Menu
Altijd Ajacied: Tarik Oulida

Altijd Ajacied: Tarik Oulida

De 114-jarige Ajax-historie is rijk en roemrucht. De Ajacieden op het veld vormen en vormden het fundament onder onze club. Ajax.nl laat met regelmaat oud-Ajacieden aan het woord. Over zichzelf en over 'hun' Ajax. Dit keer vertelt Tarik Oulida over zijn clubgevoel.

Geboren: 19 januari 1974
Debuutwedstrijd: 13 januari 1993 (Ajax – MVV 3-0, achtste finales KNVB Beker)
Laatste wedstrijd Ajax 1: 29 januari 1995 (Vitesse – Ajax 2-3)
Totaal: 23 officiële duels / 6 doelpunten

,,Ik volg de gecombineerde cursus TC 3 en TC2, speciaal voor ex-profs. Ik ben relaxed, heb geen haast. Wil kijken of het trainerschap bij me past. De jongetjes die ik nu als stagiair bij Ajax train zijn D-junioren. Ze zijn elf, twaalf jaar; de leeftijd waarop ik ooit zelf bij Ajax begon. Ik kwam via de Instuif, zeg maar Talentendagen, bij Ajax.

Ik begon in de C3 maar belandde al snel in de C1. Eigenlijk door een misverstand. We moesten met de C3 in Mijdrecht bij Argon spelen. Mijn vader dacht dat het in Zwijndrecht was. We zaten daar dus helemaal verkeerd. Wij snel naar Mijdrecht, maar mijn team was allang weg. Ajax C1 speelde daar nog wel een wedstrijd. Omdat ik er toch was, kon ik meespelen. Het ging zo goed dat ik in de C1 bleef. Daar speelde ik onder meer met Jordy Cruijff, Clyde Wijnhard en André Ooijer.

Als je bij Ajax komt, weet je niet wat je meemaakt. De stap hogerop merk je meteen. Bij de amateurs stond ik altijd in de spits, mocht ik gewoon lekker voetballen. Bij Ajax kwam ik links op het middenveld terecht. Was het veel werken, veel lopen en altijd letten op details. Ik vond het eerst helemaal niks. Je bent het niet gewend de bal een a twee keer te raken. Ik wilde dribbels en acties maken. Scoren.

Onder hoofdtrainer Leo Beenhakker tekende ik mijn eerste contract. Ik was zeventien. Toen hij plotsklaps overstapte naar Real Madrid kwam Louis van Gaal. Dan weet je écht waar Ajax voor staat. Het gevoel dat ik in C-junioren had, dat echte begingevoel, had ik opnieuw onder Van Gaal. Dat je weet: als ik even niet oplet, word ik aangepakt. Je kon nooit verslappen. Na 3,5 seizoen in de selectie was het tijd om Ajax te verlaten. Ik wilde niet meer in het tweede spelen. Op mijn 24e had ik drie jaar bij Sevilla gespeeld en voetbalde ik in Japan. Op die leeftijd zat ik écht op mijn top, alleen heeft niemand dat toen gezien. Gelukkig heb ik nog de videobanden.’’

Tekst: Ajax.nl/Ronald Jonges
Foto: Ajax.nl/Gerard van Hees (boven) Louis van de Vuurst

Tarik Oulida schreeuwt het uit tijdens zijn hoogtepunt in Ajax 1: de Champions League-wedstrijd Ajax - AEK Athene op 7 december 1994 in het Olympisch Stadion. Oulida scoorde twee keer: 2-0. Tarik Oulida schreeuwt het uit tijdens zijn hoogtepunt in Ajax 1: de Champions League-wedstrijd Ajax - AEK Athene op 7 december 1994 in het Olympisch Stadion. Oulida scoorde twee keer: 2-0.