Menu
Amsterdam Tournament viert jubileum

Amsterdam Tournament viert jubileum

Het LG Amsterdam Tournament viert deze week het tienjarig jubileum. Evenals voorgaande jaren lijkt ook de tiende editie garant te staan voor spektakel. Naast Ajax, strikte de organisatie topclubs Arsenal, Sevilla en Internazionale.

Arsenal is de te kloppen ploeg op het Amsterdam Tournament. Zij zijn immers de titelverdediger. Arsenal is de te kloppen ploeg op het Amsterdam Tournament. Zij zijn immers de titelverdediger.

Het begon allemaal in 1999 toen het International Event Partnership (IEP) de gehele organisatie van het evenement in de Amsterdam Arena op zich nam. Ajax werd daarbij aangewezen als jaarlijkse deelnemer en groeide al snel uit tot officieuze gastheer.

Het vriendschappelijke toernooi kan verder worden gezien als de opvolger van het Amsterdam 700-toernooi, dat ter ere van het zevenhonderdjarig bestaan van de stad Amsterdam vanaf 1975 plaatsvond. In 1992 hield de jaarlijkse competitie in het Olympisch Stadion op te bestaan.

Dat het Amsterdam Tournament door de deelnemende clubs serieus wordt genomen, bewijst de erelijst van het toernooi. Naast Ajax (4x) wonnen Arsenal (2x), Manchester United, FC Barcelona en Lazio de zilverkleurige bokaal.

De laatste keer dat Ajax zegevierde was in 2004. De formatie van toenmalig hoofdtrainer Ronald Koeman won de openingswedstrijd met 3-2 van Panathinaikos. Zlatan Ibrahimovic – deze week namens Internazionale opnieuw van de partij – en Wesley Sonck (2x) verzorgden de productie voor de Amsterdammers. In het tweede duel volstond een 0-0 gelijkspel tegen Arsenal voor de vierde titel op rij.

Dat het Ajax niet altijd voor de wind ging in de eigen Arena blijkt uit de eerste editie van het toernooi. Nadat de Ajacieden in de eerste groepswedstrijd tegen het Braziliaanse Santos kansloos met 4-1 onderuit gingen, wachtte het Italiaanse Lazio. Ook tegen de Romeinen delfde het elftal van Jan Wouters uiteindelijk het onderspit: 3-2. Beide treffers van Ajax kwamen op rekening van Richard Knopper.

Het Tournament van 2002 staat bij vele fans waarschijnlijk nog in het geheugen gegrift. Eerst maakte Ajax indruk tegen Manchester United. De kersverse aanwinst Victor Sikora schoot Ajax zes minuten voor rust naar een 1-0 voorsprong. Een kwartier voor tijd verdubbelde Ibrahimovic de score na een assist van zijn maatje Mido. De Mancunians kwamen door een treffer van Paul Scholes nog wel terug in de wedstrijd, maar konden niet voorkomen dat de Amsterdammers aan het langste eind trokken.

In het tweede groepsduel met het Barcelona van Louis van Gaal deden de jonkies van Koeman opnieuw van zich spreken. Na een 1-3 achterstand kwamen de Ajacieden op spectaculaire wijze terug in de wedstrijd. Eerst was het Rafael van der Vaart die zijn ploeg met twee treffers naast de Catalanen bracht. Vervolgens deed Richard Witschge zijn oude ploeg de das om door in de slotminuut een prachtige vrije trap te benutten.

Of de nieuwe Ajax-trainer Marco van Basten met zijn ploeg die stunt kan herhalen, zal dit weekend moeten blijken. Het grondig gerenoveerde elftal neemt het vrijdag op tegen titelverdediger Arsenal. Eén dag later spelen de Ajacieden tegen de Italiaanse kampioen Internazionale.

Naar pagina kaartverkoop >>