Menu
Altijd Ajacied: Andy van der Meyde

Altijd Ajacied: Andy van der Meyde

De 112-jarige Ajax-historie is rijk en roemrucht. De Ajacieden op het veld vormen en vormden het fundament onder onze club. Ook na de succesvolle tweede Ajax-reünie voor oud-spelers laat Ajax.nl oud-Ajacieden aan het woord. Over zichzelf en over 'hun' Ajax. Dit keer vertelt voormalig rechtsbuiten Andy van der Meyde over zijn clubgevoel.

Naam: Andy van der Meyde
Geboren: 30 september 1979
Debuut in Ajax 1: 12 november 1997 (Ajax – FC Twente 1-0)
Laatste wedstrijd in Ajax 1: 29 mei 2003 (Ajax – Heerenveen 3-0)
Totaal aantal wedstrijden / goals: 91 / 18

Andy van der Meyde stijlvol in actie als Ajacied in juli 2002. Andy van der Meyde stijlvol in actie als Ajacied in juli 2002.

,,Ik ben altijd rechtsbuiten geweest. Op mijn twaalfde werd ik bij mijn club Vitesse 1892 gescout door Ajax. Ik kon toen naar de grote stad, het grote avontuur tegemoet. Zo voelde dat. Ik was niet bang, vond het als jongetje uit Arnhem vooral mooi. Eenmaal bij Ajax deed ik gewoon waar ik goed in was. In mijn eerste duel maakte ik direct vier of vijf doelpunten. Dat was lekker binnenkomen. Mijn tijd in de jeugd was geweldig; heb er mooie dingen meegemaakt. Bij toernooien stonden we altijd in de finale.

Als speler van de A1 kwam ik in 1997 onder Morten Olsen voor het eerst bij de A-selectie. Dat was best zwaar; ik keek er wel tegen op. Het was een grote stap. Ik heb mijn debuutshirt – met rugnummer 34 – ook altijd bewaard. Fantastisch vind ik zoiets. Zo’n shirt is een herinnering aan iets dat je nooit meer vergeet. Binnenkort lijst ik hem in. Het Ajax-shirt is nog steeds het mooiste shirt ter wereld.

Ik ga graag kijken bij thuiswedstrijden in de ArenA. Dan sta ik het liefst tussen de harde kern. Een wedstrijd daar bekijken spreekt me meer aan dan zo’n duel volgen vanuit het vak voor oud-spelers. Al is het natuurlijk ook leuk om oude collega’s terug te zien. Maar onder de supporters gebeurt zo veel… Vlaggen en spandoeken maken bijvoorbeeld. De fans zijn er altijd druk mee; dat spreekt me ontzettend aan. Ik vind die betrokkenheid mooi. Waardeer dat. Als voetballer heb je dat toch minder in de gaten.

Ik volg Ajax ook als supporter en zie alle wedstrijden. Als ik een wedstrijd bekijk, let ik natuurlijk op hoe ze spelen. En automatisch ook hoe de buitenspelers het doen. Voor mij, als oud-rechtsbuiten, is dat natuurlijk extra leuk om te zien. Derk Boerrigter vind ik een geweldige voetballer met zijn snelheid en acties. Ajax is mijn club en zal dat altijd ook blijven.’’

Tekst: Ajax.nl/Ronald Jonges
Foto's: Ajax.nl

Altijd Ajacied: John Bosman

Altijd Ajacied: Richard Witschge

Altijd Ajacied: Peter Jager

Altijd Ajacied: Sjaak Swart