Menu
Amsterdam Tournament: Atletico Madrid

Amsterdam Tournament: Atletico Madrid

Ajax opent het Amsterdam Tournament tegen Atletico Madrid. Bij die club speelt onder andere oud-Ajacied John Heitinga.

Atletico Madrid stelt voor de toekomst zijn doelen scherp en hoog. 2008 wordt gezien als een jaar waarin hard is gewerkt en waarin belangrijke stappen zijn gezet om, zoals de club zelf omschrijft, ‘Op een onstuitbare manier te groeien en de in het verleden verloren grond te herwinnen.’ Een ambitieuze club, die niet zomaar genoegen neemt met een plaats in de schaduw van stadsgenoot Real.

Voorheen noemden voetbalfans de rojiblanco direct na Barcelona en Real Madrid als derde Spaanse club. Maar mindere prestaties in het recente verleden hebben de status van de tweede club van Madrid enigszins aangetast. Het laatste landskampioenschap dateert uit het seizoen 1995-1996. In dat jaar won Atletico eveneens de Copa del Rey. Andere grote successen waren het winnen van de Europa Cup II in 1962 en het bereiken van de finale in de Europa Cup I, toen Bayern München te sterk was.

Vorig seizoen mocht Atletico zich eindelijk weer eens meten op het hoogste Europese platform, want dat was alweer elf jaar geleden. Met twee zeges op PSV, een zege een gelijkspel tegen Olympique Marseille en twee gelijke spelen tegen Liverpool. De Spanjaarden, met Ajacied John Heitinga vorig seizoen voor het eerst in de gelederen, plaatsten zich met die resultaten voor de knock-outronde. Ook daarin, Porto was de opponent, hoefde Atletico niet te buigen. Het werd 2-2 in het Vicente Calderón Stadion en 0-0 in Portugal. Dat was het einde van het Europese seizoen voor de Madrilenen. In de competitie wisten de spelers vervolgens nog met een indrukwekkende eindsprint de vierde plaats te veroveren, waardoor ze de play-offs voor een plaats in de groepsfase bereikten. Een nieuwe kans in de Champions League lonkt dus voor trainer Abel Resino.

Abel Resino
Trainer Resino is overigens nog niet zo heel lang in deze functie actief. In februari 2009 tekende Resino, als opvolger van Javier Aguirre, een contract dat hem tot het einde van het seizoen aan Atletico verbond. Mocht de club de Champions League bereiken dan zou zijn verbintenis met de club met een jaar worden verlengd. Resino is wel een goede bekende van de club, want hij heeft daar al diverse functies gehad voordat hij hoofdtrainer werd bij andere verenigingen. De eerste aankoop voor het komende seizoen is Juanito, een 32-jarige centrale verdediger die transfervrij overkomt van het gedegradeerde Real Betis. Hij zou wel eens samen met John Heitinga het nieuwe hart van de Madrileense defensie kunnen worden.

Amsterdam Tournament
Twee jaar geleden was Atletico Madrid ook te gast tijdens het Amsterdam Tournament. Toen won de ploeg met 3-1 van Lazio Roma en verloor met 2-0 van Ajax.