Menu
Amin Younes geniet bij Ajax

Amin Younes geniet bij Ajax

In zijn begintijd bij Ajax voelde Amin Younes zich soms als een kind in de snoepwinkel. Omgeven door verschillende voetbalgrootheden was de Duitser zichtbaar onder de indruk. Younes schakelde snel de knop om en besefte dat hij in Amsterdam aan het juiste adres was. ,,Ik krijg de kans om te leren van mensen als Frank de Boer en Dennis Bergkamp. Die wil ik met beide handen aangrijpen. Hopelijk bereik ik zelf ook de internationale top.”

Amin Younes (22) is vermoedelijk een van de vriendelijkste profvoetballers. Altijd in voor een praatje, steevast glimlachend en nooit te beroerd voor een handtekening of foto met fans. Als persoon, máár ook als voetballer heeft hij zich binnen korte tijd geliefd gemaakt.

,,Ik voel me erg goed”, vertelt Younes, vleugelflitser van beroep. ,,Ik mag spelen voor Ajax, een grote club, en geniet daar elke dag van. Ook het leven bevalt. Ik vind het erg leuk hier en mijn vrouw ook.”

Hectisch
Volgens Younes verschilt Amsterdam nogal van Düsseldorf, waar hij vandaan komt. ,,Nederlanders zijn heel relaxed. Waar je ook bent in de stad, de mensen willen altijd helpen of een praatje maken. Een groot verschil met Düsseldorf. De mensen daar zijn erg druk. Het is er heel hectisch.”

Younes debuteerde op 18-jarige leeftijd in de hoofdmacht van Borussia Mönchengladbach en leek na een voortvarend begin voorbestemd voor een grote Bundesliga-carrière. Zijn opmars stagneerde en uiteindelijk verdween Younes buiten beeld. De vinger op de zere plek leggen is lastig.

,,Misschien moet je het de trainer van toen vragen”, countert Younes. ,,Het is in de Bundesliga, en met name in Mönchengladbach, niet gemakkelijk voor jonge spelers. Hier bij Ajax houden ze er juist van om jonge spelers de kans te geven. We zijn ontzettend talentvol. De klasse druipt er vanaf. Oké, soms kun je in wedstrijden nog zien dat we jong zijn. Zoals tegen Zwolle waarin we de eerste helft wel vijf goals hadden kunnen maken, maar na rust terugvielen. Maar we zijn lerende en proberen onze mindere punten te verbeteren door veel en hard te trainen.”

,,Ik ben naar Ajax gekomen om prijzen winnen"
,,Ik ben naar Ajax gekomen om prijzen winnen"

Dat Younes bij Ajax aan de slag kon, was voor hem een jongensboek. ,,Een droom”, vertelt hij ,,Iedereen kent Ajax en vele grote spelers komen hier vandaan. Toen ik jong was, volgde ik Ajax al. Wat me het meeste is bijgebleven? Zlatan, Bergkamp, mijn coach en zijn broer Ronald. Maar ook bijvoorbeeld Van der Vaart. Tegen hem heb ik nog gespeeld in de Bundesliga. Net als Robben, al komt hij niet van Ajax.”

In het begin keek Younes zijn ogen uit. ,,Het was crazy om op de Toekomst de foto’s van al die geweldige spelers te zien.” De rappe buitenspeler wist meteen dat hij de juiste keuze had gemaakt. ,,Ik kwam naar Ajax vanwege de manier van spelen. De club probeert aanvallend voetbal te spelen en van eigen kracht uit te gaan. Dat past bij een speler als ik.”

Younes kende niettemin een lastige aanloop bij Ajax, mede door fysiek ongemak en een gebrek aan wedstrijdritme. Pas eind september maakte hij zijn debuut. Een maand later volgde zijn tweede basisoptreden. Tussendoor speelde Younes een aantal duels bij de beloften. ,,Het is altijd moeilijk om terug te komen, vooral in dit team. Natuurlijk had ik liever eerder bij Ajax 1 gekomen, maar het was goed om bij Jong Ajax te spelen. De stijl en manier van spelen is hetzelfde.”

Kleine ruimtes
Over het niveau van de Eredivisie is Younes best te spreken. ,,Alle wedstrijden zijn moeilijk, omdat teams tweehonderd procent tegen ons geven. Vooral in de ArenA.” Gevolg is dat de aanvallers van Ajax in kleine ruimtes dienen te acteren, omdat tegenstanders vaak verdedigend zijn ingesteld. Younes ervaart dat niet als hinderlijk. ,,Het is juist mijn kracht om in kleine ruimtes te spelen.” Een korte stilte en voorbehoud volgt. ,,Ik moet mijn kwaliteiten – dribbelen, 1-op 1-situaties en ruimtes creëren voor teamgenoten door loopacties – nog veel verbeteren.”

Younes’ doel is om aan het einde van de rit met de schaal in zijn handen te staan. ,,Dat is waarom ik naar Ajax ben gekomen, om prijzen te winnen. Het is ook wat de supporters willen.”

Een eerste stap zou zijn om als Herbstmeister de feestdagen in te gaan. ,,Ik ga in elk geval terug naar Duitsland en misschien op bezoek bij familie in Libanon. Mijn oom en tante wonen daar”, vertelt Younes, zoon van een Libanese vader en Duitse moeder. Het zijn wellicht zijn grootste fans. ,,Ze komen altijd kijken in de ArenA en ook bij uitwedstrijden dichtbij de Duitse grens. Kerkrade, Nijmegen, Zwolle en Doetinchem zijn goed te doen.” En dan grijnzend: ,,Eigenlijk is Amsterdam nog het verst.”

Tekst: Ajax.nl/Gerben Oostdam
Foto's: Louis van de Vuurst