Menu
Anastasiou kijkt uit naar Roda - Ajax

Anastasiou kijkt uit naar Roda - Ajax

Yannis Anastasiou (38) heeft zowel een verleden bij Roda JC als bij Ajax. In de week dat beide teams het twee keer tegen elkaar opnemen blikken we vooruit met de Griek die tegenwoordig Ajax B2 onder zijn hoede heeft. De voormalig spits zet zijn geld op Ajax. ,,Ik verwacht dat Ajax beide wedstrijden gaat winnen.”

Anastasiou streek in de zomer van 2000 neer in Nederland. Roda JC bood de Griek toen de mogelijk zijn loopbaan nieuw leven in te blazen na een ietwat teleurstellend verblijf bij RSC Anderlecht. In Zuid-Limburg groeide de aanvaller uit tot een publiekslieveling, hetgeen na drieënhalf jaar zelfs leidde tot een overstap naar Ajax. In Amsterdamse dienst deed de vijfvoudig international zijn voormalige ploeg enkele keren de das om. Terwijl hij eerder in zijn periode bij Roda Ajax meerdere malen pijn deed.

De coach van Ajax B2 noemt met name het vertrek van technisch directeur Martin van Geel naar Feyenoord een aderlating voor de Limburgers. ,,Daardoor zitten ze in een overgangsperiode.” Maar ook het afscheid van spelers als Przemyslaw Tyton, Pa Modou Kah en Anouar Hadouir weegt volgens hem zwaar. ,,Ze missen vooral de creativiteit van Hadouir. Verder vind ik ze achterin niet zo sterk.”

Ajax B2-coach Yannis Anastasiou heeft zowel een verleden bij Ajax als bij Roda JC. Ajax B2-coach Yannis Anastasiou heeft zowel een verleden bij Ajax als bij Roda JC.

Als Anastasiou om een vergelijking wordt gevraagd met het Roda uit zijn tijd concludeert hij: ,,Wij hadden nooit een brede selectie, maar meestal wel vier, vijf jongens die een wedstrijd konden beslissen.” Waarbij de statistieken uitwijzen dat de goedlachse Griek niet zelden een van de hoofdrolspelers was. Zo ook in de duels met Ajax.

,,Tijdens mijn eerste Roda - Ajax scoorde ik de 1-0 en Shota Arveladze de gelijkmaker”, dreunt Anastasiou moeiteloos de feiten op. ,,Het jaar daarop benutte ik een strafschop en maakte Zlatan de 1-1. Het derde jaar eindigde de wedstrijd opnieuw in 1-1 en speelde ik onder Wiljan Vloet als nummer tien. De laatste keer in het shirt van Roda maakte ik de 1-0 tegen Ajax, maar uiteindelijk bleek dat niet genoeg. Dankzij twee fantastische goals van Tom Soetaers en Victor Sikora verloren we toen alsnog. Twee weken later maakte ik vervolgens de overstap naar Ajax.”

Hoewel hij naar eigen zeggen genoot van de krachtmetingen met Ajax-spelers als Cristian Chivu, André Bergdølmo, Petri Pasanen, Julien Escudé, John Heitinga en Zdenek Grygera, bewaart Anastasiou juist als Ajacied de mooiste herinneringen aan de ontmoetingen met Roda.

,,De mooiste wedstrijd tussen Ajax en Roda maakte in mijn tweede seizoen in Amsterdam mee. Ik maakte toen in de laatste minuut de enige treffer: 1-0. Vladan Kujovic, die bij Roda echt een goede vriend van me was, keepte toen. Na afloop was hij boos en zei hij dat ik een klootzak was.” De jeugdtrainer van Ajax zag er ook toen al de humor van in. ,,Dat was leuk, vrienden onder elkaar. Een jaar daarvoor wonnen we met 4-2 en scoorde ik tweemaal. Toen stuurde zijn vrouw mij een sms met de tekst: ‘dat doe je niet met vrienden’.”

In zijn nieuwe leven als jeugdtrainer van Ajax zal Anastasiou zowel woensdag als zaterdag hopen dat zijn huidige werkgever wint. Net als in zijn jaren als speler, heeft hij ook als trainer van de B2-junioren zijn draai bij Ajax gevonden. ,,Hoewel het een moeilijke leeftijdsgroep (15-17 jaar, red.) is, valt het me reuze mee. Ik vind het ook echt een uitdaging om met die jongens te werken. Verder ben ik als trainer geduldig en houd ik van afspraken en duidelijkheid. Dat komt in mijn huidige baan mooi van pas.”

Tekst: Ajax.nl/Coen Heil
Foto’s: Ajax.nl/Louis van de Vuurst (boven) en Pro Shots