Menu
Amsterdam vertrouwd finaleterrein

Amsterdam vertrouwd finaleterrein

De Amsterdam ArenA wordt deze dagen omgetoverd tot stijlvol strijdtoneel voor de UEFA Europa League-finale. Woensdag strijden Chelsea FC en Benfica hun strijd om de felbegeerde UEFA Cup. Uniek is een finale in speelstad Amsterdam niet. Menig topduel en –toernooi werd in de hoofdstad beslist.

De Champions League-finale uit 1998 geldt laatste ‘Amsterdamse finale’. In de toentertijd twee jaar oude voetbaltempel streden Real Madrid en Juventus om de prestigieuze Champions League Cup. Het finaleduel had niet alleen vanwege de ArenA een Nederlands tintje. ‘De Koninklijke’ tegen de ‘Oude Dame’ was ook hét duel tussen Madrileen Clarence Seedorf en de voetbal-Italiaan Davids. De lijf-aan-lijfduels die de oud-Ajacieden uitvochten op het ArenA-gras behoorden tot de spectaculairsten uit de finale. Uiteindelijk was het Seedorf die die avond in Amsterdam zijn tweede Champions League-titel bemachtigde. In 1995 veroverde hij met Ajax zijn eerste Europese hoofdprijs. De middenvelder zou later, in dienst van AC Milan, zelfs nog twee Europese clubkampioenschappen veroveren. Het maakt Seedorf tot de succesvolste Nederlandse voetballer aller tijden.

De Amsterdam ArenA was in 1998 het strijdtoneel voor de Champions League-finale tussen Juventus en Real Madrid, ook wel de strijd tussen Edgar Davids en Clarence Seedorf. De Amsterdam ArenA was in 1998 het strijdtoneel voor de Champions League-finale tussen Juventus en Real Madrid, ook wel de strijd tussen Edgar Davids en Clarence Seedorf.

Voordat de Amsterdam ArenA werd gebruikt (in 1996) was het Olympisch Stadion in Amsterdam dé plek waar Europese finales werden gespeeld. Het klassieke stadion uit 1928 was 64 jaar na de oplevering gastheer voor Ajax en Torino. Inzet was de UEFA Cup, het clubtoernooi dat toen nog werd afgesloten met twee finaleduels. Twee weken na het 2-2-gelijkspel in Turijn maakten beide ploegen er een ware thriller van in het beslissende duel in het 'Olympisch’. De Ajacieden van coach Louis van Gaal sleepten er – met enig fortuin, dat wel – een doelpuntloos gelijkspel uit. Sinds 13 mei 1992 mag Ajax zich de trotse houder noemen van alle Europese hoofdprijzen die voor clubteams beschikbaar zijn.

Ruim een halve eeuw geleden werd de eerste échte Europese finale in Amsterdam gespeeld. In 1962 veroverde Ajax uitgerekend in het Olympisch Stadion zijn eerste Europese hoofdprijs. In de finale om de Intertoto-beker werd op 26 april 1962 aartsrivaal Feyenoord geklopt: 4-2. De broers Cees en Henk Groot hielpen hun club gebroederlijk aan de vier Ajax-treffers. Keith Spurgeon is sindsdien de eerste Ajax-trainer die de club aan internationaal succes hielp.

Van Europees succes kan Benfica-trainer Jorge Jesus in elk geval tot aan woensdag slechts dromen. De 58-jarige Portugees vergaarde in zijn trainerscarriere louter nationale prijzen. De ArenA in speelstad Amsterdam moet de plek worden waar hij zijn eerste Europese succes gaat vieren. Jesus' Chelsea-collega Rafael Benitez is wat dat betreft een stuk gelouterder. De Spanjaard in Londense dienst won de UEFA Cup al eens in 2004 met Valencia. Een seizoen later legde Benitez met Liverpool beslag op de nog aansprekendere Champions League. Ondanks de goedgevulde prijzenkast van beide coaches, zal de prijzenhonger niet zijn gestild. Voor Benfica en Chelsea is Amsterdam het strijdtoneel voor nieuw Europees succes.

Overige Europese finales, in Amsterdam gespeeld:

1962 Finale Intertoto-beker: Ajax - Feyenoord 4-2
1962 Finale Europacup I: Benfica - Real Madrid 5-3
1977 Finale Europacup II: Hamburger SV - RSC Anderlecht 2-0
1981 Finale UEFA Cup: AZ'67 - Ipswich Town FC 4-2
1992 Finale UEFA Cup: AFC Ajax - Torino FC 0-0

Tekst: Ajax.nl/Ronald Jonges
Foto’s: Ajax.nl/Louis van de Vuurst, Pro Shots (boven)

Ajax kroop in 1992 door het oog van de naald (onder meer met een bal op de paal) in de beslissende UEFA Cup-finalewedstrijd tegen Torino in het Olympisch Stadion. Ajax kroop in 1992 door het oog van de naald (onder meer met een bal op de paal) in de beslissende UEFA Cup-finalewedstrijd tegen Torino in het Olympisch Stadion.
Ajax veroverde met de UEFA Cup van 1992 de laatst ontbrekende Europese beker. Ajax veroverde met de UEFA Cup van 1992 de laatst ontbrekende Europese beker.