Menu
Anastasiou is en blijft Griekse Ajacied

Anastasiou is en blijft Griekse Ajacied

In het Toumba Stadium van PAOK bekeek Yannis Anastasiou aan de vooravond van PAOK - Ajax de training van zijn oude club. De Griekse oud-spits koestert nog steeds een innige band met Ajax. Naast zijn wedstrijdprognose ging Anastasiou met graagte en gretigheid terug in de tijd.

Anastasiou verruilde Roda JC halverwege het seizoen 2003-2004 voor Ajax. Een door blessures gemankeerde Ajax-selectie had dringend behoefte aan een spits. Met zijn zeventig treffers in 92 competitieduels namens Roda JC leek Anastasiou de man voor de gevraagde doelpunten. ,,Het was de tijd van Zlatan Ibrahimovic, Wesley Sonck en Mido’’, vertelt Anastasiou over zijn debuutseizoen als Ajacied. ,,Met mijn 32 jaar was ik destijds geen spits voor de toekomst. Meer een jongen om op de juiste momenten in te zetten. Ook voor, zoals dat heet, de kleedkamer.’’ Yannis was een ‘goeie’ voor de kleedkamer, voor de sfeer in de spelersgroep. Het gevoel voor sfeer van de inmiddels 37-jarige Griek werkte heilzaam. Mede gesterkt door zijn inspanningen besloot Ajax het seizoen ’03-’04 met de kampioensschaal. De nieuwkomer in de selectie van trainer Ronald Koeman kwam in zijn halve eerste Ajax-seizoen tot twaalf competitiewedstrijden en drie doelpunten.

Wie Anastasiou vraagt naar zijn absolute hoogtepunt als Ajacied, hoeft niet lang te wachten op een antwoord. De Champions League-wedstrijd tegen FC Thun - twee seizoenen later - wordt als eerste aangehaald. Tegen de Zwitsers stelde hij met twee treffers (2-0) de noodzakelijke zege veilig. ,,We moesten dat duel winnen en dus scoren’’, vervolgt de spits in ruste. De herinnering aan Ajax - FC Thun, van 18 oktober 2005 is getuige de glimlach nog altijd mierzoet. ,,De Champions League-duels trokken natuurlijk toch al grote aandacht. Maar we wonnen die avond echt niet alleen door mijn doelpunten. Het was een prestatie van het hele team.’’ In het kielzog van Thun memoreert hij aan duels met zijn oude club Roda en De Graafschap. Wedstrijden waarin hij het enige of winnende doelpunt op zijn naam bracht.

Hét hoogtepunt van Anastasiou als Ajacied: Ajax - FC Thun 2-0. De Griek scoorde beide treffers. Hét hoogtepunt van Anastasiou als Ajacied: Ajax - FC Thun 2-0. De Griek scoorde beide treffers.

Anastasiou zwaaide het Ajax-publiek vaarwel na de thuiswedstrijd tegen FC Groningen in de competitieplay-offs van 2006. Het clubkostuum dat hij die dag droeg, was exemplarisch voor de spaarzame wedstrijden waarin hij in zijn laatste Amsterdamse seizoen werd ingezet. Met een huis in Amsterdam is hij vaak in de buurt van Ajax. ,,Ik ben vaak in de ArenA en heb nog altijd goed contact met veel mensen. De Eredivisie volg ik op de voet. Nu ben ik op uitnodiging van het bestuur mee met Ajax.’’

Via onder meer Sparta en FC Omniworld – in Almere besloot hij zijn loopbaan - belandde de Griek in het trainersvak. Afgelopen seizoen was hij nog werkzaam bij de Griekse grootmacht Panathinaikos. Trainer Henk ten Cate en zijn assistent Gerard van der Lem toonden zich grote leermeesters voor de leergierige Griek. ,,Ik sta open voor nieuwe dingen, ben gretig. Onlangs heb ik het op een na hoogste trainersdiploma gehaald. Van de achttien kandidaten die de cursus volgden, bij de Engelse voetbalbond FA, waren er vijf geslaagd. Daar hoorde ik bij. Nu wil ik ook het hoogste diploma halen. En daarna binnen een of twee jaar hoop ik een club te trainen. Ik voel me daar klaar voor. Je moet ook niet bang zijn, daaraan te beginnen. Ik heb wat dat betreft guts en neem mijn verantwoordelijkheid.’’

Anastasiou voorspelt een overwinning voor ‘zijn’ Ajax. Wel waarschuwt hij voor de kracht van PAOK, een ploeg die vooral voor eigen publiek boven zichzelf uit kan stijgen. ,,PAOK speelt uit en thuis altijd volgens hetzelfde systeem. Ajax moet hier in Thessaloniki de eerste kans grijpen. Ze staan wel voor een vol stadion. Pfff, het is hier een hel. Griekenland is een echt voetballand. Mannelijk voetbal is een vereiste. Ik ga er van uit dat Ajax wint. Ik ben ook voor Ajax. Ook omdat ik nooit bij, maar alleen tegen PAOK heb gespeeld. Ajax blijft een bijzondere club.’’

Tekst: Ajax.nl/Ronald Jonges
Foto’s: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

Anasasiou schudt na Ajax - De Graafschap (24 april 2005) de hand van een bijzondere Ajax-fan. De dame zou Anastasiou iets later, namens de wedstrijdsponsor, huldigen als Ajacied van de Wedstrijd. Anasasiou schudt na Ajax - De Graafschap (24 april 2005) de hand van een bijzondere Ajax-fan. De dame zou Anastasiou iets later, namens de wedstrijdsponsor, huldigen als Ajacied van de Wedstrijd.