Menu
Altijd Ajacied: Werner Schaaphok

Altijd Ajacied: Werner Schaaphok

De 113-jarige Ajax-historie is rijk en roemrucht. De Ajacieden op het veld vormen en vormden het fundament onder onze club. Ajax.nl laat met regelmaat oud-Ajacieden aan het woord. Over zichzelf en over 'hun' (Lucky) Ajax. Dit keer vertelt Werner Schaaphok over zijn clubgevoel.

Naam: Werner Schaaphok

Leeftijd: 71 jaar

Debuut Ajax 1: 3 mei 1959 (Ajax – DOS 2-0)

Laatste wedstrijd: 2 mei 1965 (Ajax – SC Enschede 1-2)

Totaal wedstrijden / doelpunten: 193 / 1

Werner Schaaphok: ,,Het zomerseizoen van Lucky Ajax is weer begonnen. Ik ben er vanaf de oprichting in 1992 al bij. Aanvankelijk speelde ik wedstrijden mee. Op een gegeven moment is dat natuurlijk afgelopen. Nu ben ik penningmeester en leider. Ik ben ook bij alle wedstrijden van Lucky Ajax van de partij. Dat bevalt goed. Dit jaar spelen we iets minder wedstrijden als normaal. Nu zullen het er maximaal tien zijn schat ik. Een paar jaar geleden waren het er nog zo’n 25. Misschien komt dat door de crisis? Het blijft leuk om wedstrijden te spelen met onze oud-spelers. Dit jaar spelen we op de Toekomst onder meer ook tegen een team van Aegon. Op de website degoeieouwetijd.nl kun je zien waar en wanneer Lucky Ajax voetbalt.

Ik ben ooit als B-junior bij Ajax begonnen. Na een proefwedstrijd kwam ik op mijn veertiende bij de club. Drie jaar later, op mijn zeventiende, maakte ik mijn debuut in de thuiswedstrijd tegen DOS. Ik was niet echt zenuwachtig voor die wedstrijd. Waar ik me vooral druk om maakte was hoe ik mijn medespelers zou aanspreken. Voorheen was het nog meneer dit en meneer dat. De avond voor de wedstrijd tegen DOS heb ik voor het slapen gaan nog eens alle namen geoefend. Op de wedstrijddag verzamelden we op het Leidseplein voor een maaltijd. Werden we ook toegesproken door trainer Karl Humenberger. Tijdens dat praatje kreeg ik een lachbui die zich nauwelijks liet stoppen. Dat kwam ook door Willy Schmidt, die tegenover me zat en allerlei gekke bekken trok. In de wedstrijd zelf had ik weinig zenuwen.

Ik kwam al snel tot aardig wat wedstrijden. Een jaar na mijn debuutseizoen werden we kampioen van Nederland. In 1960 wonnen we in het Olympisch Stadion de beslissingswedstrijd tegen Feyenoord. Nu volg ik alle thuiswedstrijden in de ArenA. Ik ben geen juicher en draag alleen een rood-witte sjawl als het écht winters koud is; toch is er bij mij écht sprake van een clubgevoel. Bij Ajax in de ArenA voel ik me lekker.’’

Tekst: Ajax.nl/Ronald Jonges
Foto's: Ajax.nl/degoeieouwetijd.nl (boven), Archief Ajax

Altijd Ajacied: Martijn Reuser

Altijd Ajacied: Sjaak Swart

Altijd Ajacied: Wim Anderiesen jr.

Werner Schaaphok (rechts) vecht in de Klassieker een duel uit met Feyenoorder Henk Groot. Ton Pronk kijkt op de achtergrond toe. Werner Schaaphok (rechts) vecht in de Klassieker een duel uit met Feyenoorder Henk Groot. Ton Pronk kijkt op de achtergrond toe.