Menu

Anastasiou gepresenteerd aan pers

Yannis Anastasiou, de nieuwe spits van Ajax, werd woensdagmiddag in de perskamer van de ArenA gepresenteerd aan de buitenwacht. In aanwezigheid van algemeen directeur Arie van Eijden, technisch directeur Louis van Gaal en hoofdtrainer Ronald Koeman zette de Griek zijn handtekening onder een contract dat hem de komende anderhalf seizoen aan de Amsterdamse club bindt.

Arie van Eijden voltrok het officiƫle gedeelte en ondertekende het contract namens Ajax. De directeur maakte bekend dat de verbintenis van Anastasiou inging op 1 februari 2004 en loopt tot 30 juni 2006.

,,Het is duidelijk waar in het elftal de problemen zijn en waren'', legde Ronald Koeman uit. ,,Ik heb nadrukkelijk aangegeven dat we een spits nodig hebben. Samen met Louis van Gaal ben ik er voor gaan zitten en hebben we rustig gesproken. Voor afgelopen weekeinde was er niets meer mogelijk, dus konden we even de tijd nemen. We waren het eens dat het Yannis moest worden'', aldus Koeman.

,,Anastasiou voegt kwaliteit toe vanuit een positie waar we op dit moment veel problemen hebben. En om jullie volgende vraag alvast voor te zijn: wat als alle spitsen weer fit zijn? Dat zien we dan wel weer'', sprak de trainer. ,,Yannis kan de concurrentie aangaan met Zlatan Ibrahimovic en Wesley Sonck. Concurrentie brengt het maximale naar boven in de spelers. In het kampioensjaar hadden we Ibrahimovic, Mido en Machlas als spitsen. Als er een inkwam, ging-ie als een speer. Het gaat erom kampioen te worden.''
Volgens Koeman kan de Griek goed in het Ajax-systeem uit de voeten. ,,Als ik twijfelde of hij in 4-3-3 kan spelen, zou je hem niet moeten halen. Ik heb Anastasiou veel aan het werk gezien en ik heb geen twijfel. Alles is aanwezig om prima te functioneren als nummer 9 van Ajax. Hij brengt scorend vermogen mee en ervaring, en dat laatste is met een jonge groep als de onze ook zeer belangrijk.''

,,Alles is heel snel gegaan'', liet Anastasiou zelf weten. ,,Ik wist dat aan het einde van het seizoen mijn contract bij Roda JC afliep, maar ik heb tot de laatste dag mijn best gedaan bij die club. Als je een kans krijgt om bij Ajax te spelen, grijp je die natuurlijk aan. Ik heb tegen de trainer gezegd: ik ben er klaar voor en ik heb de ervaring. Het niveau bij Ajax is wel anders, maar ik heb ook wel eens 4-3-3 gespeeld.'' Anastasiou is net op tijd bij Ajax om zondag aan te kunnen treden tegen PSV. Hoe is het eigenlijk met zijn schotvaardigheid tegen de Eindhovenaren? ,,Ik heb de laatste twee jaar telkens twee keer gescoord tegen PSV'', stelde de spits zijn gehoor gerust.

Louis van Gaal was Anastasiou in zijn laatste wedstrijd voor Roda JC nog gaan bekijken. ,,Dit was natuurlijk niet de meest normale transfer. Dat heeft niets met Yannis te maken, maar met de procedure. Exceptionele omstandigheden hebben er toe bijgedragen dat het zo ging'', aldus de technisch directeur. ,,Ik had wel een beeld van Yannis, maar als je echt gaat analyseren is dat nog niet genoeg. We hebben de zaak over het weekeinde heen getild om nog even na te kunnen denken. Verkassen is voor een oudere speler niet makkelijk, zeker niet naar Ajax, waar onderscheidend voetbal gespeeld moet worden dat gebaseerd is op 'fundamentals'.'' Van Gaal had de Anastasiou bij Roda zien spelen in een twee-spitsensysteem. ,,Maar voor de winterstop speelde Roda ook wel met drie spitsen. Ik heb in ieder geval aspecten gezien waarvan ik vind dat Yannis een bijdrage kan leveren. Hij kan scoren en is ook een goede invloed in de kleedkamer. Ajax strijdt om het kampioenschap, en Yannis ook, die heeft nog geen kampioenschap meegemaakt.'' ,,Maar...'', wilde Anastasiou Van Gaal onderbreken. ,,Als BASISSPELER'', brak de technisch directeur hem af, tot hilariteit van de toehoorders.

,,Ryan Babel heeft het afgelopen wedstrijd in de spits uitstekend gedaan'', vervolgde Van Gaal. ,,Maar hij is pas net 17 jaar. Er zijn al zoveel jonge spelers, je moet uitkijken dat je ze niet teveel voor de leeuwen gooit. We moeten Babel de tijd gunnen en we verwachten dat hij over anderhalf jaar Yannis kan vervangen.'' Anastasiou had bij Roda in drieƫnhalf seizoenen zijn plaats verworven. ,,Bij Ajax gaat dat weer anders'', verklaarde Van Gaal. ,,Hij moet het zelf bewerkstelligen. Ik zie dat wel voor me, in theorie. Ik zie ook voor me dat hij zondag tegen PSV de winnende maakt. En mijn voorspellingen komen vaak uit.''