Menu

Amsterdam Tournament officieel van start

Het Amsterdam Tournament is vandaag officieel van start gegaan. In het Hilton hotel in Amsterdam werden de deelnemende ploegen aan de pers gepresenteerd. Koeman, Bergdolmo (Ajax), Van Gaal, Kluivert (Barcelona), Ferguson, Van Nistelrooy (Manchester) en Prandelli, Di Vaio van Parma vertegenwoordigden vanavond hun clubs. Vrijdag en zondag zullen zij voor een uitverkocht stadion moeten laten zien of ze klaar zijn voor het nieuwe seizoen.

Alle clubs zien het toernooi als een echte testcase voor het seizoen dat in eigen land op het punt staat te beginnen. Ajax begint van de vier clubs als eerste aan het seizoen. Coach Ronald Koeman hoopt dat de trainingsarbeid in de voorbereiding zijn vruchten zal afwerpen. "Na vier weken hard trainen komt dit toernooi op een perfect moment. We zullen spelen tegen twee clubs van formaat en dat is zo vlak voor de competitie belangrijk en leerzaam. We zullen zien waar we staan in deze fase. Naast het resultaat is het natuurlijk ook leuk om de groep aan het publiek te presenteren. Sikora zal bijvoorbeeld zeker spelen", verklaarde Koeman.

Ook voor coach Ferguson is het toernooi, dat door meer dan 5 miljoen TV-kijkers gevolgd zal worden, van essentieel belang. Manchester speelt woensdag 14 augustus al een Champions League-qualifier tegen de winnaar van Zalaegerszegi - Zagreb. De spelers van Sir Alex, die vorig seizoen nog overwoog om afscheid te nemen, zullen er dus moeten staan. Ferguson: "Door deze belangrijke wedstrijd, die al vroeg in het seizoen staat gepland, moeten we er nu al staan. We hebben een goede voorbereiding gehad, maar tegen mindere tegenstanders gespeeld. Daarom ben ik zo blij dat we aan dit toernooi meedoen."

Voor de andere Manchester United-afgevaardigde, Ruud van Nistelrooy, zijn de wedstrijden in de Arena extra speciaal. De oud-speler van PSV beleeft goede herinneringen aan zijn wedstrijden in de Arena. Op een vraag van een Engelse journalist, wat hij zich herinnert van de wedstrijden tegen Ajax, antwoordde hij doodleuk: "Een hattrick." Van Nistelrooy raakte tijdens de laatste dagen in de voorbereiding licht geblesseerd, maar hij trainde vandaag mee. "Voluit. Morgen wordt de laatste test, maar ga er maar vanuit dat ik gewoon meedoe."

Barcelona begon de training in de aanloop naar het nieuwe seizoen nog niet zo heel lang geleden. Barca reisde half juli pas af naar Zwitserland waar het onder andere speelde tegen Laussane Sports (2-0 winst) en Servette Genève (4-1 winst). Bovendien kampt Van Gaal, die vandaag grootvader is geworden, met een ander probleem. "We hebben behoorlijk wat spelers die het WK hebben gespeeld. Ik heb hun langer vakantie gegeven, waardoor ze later aan de voorbereiding zijn begonnen. We werken hard aan hun conditie. Zij zullen dan ook niet de volle negentig minuten spelen."

De meest opvallende speler in het kamp van Barca zal wel in actie komen. De 22- jarige Argentijn Juan Ramon Riquelme werd eind juli door Barcelona aangetrokken. De club betaalde een bedrag van ruim vijftig miljoen gulden voor de zesvoudig international die in Argentinië ,,het grootste talent sinds Maradona'' wordt genoemd. Van Gaal: "Riquelme heeft niet zozeer een conditionele achterstand, maar eerder een aanpassingsprobleem. In Argentinië was hij de speler die niet hoefde te werken om in balbezit te komen. Hij was daar namelijk de grote man en alle ballen werden automatisch bij hem ingeleverd. Bij ons moet hij leren ook zonder bal te werken. Daar heeft hij nu nog moeite mee."

Riquelme zal komend seizoen voorin spelen met Patrick Kluivert. De oud-Ajacied kijkt ernaar uit om samen met de Argentijn te spelen. "Op de trainingen gaat het steeds beter. De onderlinge communicatie gaat steeds beter. In dit soort wedstrijden ga je elkaar ook steeds beter aanvoelen, omdat je een hoog tempo moet spelen en in het veld snel beslissingen moet nemen. Ik kijk ernaar uit om met hem te spelen."

Een ster die dit jaar niet in de Arena zal schitteren, is Rivaldo. De Braziliaan was na de wereldtitel met zijn land onhandelbaar geworden. Inmiddels tekende Rivaldo een contract bij AC Milan. Van Gaal: ,,In mijn eerste periode speelde hij heel goed, in het belang van het team. Hij maakte er elk jaar 25 en werd zelfs wereldvoetballer van het jaar. Daarna ging het mis.''

Volgens Van Gaal veranderde Rivaldo. ,,Hij stelde zijn eigen belang boven het teambelang, had weinig rendement meer en dat ging ten koste van Barcelona. Na het WK wilde hij twee weken extra vakantie, dat bevestigde het beeld van hem. Hij denkt aan zijn eigen belangen. Maar ja, we leveren wel 25 goals in. Als team zijn we er op vooruit gegaan zonder hem, maar we missen nu wel de topscorer.''

Naast deze bekende namen spreken de spelers van AC Parma minder tot de verbeelding. Parma eindigde het afgelopen seizoen op de tiende plaats. De Italiaanse club heeft het team dit jaar sterk verjongd. Coach Cesare Prandelli wil dat deze jongens de broodnodige ervaring opdoen. "Het is goed voor mijn jongens belangrijk om aan het niveau te wennen. Verder vind ik het een eer om aan deze tafel te mogen zitten met zoveel grote namen."