Menu
Altijd Ajacied: Barry Hulshoff

Altijd Ajacied: Barry Hulshoff

De 115-jarige Ajax-historie is rijk en roemrucht. De Ajacieden op het veld vormen en vormden het fundament onder onze club. Ajax.nl laat met regelmaat oud-Ajacieden aan het woord. Over zichzelf en over 'hun' Ajax. Dit keer vertelt voormalig verdediger Barry Hulshoff over zijn debuut en clubgevoel.

Geboren: 30 september 1946
Debuut: 9 januari 1966 (Feyenoord – Ajax 1-1)
Laatste wedstrijd Ajax 1: 15 mei 1977 (NEC – Ajax 0-0)
Totaal / goals: 385 / 24

,,Ik hoorde vijf dagen van tevoren dat ik in de Klassieker zou debuteren. Je leeft naar zo’n eerste wedstrijd toe, maar als eenmaal is afgetrapt dan duurt het voor je gevoel slechts tien minuten. De tijd vliegt voorbij. Maar het was zeker een fijn debuut. Al stond ik een week later gewoon weer in het tweede. Maar dat was niet erg; het hoorde bij het leerproces.

Ik had het geluk dat ik vast in het eerste elftal kwam met Velibor Vasovic. Ik had daarmee het geluk van een ervaren man naast me. De taakverdeling was helder: ik was mandekker, Vasovic de vrije man. Ik volgde de spits. Altijd. Dat vormde je ook. Na de verloren finale in 1969 vond Rinus Michels dat ik iets miste in mijn spel. Iets gemeens. Dat ontbrak ook in mijn karakter. Ik heb er vijf wedstrijden naast gestaan. Maar toen Ajax minder presteerde heb ik toch een knoppie omgezet. Ik vroeg mezelf af: ik kan naar Michels ideeën voetballen en helemaal tegen mijn natuur in gaan spelen. Of ik ga voetballen zoals ik altijd heb gevoetbald. En probeer mezelf nóg verder te verbeteren. Op mijn eigen manier. Die beslissing heeft mij, noch het elftal windeieren gelegd.''

Barry Hulshoff komt regelmatig bij Ajax op bezoek in de ArenA of op de Toekomst. De voormalige wereldverdediger is onder meer een vaste gast bij de jaarlijkse Reünie Oud Ajax 1. Hulshoff trof tijdens de laatste editie onder meer Stefan Pettersson (rechts). Barry Hulshoff komt regelmatig bij Ajax op bezoek in de ArenA of op de Toekomst. De voormalige wereldverdediger is onder meer een vaste gast bij de jaarlijkse Reünie Oud Ajax 1. Hulshoff trof tijdens de laatste editie onder meer Stefan Pettersson (rechts).

Ik heb het altijd op mijn eigen manier gedaan. Op het moment dat ik er moest staan, stond ik er ook. Die mentaliteit heb ik altijd gehad. En één ding heeft me altijd gedreven: het spelletje is gewoon zo leuk. Dat is de basis. Helemaal als je wint. Achteraf was het goed genoeg om Europa Cups te winnen. Het is goed geweest.

Een échte Ajacied staat door dik en dun achter zijn club. Als oud-speler vergeet je ook niet kritisch te zijn. Kritiek is juíst bedoeld om jouw club weer beter te maken. Dat laatste is het enige dat je wilt. Ik voel me ook echt Ajacied. Als je na Ajax ergens anders komt, is het altijd minder. Dat is gewoon zo.’’

Ajax.nl/Ronald Jonges
Foto’s: Ajax.nl/Erfgoed Ajax en Gerard van Hees

Altijd Ajacied: Jan van Drecht

Altijd Ajacied: Michel Kreek

Altijd Ajacied: Rody Turpijn