Menu
Altijd Ajacied: Ruud Geels

Altijd Ajacied: Ruud Geels

De 111-jarige Ajax-historie is rijk en roemrucht. De Ajacieden op het veld vormen en vormden het fundament onder onze club. Ook na de eerste Ajax-reünie voor oud-spelers (in het seizoen 2010-2011) laat Ajax.nl oud-Ajacieden aan het woord. Over zichzelf en over 'hun' Ajax. In deze aflevering: Ruud Geels, een van de meest trefzekere Ajax-spitsen ooit.

Naam: Ruud Geels
Leeftijd: 62
Debuut Ajax 1: 1-9-1974 (Ajax – Excelsior 2-0)
Laatste wedstrijd Ajax 1: 5-5-1978 (Ajax – AZ’67 0-1)
Totaal: 166 duels / 153 doelpunten
Momenteel: Eigenaar schilderbedrijf

‘Als ik terugdenk aan mijn periode bij Ajax denk ik aan een plezierige tijd. Ik zat toen nog niet aan mijn top, maar schoot ze er van begin af aan wel in. Bij elke club is het scoren me makkelijk afgegaan. Overal leverde ik waar voor mijn geld. Nadat ik was gehaald door Hans Kraaij senior, met wie ik nog samenspeelde bij Feyenoord, werden het vier mooie Ajax-jaren. Ik speelde die tijd twee jaar onder Tomaslav Ivic, een geweldige man en een geweldige trainer. Het ging bij Ajax ook sportief goed, omdat ik bijna een-op-een liep: 153 doelpunten in 166 duels.

Doelpunten maken is een kwaliteit, een aangeboren gave. Een spits moet voor negentig procent met doelpunten bezig zijn, vind ik. Ik kon me in mijn tijd ook concentreren op doelpunten. Nu zie je dat spitsen met heel veel andere dingen bezig zijn. Ik had snelheid en een neusje voor de goal. En was slim: ging pas lopen als het moest.

We speelden de meeste thuiswedstrijden toen nog in de Meer. Met zo’n achtduizend man op de tribunes hing in dat stadion een aparte sfeer. Er was geen narigheid. Hooguit werd af en toe een kippenpoot op het veld gegooid. Ik voel me tegenwoordig steeds meer Ajacied. De oud-spelers worden telkens meer bij de club betrokken. Je merkt dat er iedere keer weer meer warmte komt vanuit de club. Dat zag je ook terug bij de eerste Ajax-reünie voor oud-spelers. Ik ga de laatste tijd ook, samen met mijn kleinzoons, steeds meer kijken bij Ajax. Dan maken we er een familiedag van. Mijn twee kleinzoons zijn gek van Ajax.’

Tekst: Ajax.nl/Ronald Jonges
Foto: degoeieouwetijd.nl (kop), Ajax Images

Altijd Ajacied: John Bosman

Altijd Ajacied: Richard Witschge

Altijd Ajacied: Ronald Spelbos

Altijd Ajacied: Wim Suurbier

Ruud Geels juicht na een Ajax-treffer in het Olympisch Stadion. Ruud Geels juicht na een Ajax-treffer in het Olympisch Stadion.
Ruud Geels kopt op 1 november 1975 majestueus raak in de Klassieker tegen Feyenoord. Vijf treffers kwamen die dag van topschutter Geels. Ruud Geels kopt op 1 november 1975 majestueus raak in de Klassieker tegen Feyenoord. Vijf treffers kwamen die dag van topschutter Geels.