Menu
Altijd op zoek naar de juiste snaar

Altijd op zoek naar de juiste snaar

Frank de Boer (41) is aan zijn eerste volledige seizoen als hoofdtrainer van Ajax begonnen. Wat opvalt aan de 112-voudig international is dat hij tijdens trainingen vaak voorop in de strijd gaat. De speler De Boer lijkt nog altijd een beetje voort te leven in de trainer De Boer.

Het spelen van een potje scrabble op de iPhone is sinds kort een van de favoriete bezigheden van Frank de Boer. ,,Een vriend uit Monnickendam raadde me deze app aan. En ik moet zeggen: het werkt behoorlijk verslavend. Laatst tijdens het trainingskamp in Duitsland heb ik de vrije uurtjes geregeld benut om online te scrabbelen met mijn vrouw. Heerlijk om even zo’n spelletje op je telefoon te spelen. Het maakt mijn hoofd weer leeg. Door zo iets simpels als een beetje afleiding met je telefoon voorkom je dat je continu over voetbal aan het denken of praten bent. Daarom heb ik ook geen grijze haren. Ik kan het voetbal goed loslaten.”

Op het trainingsveld is de situatie vaak omgekeerd. Trainer Frank de Boer is geregeld met een hesje aan terug te vinden. Wie even zou vergeten dat De Boer inmiddels hoofdcoach is, zou zo denken dat de voormalig verdediger nog steeds tot de selectie behoort. Ook sportief gezien wekt hij die indruk. Spits Kolbeinn Sigthórsson merkte sinds zijn komst naar Ajax al dat zijn eigen trainer vaak een lastige horde is tijdens de trainingspartijen. ,,Ik heb nog niet eerder meegemaakt dat de trainer zo veel en fanatiek meedoet met de training. Aan alles kan je zien dat De Boer een wereldtopper is geweest”, zei de IJslander onlangs nog tijdens het trainingskamp in Duitsland.

,,Als ik meetrain, is dat vaak functioneel. Ik doe het niet omdat ik zelf zo graag mee wil doen." ,,Als ik meetrain, is dat vaak functioneel. Ik doe het niet omdat ik zelf zo graag mee wil doen."

Het valt op dat je tijdens trainingen vaak met de oefeningen meedoet. Op dat soort momenten
ga je als trainer letterlijk voorop in de strijd. Doe je dat bewust?


,,Als ik meedoe, is dat vaak functioneel. Ik doe het niet omdat ik zelf zo graag mee wil doen. Bij oneven aantallen kan ik door zelf even mee te doen snel een verschil opheffen. Natuurlijk vind ik dat op die momenten harstikke leuk. Je wilt zelf immers ook een beetje fit blijven. Daarnaast kunnen de spelers van mijn coaching zeker nog wat leren.”

Hoe zit het met je coaching bij vrije trappen? Kan je jouw handelsmerk als speler ook op de huidige specialisten bij Ajax overbrengen?

,,Iedereen heeft zijn eigen techniek bij het nemen van een vrije trap. Daar valt niet zoveel aan te veranderen. Maar als ik iets zie, dan besteed ik daar uiteraard wel aandacht aan. Die aanwijzingen gaan dan vaak over hoe je de muur het beste kan ontwijken en in welke hoek je de bal moet mikken. Aan de traptechniek van een speler valt niet zoveel te veranderen. Uiteindelijk draait het bij spelhervattingen om heel veel oefenen. Op die manier kan je vastigheid in je trap krijgen. Dat heb ik zelf ook jarenlang gedaan.”

Je bent een moderne jonge trainer met een rijk verleden als speler. Ook heb je in de loop der jaren met de beste Nederlandse coaches samengewerkt. Maak je naast al je die praktijkervaring ook gebruik van psychologische hulpmiddelen?

,,Uiteraard put ik als trainer veel uit de ervaringen die ik uit het werken met topcoaches als Louis van Gaal, Guus Hiddink en Bert van Marwijk heb opgedaan. Daarnaast komt er ook veel op fingerspitzengefühl aan. Soms komt er iets voorbij dat je als trainer goed kunt gebruiken. Zo wilde ik een keer een motivatieclip van Ajax TV vlak voor de wedstrijd in de kleedkamer afspelen. Maar ik wilde dat alleen doen als we op de laatste speeldag kampioen konden worden. Toen alles op 15 mei samenkwam, hebben we vlak voor het begin van de wedstrijd tegen FC Twente die clip zijn werk laten doen. Iedereen kreeg er kippenvel van. Het gaf ons allemaal een fantastisch gevoel, dat dankzij de unieke sfeer in het stadion tijdens de wedstrijd alleen maar sterker werd. Toch zal ik zo’n video niet zo snel nog eens gebruiken. Zoiets moet je één keer doen. En dan ook nog eens op het juiste moment. Alleen dan is het effect optimaal.”

Geeft het een kick als je er in slaagt om een speler te raken?

,,Uiteraard ben je blij als dat lukt. Een mooi voorbeeld deed zich laatst tijdens het trainingskamp in Duitsland voor. Bij teambuildingactiviteiten zijn er vaak een paar spelers die er vooraf een beetje sceptisch tegenaan kijken. Dan kan je daar als trainer bovenop zitten, maar je kan ze ook bewust een beetje met rust laten. Na afloop bleek namelijk dat juist die jongens het meeste hadden gedaan van allemaal. Als je de juiste snaar kan vinden bij de spelers, gaan ze als de brandweer voor je. Dat is wat je als trainer uiteindelijk wil bereiken.”

Binnenkort verschijnt een uitgebreid interview met Frank de Boer in de officiële presentatiegids. Daarin vertelt de coach van Ajax onder anderen over de imitaties van Edwin Evers, zijn broer Ronald en zijn woonplaats Monnickendam. De presentatiegids ligt vanaf begin september in de winkel.

Tekst: Ajax.nl/Daan Germans
Foto’s: Ajax.nl/Louis van de Vuurst