Menu
Altijd Ajacied: Jan van Drecht

Altijd Ajacied: Jan van Drecht

De 114-jarige Ajax-historie is rijk en roemrucht. De Ajacieden op het veld vormen en vormden het fundament onder onze club. Ajax.nl laat met regelmaat oud-Ajacieden aan het woord. Over zichzelf en over 'hun' Ajax. Dit keer vertelt oud-doelman Jan van Drecht over zijn clubgevoel.

Geboren: 30 april 1932
Debuut: 26 november 1950 (SC Enschede – Ajax 2-4)
Laatste wedstrijd in Ajax 1: 26 maart 1961 (SC Enschede – Ajax 2-5)
Totaal: 77 officiële wedstrijden in Ajax 1

,,Kort na de Tweede Wereldoorlog begon ik als aspirant bij Ajax. Het was juli 1945. Daar ging een bijzonder verhaal aan vooraf. Ik was na een proefwedstrijd niet aangenomen. Jany van der Veen was toentertijd mijn buurjongen. Toen Jany hoorde dat ik niet was aangenomen, is hij gaan praten met mensen bij de club. Een paar dagen later kreeg ik bericht dat ik alsnog was aangenomen. Zo begon ik als 13-jarige en als rechtsbuiten in het 6e aspirantenteam van Ajax. Later werd ik half en back. Op een bepaald moment was er geen keeper beschikbaar. Dat ging me al snel zo goed af, ik was erg klemvast, dat ik keeper ben gebleven. Ik denk dat mijn achtergrond als korfballer daarbij heeft geholpen.''

Doelman Jan van Drecht tussen zijn collega-Ajacieden, eind jaren vijftig. Doelman Jan van Drecht tussen zijn collega-Ajacieden, eind jaren vijftig.

,,In het tweede had ik keepers als Bep Leentvaar, Ad van de Pol en Jan Vinck voor me. Op een bepaald moment moest ik me zondag beschikbaar houden. We moesten naar SC Enschede en stonden er slecht voor. We wonnen met 2-4 en ik heb de rest van het seizoen gespeeld. Ondanks een meniscusblessure heb ik tien jaar bij het eerste gezeten. In het kampioensjaar 1959-1960 heb ik bijna alles gekeept. Toch haalde trainer Vic Buckingham mij er kort voor de kampioenswedstrijd tegen Feyenoord uit. Zodoende keepte Bertus Hoogerman de met 5-1-gewonnen beslissingswedstrijd in het Olympisch Stadion. Zuur natuurlijk als je kampioen wordt en juist de laatste duels niet keept… Ik ben ook trots op mijn selecties in vertegenwoordigende elftallen. Ik heb zelfs bij het Nederlands elftal op de bank gezeten.

,,Twee jaar later belandde ik op de transferlijst en ging ik voor een transfersom van 65.000 gulden verder bij Alkmaar ’54. Dat was natuurlijk totaal anders. Er heerste in Alkmaar een andere mentaliteit en ook qua accommodatie was je verwend bij Ajax. Maar ik kon weer voetballen. Sinds de oprichting van Lucky Ajax, begin jaren negentig, ben ik er de meeste thuiswedstrijden van Ajax bij. Altijd leuk om met oud-ploeggenoten als Loek den Edel, Wim Anderiesen, Cor Geelhuizen, Luuk Bijker en vele anderen bij Ajax te zijn.''

Tekst: Ajax.nl/Ronald Jonges
Foto's: Ajax.nl/Erfgoed Ajax (midden), degoeieouwetijd.nl

Meer afleveringen van Altijd Ajacied