Menu
‘Als wij niets doen, gebeurt er weinig’

‘Als wij niets doen, gebeurt er weinig’

Politiewagens rijden het township Khayelitsha binnen. Ze stoppen middenin de wijk waar ze een stukje grond afbakenen. Vervolgens komt er een roodwitte auto aan van Ajax Cape Town. Sportattributen worden uitgerold en de kinderen uit de wijk komen al nieuwsgierig kijken. Het zijn materialen die worden gebruikt voor het Community Scheme Project in Kaapstad.

Jeroen Slop, bestuurslid van de Ajax Foundation, en Rutger Arisz brachten namens de Ajax-directie een bezoek aan deze happening in de wijk. Want een happening is het voor de kinderen daar.

Gangsters en drugsgebruikers
Eens per week bezoekt de Ajax Foundation met het Community Scheme Project een plek middenin een township in Kaapstad. Een paar uurtjes kunnen de kinderen redelijk onbezorgd – want bewaakt door 15 politie-agenten – even sporten. Daarna is het gebied weer de plaats van gangsters en drugsgebruikers. Een illustratie aan de muur ‘RIP Innoncent Spider’ laat zien hoe onveilig het er is het voor kinderen. ‘Spider’ werd 2 maanden geleden doodgestoken op het plein terwijl een straat verder 2 mensen werden neergeschoten. Het is de realiteit in deze omgeving.

Niemand bekommert zich om dat kind
Daarom is het zo fijn dat dit project er is. ,,Want als wij dit niet doen hebben ze helemaal niets”, weet Slop. De directeuren worden gegrepen door het beeld van een 3-jarig jongetje dat doelloos en moederziel alleen door de wijk slentert. Geen ouders, geen familie in de buurt. Niemand bekommert zich om dit kind. ,,Er wonen in Khayelitsha 2 miljoen mensen. Ouders van kinderen zijn of aan het werk of zijn aan de drugs. Ook die kleintjes zijn dus aan het lot overgeleverd.”

Maar deze kinderen de komende 2 uur niet. Ze kunnen lekker voetballen, alleen denken aan hoe de bal wordt beroerd. Tussen de glasscherven spelen ze op blote voeten of op één slipper want de voet waarmee geschoten moet worden moet vrij zijn. Niet alleen wordt er aan voetbal gedacht, want meisjes doen veelal niet mee en om hen ook een uurtje speelgenot te gunnen, zijn er hoepels en kunnen de kleintjes worden geschminkt.

Gevaren van drugs
Niet alleen deze groep, veelal tussen de 5 en 12 jaar oud komt aan zijn trekken tijdens het Community Scheme Project. Het is veel meer omvattend. ,,’s Ochtends waren we op een school waar een coach een groep jongeren tussen de 14 en 16 onder anderen de gevaren van drugs uitlegt. Ze krijgen een lesmap mee met daarin alle mogelijke verslavingen die op de loer liggen.”

De leraar vraagt de kinderen wie er wel eens drugs heeft gebruikt. Een paar vingers gaan in de lucht. Als hij de jongeren verzoekt wat soorten drugs te noemen, komen ze los. ,,Marihuana, cocaïne", klinkt het al snel. ,,Dit vind ik verontrustend", zegt de leraar. ,,Ik kom uit Engeland en wist dit op jullie leeftijd niet. Dit maakt me bang. Maar weten jullie dat medicijnen ook drugs zijn? Als je daaraan verslaafd raakt, is er geen verschil met de ‘slechte’ drugs.”

De boodschap lijkt over te komen. ,,Geen één die verveeld onderuit zat of ergens anders mee bezig was”, viel Slop op. ,,Het is een dankbaar project, maar veel kan je niet doen.”

‘Wat kost het om bij Ajax te voetballen?’

Terug naar het ‘veldje’ in de wijk. Jongetjes doen hun uiterste best op te vallen bij Shooz, de man van Ajax Cape Town. ,,Een moeder vroeg me hoeveel het kostte om haar kind bij Ajax Cape Town te laten voetballen. Ik legde haar uit dat het zo niet werkte en dat als hij talent heeft, hij vanzelf opvalt.” Vervolgens brult de moeder haar longen uit het lijf om haar kind aan te moedigen. Later zou de coach aan Slop vertellen dat ze 2 jongetjes in de gaten gaan houden. Die hebben wellicht de kans zich te ontworstelen aan de ellende in Khayelitsha. En dat dankzij het project van Ajax.

Lees ook: Solomons, Thethani & de bijzondere roots uit Cape Town


Dit project wordt gefinancieerd door de Ajax Foundation. Voor meer informatie over de Foundation klik hier.


Tekst en beeld: Ajax.nl