Menu
Amsterdam-Noord wint Ajax StreetWise

Amsterdam-Noord wint Ajax StreetWise

Het team van Amsterdam-Noord heeft woensdagmiddag de finale van Ajax StreetWise gewonnen. In een zinderende finale werd Amsterdam Nieuw-West met 4-3 verslagen. Yasmine Kamlichi en Brendan van Meerveld werden op de Brink in de Amsterdamse wijk Betondorp uitgeroepen tot beste speelster en speler van het toernooi.

Eerder op de dag werden de zeven stadsdeelteams in de groepsfase bijgestaan door de voltallige Ajax-selectie. Voor hen was het bezoek aan het StreetWise scholenproject een welkome afleiding in de week van de waarheid, waarin de landstitel op het spel staat. ,,We moeten gewoon dezelfde dingen doen als normaal’’, verklaarde middenvelder Demy de Zeeuw. ,,Alles was al gepland en daarom zijn we hier ook gewoon. Het is ook gezellig en leuk voor die kinderen.’’

Trainer Frank de Boer was dezelfde mening toegedaan. ,,Als je ziet hoe enthousiast de spelers zijn en hoe ze de jeugd aanmoedigen is dat alleen maar leuk om te zien.’’ Bovendien had de Noord-Hollander, zoals het een topcoach betaamt, oog voor het aanwezige talent. ‘Er zijn een paar jongetjes die er ondanks de kleine ruimte toch makkelijk uitkomen. Die zoek je.’’ Tegelijkertijd dwaalden zijn gedachten af naar oude tijden in West-Friesland. ,,Daar voetbalden we ook op veldjes en parkeerplaatsen. Alleen hadden we toen geen boarding.’’

Ook op de finaledag van Ajax StreetWise stond speelplezier natuurlijk centraal. Ook op de finaledag van Ajax StreetWise stond speelplezier natuurlijk centraal.

De ploegen van Amsterdam-Noord en Amsterdam Nieuw-West overleefden respectievelijk de groepswedstrijden en kruisfinales. In de finale ging de strijd tussen beide teams gelijk op, maar bleek de vierde voorsprong van Noord beslissend. Vooral de openingstreffer sprong in het oog, omdat de bal door de benen van de laatste tegenstander werd gespeeld. Van blijdschap trakteerde de doelpuntenmaker het publiek op een heuse koprol.

Kleine pleister op de wonde voor verliezend finalist Amsterdam Nieuw-West was de uitverkiezing van de 12-jarige Brendan tot speler van het toernooi. Iets waarmee de jongere uitgave van Wim Kieft geen moment rekening had gehouden. ,,Iedereen zei wel dat ik heel goed was, maar ik had niet verwacht dat ik zou winnen. Ik vind het wel heel leuk.’'

Brendan ontving evenals Yasmine en alle deelnemende teams een bokaal uit handen van Ajax-doelman Maarten Stekelenburg. Daarnaast mag de speler van Pancratius D2 vier weken meetrainen met zijn leeftijdsgenoten uit de jeugdopleiding van Ajax.

Kortom, een fraaie afsluiting van het project van de Ajax Foundation, dat werd ondersteund door hoofdsponsor AEGON.

Tot slot blikte De Boer nog even vooruit naar de competitiekraker van zondag tegen FC Twente. ,,We hebben afgelopen zondag laten zien dat we niet bang hoeven te zijn voor Twente’’, doelde de 112-voudig international op de met 3-2 verloren bekerfinale. ,,We stonden met 2-0 voor, maar hebben Twente vlak voor rust onnodig in het zadel geholpen. Ik kijk dan ook met veel vertrouwen uit naar de komende wedstrijd.’’

Bekijk donderdag op Ajax TV de exclusieve special over de finaledag van Ajax StreetWise!

Tekst: Ajax.nl/ Coen Heil
Foto's: Ajax.nl/ Louis van de Vuurst / onderste twee foto's: Ben Verbeek/ AEGON

Bekijk hier: Ajax StreetWise, Talent in West (archief)

Bekijk hier: Ajacieden in topvorm bij StreetWise (archief)

'Beste Speler' Brendan van Meerveld mag vier weken meetrainen met de Ajax-jeugd. 'Beste Speler' Brendan van Meerveld mag vier weken meetrainen met de Ajax-jeugd.
'Beste speelster' Yasmine Kamlichi kreeg van Maarten Stekelenburg een bokaal plus veel cadeau's. 'Beste speelster' Yasmine Kamlichi kreeg van Maarten Stekelenburg een bokaal plus veel cadeau's.
Er was ook op de finaledag van StreetWise volop gelegenheid voor foto's... Er was ook op de finaledag van StreetWise volop gelegenheid voor foto's...
...En natuurlijk voor handtekeningen. ...En natuurlijk voor handtekeningen.
Gregory van der Wiel geeft, al fietsend, een fan een stevige hand. Gregory van der Wiel geeft, al fietsend, een fan een stevige hand.
Net als de eerdere clinics trok ook de finaledag van StreetWise veel bekijks. Net als de eerdere clinics trok ook de finaledag van StreetWise veel bekijks.
De Ajacieden volgden de finale op de voet. De Ajacieden volgden de finale op de voet.
Gregory van der Wiel in de wijk waar Johan Cruijff opgroeide, en zelf ooit voetbalde. Gregory van der Wiel in de wijk waar Johan Cruijff opgroeide, en zelf ooit voetbalde.
StreetWise succesvol afgesloten in Betondorp! StreetWise succesvol afgesloten in Betondorp!