Menu
Amsterdam ArenA jubileert na Ajax-Roda

Amsterdam ArenA jubileert na Ajax-Roda

Komende zondag, daags na het bezoek van Roda JC, viert de Amsterdam ArenA een jubileum. Het stadion is dan exact twintig jaar de thuishaven van Ajax.

De afgelopen twee decennia werden er door Ajax 519 officiële wedstrijden in de ArenA gespeeld. Daarvan werden er 344 door de Ajacieden met een winstpartij afgesloten. Een remise was er in 88 gevallen en het minst vaak keerden de fans met een nederlaag huiswaarts: 87 keer.

Monsterscores
De Amsterdam ArenA was regelmatig decor van monsterscores. Ajax boekte zijn grootste competitiezege in maart 2001 tegen Sparta. Het werd 9-0. Een kleine tweeënhalf jaar eerder, in oktober 1998, moesten de amateurs van UDI '19 in het bekertoernooi er met dezelfde cijfers aan geloven.

Overigens kende Ajax in 1996 een stroeve start in zijn nieuwe onderkomen. Bij de officiële opening op 14 augustus, onder toeziend oog van - toenmalig - koningin Beatrix, werd een oefenwedstrijd met 0-3 verloren van AC Milan. Vier dagen later verloor Ajax de Johan Cruijff Schaal met dezelfde cijfers van PSV.

Musampa
Op 21 augustus werd het eerste succesje geboekt. Kiki Musampa maakte in de slotfase van de wedstrijd tegen NAC het eerste Ajax-doelpunt en schonk de Ajacieden en passant de eerste zege in de ArenA.

Tekst: Ajax.nl/Gerben Oostdam
Foto: Ajax.nl/Gerard van Hees