Menu
Amsterdamse stadsderby in ere hersteld

Amsterdamse stadsderby in ere hersteld

In de tweede ronde van de KNVB Beker zal in Amsterdam en omstreken de meeste aandacht uitgaan naar het duel JOS Watergraafsmeer – Ajax, dat woensdag vanaf 18.30 uur wordt gespeeld in het Olympisch Stadion. Met dit affiche is na vele jaren de Amsterdamse stadsderby in ere hersteld. Onder anderen Fred Grim en wijlen Rinus Michels verdienden ooit hun sporen bij zowel de eredivisionist als huidige hoofdklasser.

Michels zette in 1960 zijn eerste schreden in het trainersvak bij JOS, de voorloper van het huidige JOS Watergraafsmeer. Na een korte tussenstap bij AFC belandde hij in 1965 bij Ajax, waar hij onder meer de Europa Cup 1 won en viermaal de landstitel. Daarnaast veroverde ‘De Generaal’ drie keer de KNVB Beker.

Grim leerde de eerste beginselen van het voetbal bij JOS. ,,Ik wilde als 7-, 8-jarig jongetje graag op voetbal, dus is mijn vader op zoek gegaan naar een club waar ik me nog kon inschrijven’’, herinnert de huidige trainer van Almere City zich nog goed. Totdat jaren later Ajax zich meldde voor de talentvolle doelman. ,,Aad de Mos heeft mij toen benaderd en zo maakte ik als 15-jarige de overstap naar Ajax’’, vervolgt Grim, die het tot de A-selectie schopte, maar desondanks koos voor speeltijd bij SC Cambuur. Via de Friezen kwam Grim uiteindelijk toch weer terecht bij Ajax, waarmee hij tussen 1994 en 2002 uiterst succesvol was.

Ondanks zijn latere fraaie loopbaan koestert Grim warme herinneringen aan zijn eerste liefde JOS. ,,JOS was een heel warme club met nog dat échte verenigingsgevoel’’, zegt hij. ,,We hadden ook een heel leuk elftal, dat zelfs bij uitwedstrijden werd gevolgd door onze ouders. De ouders waren sowieso heel erg betrokken. Dat zag je ook aan de activiteiten die op de club plaatsvonden. Er werden bijvoorbeeld kaartavonden georganiseerd en meer van dat soort dingen. Het was gewoon een echte Amsterdamse club die werd gerund door vrijwilligers.’’

In de voorbereiding op het seizoen 2006-2007 speelde Ajax een oefenduel met JOS Watergraafsmeer. Op Sportpark Drieburg versloeg Ajax de stadgenoot met 1-5. Huidig Ajax Zaterdagtrainer Bart Logchies was destijds trainer van JOS Watergraafsmeer. In de voorbereiding op het seizoen 2006-2007 speelde Ajax een oefenduel met JOS Watergraafsmeer. Op Sportpark Drieburg versloeg Ajax de stadgenoot met 1-5. Huidig Ajax Zaterdagtrainer Bart Logchies was destijds trainer van JOS Watergraafsmeer.

Dat het lot JOS Watergraafsmeer koppelde aan Ajax vindt Grim een leuke bijkomstigheid. ,,Ik vind het inderdaad mooi en grappig dat ze elkaar treffen. Het is alleen jammer dat ze niet op hun eigen complex spelen.’’ De beslissing om het bekerduel in het Olympisch Stadion te spelen werd genomen omdat de lichtmasten van Sportpark Drieburg in Amsterdam-Oost niet goed genoeg werden bevonden, hetgeen niet wenselijk werd geacht met het oog op de live-uitzending door FOX Sports.

Met het faillissement van FC Amsterdam, dat in 1972 werd opgericht na een fusie tussen DWS, Blauw-Wit en De Volewijckers, verdween in 1982 niet alleen de enige andere overgebleven Amsterdamse profclub, maar ook de Amsterdamse stadsderby. Ondanks dat de Lieverdjes de laatste vier jaar van hun bestaan doorbrachten in de Eerste Divisie, werden in de periode daarvoor geregeld spectaculaire duels afgewerkt met de grote buurman Ajax. Met name de 2-4-winst die FC Amsterdam boekte in het seizoen 1974-1975 is de geschiedenisboeken ingegaan. Hoewel er voor Ajax in eerste instantie geen vuiltje aan de lucht leek en de thuisploeg al na tien minuten spelen leidde met 2-0 door treffers van Arno Steffenhagen en John Rep, zorgden Geert Meijer (2x), Nico Jansen en Heini Otto – inmiddels al twintig jaar in dienst van Ajax – voor een daverende verrassing.

Na de verdwijning van FC Amsterdam speelden er nooit meer twee Amsterdamse clubs op het allerhoogste niveau tegen elkaar. Al is Ajax met de toetreding van Jong Ajax in de Jupiler League en de promotie van Ajax Zaterdag naar de Topklasse momenteel op de drie hoogste niveaus vertegenwoordigd.

Wellicht dat de bekerwedstrijd JOS Watergraafsmeer – Ajax het Amsterdamse gevoel van weleer nieuw leven kan inblazen. ,,Hopelijk krijgt het voetbal een boost van deze ontmoeting en dient zich nog meer jeugd aan bij de Amsterdamse amateurclubs’’, besluit Grim.

Tekst: Ajax.nl/Coen Heil
Foto’s: Ajax.nl/Louis van de Vuurst (midden) Gerard van Hees