Menu
Altijd voetballers in huis

Altijd voetballers in huis

Wim en Wil Stap zijn al bijna zestien jaar als gastgezin aan Ajax verbonden. De Amsterdamse gastouders hebben in die periode veel voetballers over de vloer gehad. Van Amerikanen tot Australiërs en van Steven Pienaar tot Toby Alderweireld. Inmiddels staat de teller al op 64 gasten. Ook in het nieuwe seizoen zullen ze weer onderdak bieden aan één of meerdere ‘voetbalzonen’.

Het kijken naar Studio Sport op zondagavond zorgt bij de familie Stap geregeld voor een feest der herkenning. Hun rijke verleden als gastgezin weerspiegelt zich al jaren in de selecties van verschillende Eredivisieclubs. Kwame Quansah, Ragnar Klavan, Daniël Cruz en Moussa Dembélé (als speler van GBA, red.) zijn slechts enkele voorbeelden van spelers die ze op jeugdige leeftijd voor korte of langere tijd in huis hebben gehad. ,,Het blijft erg leuk”, zegt Wil Stap. ,,Sommige jongens zie je nog bijna wekelijks op tv, terwijl andere spelers weer teruggaan naar het buitenland of uiteindelijk uit het voetbal verdwijnen. Het is mooi om te zien hoe iedere speler uiteindelijk zijn eigen weg gaat.”

Jari Litmanen stond bijna achttien jaar geleden aan de basis van het gastouderschap van de familie Stap. Ze hebben de illustere Fin officieel nooit in huis gehad, maar zijn komst naar Amsterdam vormde wel het beginpunt van een lange relatie met Ajax. ,,Hij zat bij ons in een hotel om de hoek. Daardoor kwamen we hem wel eens tegen. Mijn man en ik zeiden toen wel eens tegen elkaar: dat is ook niet gezellig, op jonge leeftijd in je eentje in een vreemd land. Toevallig verscheen er in die zelfde periode een advertentie in de krant dat Ajax gastgezinnen zocht. Nadat we daar op gereageerd hadden, zijn we in 1995 uiteindelijk vrij snel als eerste gastgezin jeugdspelers in huis gaan nemen.”

Een jonge Toby Alderweireld in het gastenboek van de familie Stap. Een jonge Toby Alderweireld in het gastenboek van de familie Stap.

Inmiddels zijn er vele gastgezinnen die Ajax ondersteunen bij het onderbrengen van jeugdspelers die niet in de buurt van de club wonen. Geen enkele familie heeft echter zo’n rijke historie als de familie Stap inmiddels heeft. A1-spits Tom Boere was tot voor kort hun laatste gast die voor langere periode (twee jaar in zijn geval) bij hen verbleef. Zoals iedere speler beschouwden ze de aanvaller uit Zeeland, die ook in 2007 al eens enkele dagen bij de familie doorbracht, tijdelijk als hun eigen kind. ,,Je moet die jongens het gevoel geven alsof ze je zoon zijn. Ze moeten zich helemaal thuis voelen tijdens de periode dat ze bij ons zijn. Wat daarbij het belangrijkste is? Weghouden bij onze dochters!”, zegt ze met een gulle lach. ,,Maar die zijn ondertussen gelukkig alle drie de deur uit.”

Met Boere in huis kwamen de gastouders, zeventigers inmiddels, de afgelopen twee jaar nauwelijks voor verrassingen te staan. Hoe anders was dat met hun ‘pleegzonen’ uit Afrika. Zo beleefden ze met Kwame Quansah, tegenwoordig middenvelder van Heracles Almelo, mooie avonturen. Wil Stap vertelt er met enhousiasme over. ,,Die jongen kwam midden in de winter rechtstreeks uit Ghana. Toen we hem van Schiphol afhaalden, kwam hij in zijn korte broek en op slippers het vliegtuig uitlopen. We zijn toen direct naar de markt gegaan om winterkleding, een horloge en andere praktische spullen voor hem te kopen. Na een proefperiode mocht hij uiteindelijk terugkomen bij Ajax. En wat denk je? Stond hij weer in zijn korte broek op Schiphol! Bleek dat hij alles in zijn geboorteland had achtergelaten. Konden we weer opnieuw naar de markt.”

Haar man Wim toont ondertussen een foto uit zijn portemonnee waarop hij tussen een groep Afrikanen van Ajax Cape Town in Volendamse klederdracht zit. Een bezoek aan het palingdorp behoort tot de vaste rituelen. Toby Alderweireld is een van de weinigen die het bezoek aan zich voorbij liet gaan. ,,Hij was er al eens geweest, dus wist ondertussen wel hoe het er daar aan toe ging.” De Belg neemt nog altijd een speciale plaats in het uitgebreide gastenboek van de familie Stap in. Liefst vierenhalf jaar woonde de verdediger aan de Rooseveltlaan, onder de rook van de RAI. ,,Toby zat eerst in een gastgezin waar het niet klikte. Toen hij eenmaal bij ons kwam, wilde hij haast niet meer weg. Hij had na twee jaar al lang op zichzelf kunnen gaan wonen, maar koos ervoor om nog een tijd bij ons te blijven. En nu zien we hem nog steeds iedere twee weken als we de thuiswedstrijden van Ajax bezoeken. Ook komt hij geregeld bij ons eten. Toby is altijd welkom.”

Een andere speler die nog altijd in het hart van Wil Stap zit, is Haiden Foxe. De Australische verdediger speelde tussen 1995 en 1997 voor Jong Ajax. Nog altijd hebben ze contact met de inmiddels 34-jarige Australiër, die later onder meer voor West Ham United en KV Mechelen uitkwam. ,,Eén van onze dochters is onlangs naar Australië geëmigreerd. Uiteraard vroegen we haar om eens uit te zoeken of een bezoek aan haar en Foxe te combineren zou zijn. Uiteindelijk bleek hij daar om de hoek te wonen! Veel gekker moet het toch niet worden.”

Tekst en foto's: Ajax.nl/ Daan Germans