Menu
Altijd drie punten op kunstgras in Almelo

Altijd drie punten op kunstgras in Almelo

Ajax hervat zaterdagavond de competitie tegen Heracles Almelo. Na de 1-1 tegen FC Utrecht is de ontmoeting in Almelo een uitgelezen kans de nare smaak van het gelijkspel weg te spoelen. Ajax boogt op een ongeslagen status op het kunstgras van Heracles. Sterker nog; alle wedstrijden werden winnend afgesloten. Sjaak Swart, Daphne Koster en Kenneth Vermeer over de voor- en nadelen van kunstgras.

Ondanks de goede cijfers van Ajax in Almelo heeft Heracles wel degelijk een thuisvoordeel. Daphne Koster, aanvoerster van de Ajax Vrouwen en Mister Ajax Sjaak Swart zijn als buitenstaanders in elk geval geen liefhebbers van kunstgras. ,,Op kunstgras gebeuren andere dingen en doet de bal niet altijd hetzelfde als op een gewone grasmat”, zegt Koster, die in de Verenigde Staten uitkwam voor Sky Blue FC en zodoende veel met kunstgras te maken heeft gehad. ,,Als ik de dag voor een wedstrijd op hetzelfde kunstgrasveld mag trainen vind ik het prima, maar ik ervaar het liever niet pas in de warming-up voor een wedstrijd.”

Ook Swart spreekt duidelijk zijn voorkeur uit in de richting van echt gras. Niet geheel vreemd voor iemand die furore maakte in de jaren zestig en zeventig. ,,In onze tijd had je geen kunstgras. Wij speelden op gras, zand en in kuilen.” Kenneth Vermeer maakt zich op zijn beurt niet zo druk over de kunstmatige ondergrond. ,,Je merkt wel verschillen met gewoon gras, maar daar kan je je op instellen. Als het kunstgras nat is, rolt de bal veel sneller. Omgekeerd kan kunstgras ook heel stroef zijn. Als er niet gesproeid wordt, kan de bal nog wel eens stropen. Maar gelukkig wordt het kunstgras meestal wel gesproeid.”

Daphne Koster: ,,Wij hebben ook wel eens van kunstgras geprofiteerd." Daphne Koster: ,,Wij hebben ook wel eens van kunstgras geprofiteerd."

Hoewel Swart en Koster het woord competitievervalsing niet in de mond nemen, beamen zij wel dat clubs met een kunstgrasveld duidelijk in het voordeel zijn. ,,Absoluut, hoewel wij er ook wel eens van hebben geprofiteerd”, bekent Koster. ,,Wij speelden ooit met het Nederlands elftal een interland tegen Engeland op het kunstgrasveld van PEC Zwolle. Dat deden we bewust omdat zij het niet gewend waren en wij erop konden trainen. Uiteindelijk speelden we met 0-0 gelijk. Verder speelden we ooit met Oranje in Volendam een wedstrijd tegen Duitsland, dat tot de absolute wereldtop behoorde. We sproeiden toen expres het kunstgrasveld niet en haalden er toen ook ons voordeel uit.”

,,Ik vind het ook niet helemaal eerlijk”, stelt Swart. ,,Of iedereen speelt op kunstgras of allemaal niet.” Tegelijkertijd wijst Swart op het gevaar voor blessures. ,,Je ziet gewoon dat spelers sneller geblesseerd raken aan hun lies of achillespezen.” Koster is min of meer dezelfde mening toegedaan. ,,Voor mijn blessures vond ik het nog wel lekker om op kunstgras te spelen, maar na mijn enkelblessure en gebroken middenvoetsbeentje vind ik het niet meer prettig.”

Swart, die als rechtsbuiten van het gouden Ajax menig tegenstander dol draaide, is verder van mening dat met name de vleugelspelers hinder ondervinden van een kunstgrasveld. ,,Als buitenspeler kun je niet goed onder de bal komen”, legt hij uit. Toch ziet hij ook een voordeel voor Ajax tegen Heracles. ,,Vooral voor de lichtvoetige jongens die wat kunnen met een bal zoals Christian Eriksen en Tobias Sana. Voor zulke spelers is het makkelijker dan voor jongens die zwaar lopen.”

Ook Vermeer maakt zich niet zo druk over de andere ondergrond in Almelo. ,,Als we op kunstgras trainen moet je heel vaak duiken. In een wedstrijd valt dat wel mee. Zeker als de wedstrijd eenmaal begonnen is, denk je er niet meer aan. Dan is de focus volledig op het spel gericht.”
Heracles Almelo - Ajax begint zaterdag om 18.45 uur.

Competitieresultaten van de laatste vijf seizoenen:

2011/2012 Heracles Almelo - Ajax 2-3 (10-09-2011)
2010/2011 Heracles Almelo - Ajax 1-4 (30-10-2010)
2009/2010 Heracles Almelo - Ajax 0-3 (30-08-2009)
2008/2009 Heracles Almelo - Ajax 1-3 (29-10-2008)
2007/2008 Heracles Almelo - Ajax 0-1 (15-09-2007)

Tekst: Ajax.nl/Coen Heil
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst