Menu
Amsterdam Tournament: Sunderland

Amsterdam Tournament: Sunderland

Ajax, Benfica, Atletico Madrid en Sunderland strijden vrijdag 24 juli en zondag 26 juli in de ArenA om de eindzege in het Amsterdam Tournament. In de aanloop naar het prestigieuze toernooi neemt Ajax.nl iedere week een van de drie buitenlandse deelnemers onder de loep. Deze week: Sunderland.

Tijdens de voorbereiding op het seizoen 2008-2009 verloor Sunderland met 0-1 van Ajax. Voor de Black Cats een voorproefje op wat op zijn minst een heel matige voetbaljaargang zou gaan worden. In december bungelde de club in de degradatiezone en besloot manager Roy Keane op te stappen. Keane bracht in 2007 Sunderland nog terug naar de Premier League, maar de magie van de Ier was na twee jaar langzaam uitgewerkt.

Assistent Ricky Sbragia nam de taken van Keane over voor de rest van het seizoen. Het bleef behelpen en pas tijdens de laatste speelronde, ondanks een verlies tegen Chelsea, was Sunderland zeker van lijfsbehoud in de Premier League. Komend seizoen hoopt voorzitter Niall Quinn dat het degradatiespook niet meer zo nadrukkelijk aanklopt bij de poorten van het Stadium of Light. ,,Ons doel is een comfortabel seizoen in de Premier League”, aldus de voorzitter op de website van de club. ,,Als we ons redelijk snel veilig spelen, zijn we misschien nog wel tot iets meer in staat.”

Om deze positie van comfortabele Premier League-club te bereiken, stelde Quinn in juni manager Steve Bruce aan. Hij kwam over van Wigan Athletic en bouwde als speler en trainer al een behoorlijke staat van dienst op. De 48-jarige Bruce speelde 21 jaar betaald voetbal en kwam uit voor onder andere Norwich City en Manchester United. Als manager was hij onder meer hij actief bij Sheffield United, Crystal Palace en Birmingham City.

Bruce beschikt bij Sunderland met spelers als Craig Gordon (doelman), Andy Reid, Kieran Richardson en Anton Ferdinand over behoorlijk wat kwaliteit. Toch wil de nieuwe manager zijn team op bepaalde plekken versterken. Met het vertrek van huurspeler Djibril Cissé, is de zoektocht naar een nieuwe centrumspits in volle gang.

Hoewel de geruchtenmolen volop aan het draaien is, heeft Bruce vooralsnog geen nieuwe spelers gecontracteerd. Maar omdat de transfermarkt nog tot en met 31 augustus open is, gaat daar ongetwijfeld nog verandering in komen. Het Amsterdam Tournament is voor Bruce een mooie gelegenheid om te kijken hoe zijn team er voor staat. Drie weken na het toernooi in de ArenA begint voor de Black Cats de Premier League met een uitwedstrijd tegen Bolton Wanderers.

Het is de eerste keer dat Sunderland een bezoek brengt aan de Amsterdam ArenA. De Engelsen nemen het tijdens het toernooi alleen niet op tegen Ajax, de club die in 1997 de eer had de eerste tegenstander te zijn van Sunderland in het toen nieuw gebouwde Stadium of Light.

Sunderland speelt in Amsterdam op vrijdag 24 juli tegen Benfica en treft zondag 26 juli Atletico Madrid. Beide duels worden gespeeld om 19.00 uur. Voor het Amsterdam Tournament zijn nog kaarten verkrijgbaar. Er is vrije verkoop, dus een Club Card is niet nodig.

Bestel nu kaarten voor het Amsterdam Tournament