Menu
Altijd Ajacieden in Oranje op WK

Altijd Ajacieden in Oranje op WK

Voor het Nederlandse elftal begint deze vrijdag het WK met het duel met wereldkampioen Spanje. Het is de tiende keer dat Oranje aan de mondiale titelstrijd deelneemt en alle tien de keren waren Ajacieden in de selectie present. Tot nu toe hebben 26 spelers als Ajacied aan een WK deelgenomen. Jasper Cillessen, Daley Blind en Joël Veltman kunnen de volgende worden.

De eerste keer dat Oranje aan een WK deelnam was precies tachtig jaar geleden in Uruguay. Wim Anderiesen was in 1934 de enige Ajacied die in die ene WK-wedstrijd tegen Zwitserland (2-3) uitkwam. Vier jaar later was hij opnieuw de enige Ajax-vertegenwoordiger op het WK in Frankrijk.
Daarna duurde het 36 jaar voordat Nederland weer eens actief was op het wereldkampioenschap voetbal. Pas in 1974 mocht de ploeg van bondscoach Rinus Michels zich in Duitsland aan de aftrap melden. Dat gebeurde met zes bij Ajax onder contract staande spelers: Piet Keizer, Wim Suurbier, Arie Haan, Ruud Krol, Johan Neeskens en Johnny Rep. Vleugelverdediger Ruud Krol zou de meeste wedstrijden als Ajacied in Oranje spelen. Hij kwam tot het respectabele aantal van 14 duels in het Nederlands team als speler van Ajax.

Vier jaar later, in Argentinië, was hij de enige Ajacied die actief was in de WK-finale tegen het gastland. Overigens was hij niet de enige Ajacied in de selectie, want doelman Piet Schrijvers en Dick Schoenaker kwamen daar ook nog in actie. Al bleef het voor Schoenaker beperkt tot een invalbeurt van dertig minuten in de met 5-1-gewonnen wedstrijd tegen Oostenrijk.

Wim Anderiesen met het Oranje-shirt van zijn vader Wim, de eerste Ajacied die op een WK actief was. Wim Anderiesen met het Oranje-shirt van zijn vader Wim, de eerste Ajacied die op een WK actief was.

Twaalf jaar later kwamen vier Ajacieden uit voor Oranje op het WK in Italië. Aron Winter, Richard Witschge, John van 't Schip en Jan Wouters waren deelgenoot van de magere prestaties die Nederland daar leverde. Met drie gelijke spelen en een nipte nederlaag tegen Duitsland was het toernooi snel voorbij.

In Amerika was Ajax alom vertegenwoordigd in de WK-selectie van Dick Advocaat. Frank de Boer, Frank Rijkaard, Marc Overmars, Ronald de Boer en Peter van Vossen verdedigden de nationale driekleur met hart en ziel. De voetbaltweeling was in 1998 wederom present en kregen op dat WK in Frankrijk gezelschap van doelman Edwin van der Sar. Oranje werd vierde nadat de halve finale vanaf de strafschopstip werd verloren van Brazilië en het duel om het brons met 1-2 was verloren van Kroatië.

In 2006 reikte Oranje niet zo ver. Het WK in Duitsland kende vier optredens onder leiding van bondscoach Marco van Basten. Hij had John Heitinga en Wesley Sneijder in zijn basisploeg. Maar ook Ryan Babel en Hedwiges Maduro konden na dat WK door een invalbeurt tegen Argentinië een WK-cap als Ajacied bijschrijven.

En ook vier jaar geleden op het WK in Zuid-Afrika, waar het Nederlands Elftal een finaleplaats wist te halen, deden een aantal Ajacieden mee. Demy de Zeeuw, Gregory van der Wiel en Maarten Stekelenburg reikten tot de eindstrijd waarin Spanje te sterk was. Nu, vier jaar later, staan Jasper Cillessen, Daley Blind en Joël Veltman met hun ploeggenoten klaar om revanche te nemen.

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst (boven)