Menu
'Altijd op elkaar kunnen terugvallen'

'Altijd op elkaar kunnen terugvallen'

Ajax is deze week in Brazilië om zich optimaal voor te bereiden op de start van de tweede seizoenshelft. Precies een week voor het bekerduel met AZ ziet Frank de Boer zijn team in São Paulo naar het gewenste niveau groeien. Een groot winstpunt is de terugkeer van een aantal geblesseerde spelers. Daarnaast is De Boer druk bezig met het groepsproces en het verhogen van de ondergrens. Alles bij elkaar moet dat uiteindelijk tot prolongatie van de landstitel leiden.

Als het even kan zet Frank de Boer (41) deze week tijdens de vrije uurtjes in Brazilië de cd van Michel Teló op. Bij aankomst in het hotel vond de coach van Ajax het presentje op zijn bed. ,,Ik kende het nummer 'Ai Se Eu Te Pego' al van mijn kinderen. Die draaiden het ook in Nederland. Tijdens het trainingskamp heb ik die cd nu ook veel op staan. En gisteren tijdens de clinic van Mongeral AEGON hadden de deelnemers het er ook al over. Het is ondertussen een beetje de soundtrack van ons trainingskamp geworden.”

In de grootste stad van het van grootste land van Zuid-Amerika mag De Boer naar eigen zeggen niet klagen. ,,We beleven tot nu toe een goed trainingskamp. Met goede trainingsfaciliteiten en een goed hotel. We kunnen ons in ieder geval goed uitleven, dat is het belangrijkste. En een beetje regen mag de pret daarbij niet drukken. Sterker nog; ik vind het juist heerlijk om met dit weertype trainen. En dat met een graadje of 25. In die omstandigheden kunnen we goed op bepaalde accenten trainen. Daarbij staat alles in het teken van conditie opbouwen, zodat we iedereen zo fit mogelijk aan de start krijgen. Gelukkig zijn er weer veel jongens terug van blessures, waaronder Siem de Jong en Toby Alderweireld. Met name Siem maakt een heel frisse indruk. Het ziet er goed uit.”

,,Het verhogen van de ondergrens is vooral een mentale kwestie." ,,Het verhogen van de ondergrens is vooral een mentale kwestie."

De Boer dat Ajax in het nieuwe jaar verschoond blijft van een nieuwe reeks uitvallers. Op Kolbeinn Sigthórsson en Nicolai Boilesen na, heeft de coach van Ajax een vrijwel fitte groep tot zijn beschikking. ,,Tijdens de eerste seizoenshelft hebben we af en toe noodgedwongen een te jonge bank gehad. Niets ten nadelen van jongens van de A1 of Jong Ajax, maar het is jammer als je ze geforceerd moet brengen. Daarom ben ik zo blij dat bijna iedereen weer fit is. Op die manier kan je jonge jongens op een meer natuurlijk wijze brengen.”

Met die woorden in het achterhoofd is het interessant om te zien hoe jonge jongens als Davy Klaassen, Ouasim Bouy en Ruben Ligeon zich deze week binnen de groep manifesteren. Samen met Ricardo van Rhijn, Lorenzo Ebecilio en Jeroen Verhoeven waren het uitgerekend de jongelingen die deze week op het trainingscentrum van Palmeiras een clinic voor relaties van de hoofdsponsor verzorgden. Een bewuste keuze? De Boer: ,,Nee, eigenlijk niet. Ik had het de avond ervoor gewoon na het eten gevraagd. Ik zei dat we konden loten, maar dat vrijwilligers zich ook mochten aanmelden. Deze jongens staken toen direct hun vinger op. Zoiets vind ik mooi. Het is heel professioneel gedacht van die jongens. Ze leren wat het is om voor een groep te staan en maken op die manier ook weer een stap in hun persoonlijke ontwikkeling. Daar kan ik wel van genieten.”

Ook de oudere spelers in de selectie spelen een rol bij de ontwikkeling van de jongeren. Het is iets waar De Boer bewust aandacht aan besteed. ,,Ik vind dat jongens als Theo Janssen en André Ooijer een voorbeeldfunctie hebben naar anderen toe. En dat met name naar de jonge jongens. Juist van de dertigers verwacht ik dat ze daar mee bezig zijn. Zij moeten de schakel zijn tussen de technische staf en de jonge jongens. Dat weten ze - en eigenlijk gaat dat proces automatisch.” De overdracht van oud naar jong moet vooral op het veld plaatsvinden, vindt De Boer. Voor de kamerindeling gelden tijdens een trainingskamp weer andere wetten. ,,Soms probeer je een ervaren speler aan een nieuwe jongen te koppelen, maar ik vind het ook belangrijk dat iemand met zijn maatje een kamer deelt. Je ben toch een week van huis, dan moet iemand zich ook prettig voelen.”

Tijdens het trainingskamp is De Boer ook intensief bezig om de ondergrens te verhogen. Tijdens de eerste helft van het seizoen wisselde goede en slechte wedstrijden elkaar te vaak af. Als Ajax de landstitel wil prolongeren mag het tijdens de tweede seizoenshelft niet opnieuw teveel steken laten vallen. ,,Zoiets is niet te trainen. Het is meer een mentale kwestie. Je moet als speler het besef hebben dat je iedere week hetzelfde kunt brengen. Dat versterk je door individuele gesprekken, maar ook bijeenkomsten per linie en met de hele groep.” Vooral de groepsbijeenkomsten spelen deze week een prominente rol. ,,Dat zijn vaak heel leuke discussies. Er komt dan van alles aan bod, zoals bijvoorbeeld dat je altijd op elkaar kan terugvallen. Eigenlijk zijn dat gewoon normen en waarden. Uiteindelijk moeten ze elkaar daar onderling tijdens de wedstrijd in kunnen corrigeren. Het moet uit de spelers zelf komen.”

Volg Ajax in Brazilië op de voet via Ajax.nl, Ajax TV, Facebook, Twitter @AFCAjax, Hyves en Google+. De verrichtingen van Ajax zijn ook in het Portugees te volgen, waardoor Ajax-fans in Brazilië niets van het bezoek van de landskampioen hoeven te missen.

Tekst: Ajax.nl/Daan Germans
Foto's: Pro Shots