Menu
Altijd Ajacied: Jaap Stam

Altijd Ajacied: Jaap Stam

De 115-jarige Ajax-historie is rijk en roemrucht. De Ajacieden op het veld vormen en vormden het fundament onder onze club. In deze aflevering van Altijd Ajacied vertelt Jaap Stam over zijn Ajax-gevoel.

Naam: Jaap Stam
Geboren: 17 juli 1972, Kampen
Debuut: FC Kopenhagen – Ajax 1-2 (9 augustus 2006)
Laatste duel Ajax 1: Ajax – NEC 0-0 (20 oktober 2007)
Totaal wedstrijden/doelpunten: 52/2

Jaap Stam: ,,Ik tekende in 2006 een tweejarig contract in de ArenA. Liever was ik eerder in mijn carrière naar Ajax gekomen. Als kleine jongen was ik al Ajax-supporter. Vooral vanwege het mooie voetbal en de prestaties. Als je vervolgens zelf carrière maakt en via kleinere clubs de Nederlandse top bereikt, is de vraag: welke club komt langs? Ajax zat daar destijds niet bij.

Mooie momenten
Gelukkig lukte het in 2006 alsnog. In het seizoen 2006-2007 streden we mee om het kampioenschap en wonnen we onder meer de beker. Mooie momenten. In mijn tweede seizoen zorgden gevoelens en gebeurtenissen ervoor dat ik mijn loopbaan eerder heb afgesloten. Je moet als sportman altijd het maximale geven. Ik kon me niet meer focussen. Het ging ten koste van mijn eigen spel. Ik heb zelf de keuze gemaakt. Ajax heeft daarin goed meegedacht. Ik heb mijn spelerscarrière als Ajacied afgesloten.

Jaap Stam in de rol van trainer bij Jong Ajax.
Jaap Stam in de rol van trainer bij Jong Ajax.

Voordat ik bij Ajax begon hoorde je sommige mensen praten over een kille club. Geneuzel. Eenmaal bij Ajax begonnen, merk je dat de mensen open en warm zijn. Dat had ik bij het Nederlands elftal ook al gemerkt. De internationals van Ajax waren hartstikke normale gasten. Je gunt elkaar ook het beste resultaat. Dat hoort erbij voor zowel club als sportman. Mijn ervaringen met de Ajacieden bij Oranje werden bevestigd. Ajax is een prettige club om bij te werken.  

Topsportklimaat
Qua prestatiedrang en topsportklimaat is er weinig verschil tussen Ajax en de andere topclubs waar ik heb gespeeld. Zelf wil je ook elk seizoen kampioen worden. Die aspecten zijn, nu ik als trainer op de Toekomst werk, niet veranderd. Zelf voetballen blijft het allermooiste; ook als trainer heb je plezier en overtuiging nodig. In mijn spelerstijd trainden we nog bij de ArenA. Prima dat alle elftallen nu op de Toekomst zitten. Er is meer verbinding en een sterkere onderlinge band. Trainers kunnen onderling makkelijker informatie delen en elkaar advies geven. Je krijgt ook meer mee van de jeugd. Het is altijd goed dat jong en oud kunnen sparren.’’

Tekst: Ajax.nl/Ronald Jonges
Foto’s: Ajax.nl/Louis van de Vuurst(boven) Gerard van Hees