Menu
Amsterdam ArenA precies tien jaar

Amsterdam ArenA precies tien jaar

De thuishaven van Ajax, de Amsterdam ArenA, bestaat maandag 14 augustus exact tien jaar. Koningin Beatrix opende een decennium geleden het multifunctionele stadion en Ajax speelde 's avonds tegen AC Milan. Dat duel werd met 0-3 verloren.

In het seizoen 1996-1997 speelde Ajax zijn thuiswedstrijden voor het eerst in de Amsterdam ArenA. Eenvoudig bleek de overgang niet te zijn. Toeval of niet, maar de twee zeer succesvolle seizoenen die voorafgingen aan de verhuizing, konden niet worden geëvenaard. De bijgelovige supporters vervloekten de nieuwe thuishaven, verlangden terug naar de Meer en het Olympisch Stadion, maar verlangden uiteindelijk natuurlijk gewoon terug naar succes. Toch zijn er in die tien jaar een aantal memorabele momenten geweest.

Zo vond er tegen AZ op woensdag 28 augustus 1996 (1-0 zege dankzij een benutte vrije trap van Frank de Boer) een Europese primeur plaats. Voor het eerst werd een wedstrijd gespeeld onder een dichtgeschoven dak. Achtenhalf jaar later zou een duel juist vanwege het dak worden afgelast. Op 5 maart 2005 kon Ajax - AZ niet doorgaan vanwege een grote hoeveelheid sneeuw op het dak waardoor de veiligheid van de bezoekers niet gegarandeerd kon worden.

In het eerste jaar in de ArenA eindigde Ajax als vierde en dat was even slikken in Amsterdam. Gelukkig liet Ajax een seizoen later zien ook resultaat te kunnen behalen in de ArenA. Fier kon aanvoerder Danny Blind in april de kampioensschaal heffen en een paar weken later stond de nieuwe trainer Morten Olsen met de beker in de lucht. Ook in 2002 en 2004 was Ajax Nederlandse beste voetbalploeg.

De grootste zege ooit in de ArenA was de 9-0 overwinning op UDI'19 (de enige officiële wedstrijd tegen een amateurelftal in de ArenA) eind oktober 1998. Tegen Sparta werd die uitslag op 18 maart 2001 (Ajax werd toen 101 jaar) geëvenaard. Shota Arveladze was de grote man. Hij scoorde vier keer!

Afgelopen seizoen evenaarde Klaas Jan Huntelaar dat aantal doelpunten per wedstrijd. Tegen RBC Roosendaal schoot hij er vier van de in totaal zes in. Dat seizoen, het tiende van Ajax in de ArenA, begon en eindigde prima.

In de ArenA was PSV immers weer verslagen en eisten de Ajacieden de Johan Cruijff Schaal voor zich op door een 2-1 overwinning. Ook in de voorronde van de Champions League behaalde de club een prima resultaat door een 3-1 zege op Brøndby IF. Het geloof en vertrouwen waren groot, maar in de competitie bleven de resultaten achter bij de verwachtingen. Pas aan het einde van het jaar, toen Ajax als vierde de play-offs inging, liep het als een trein. Feyenoord was in de ArenA het eerste slachtoffer en werd met 3-0 verslagen. De basis voor het bereiken van de voorronde van de Champions League legde Ajax ook in eigen huis. De 2-0 overwinning op FC Groningen bleek voldoende om alsnog het voorportaal van de hoogste Europese divisie binnen te treden. Een mooie afsluiting van tien jaar Ajax in de ArenA.

ArenA cijfers

Eerste paal 26-11-1993

Officiële opening 14-08-1996 door koningin Beatrix
Eerste wedstrijd 14-08-1996 Ajax - AC Milan (0-3)
Eerste doelpunt 14-08-1996 Dejan Savicevic (Ajax - AC Milan)
Eerste Ajax-doelpunt 22-08-1996 Kiki Musampa (Ajax - NAC, 1-0)
Eerste interland 31-08-1996 Nederland - Brazilië (2-2)
Afmetingen 235 x 180 x 78 m
Afmetingen veld 105 x 69 m
Capaciteit 51.628 (sinds euro 2000)