Menu
Anastasiou neemt wraak

Anastasiou neemt wraak

Hij had het zwaar te verduren gehad tegen zijn oude club Roda JC, maar zijn wraak op de verdedigers was zoet. Negentig minuten lang hingen Boldizsar Bodor en Mark Luijpers aan Yannis Anastasiou, maar in de 89ste minuut schoot de Ajax-spits raak. ,,Dat het nou net Yannis moest zijn", treurde Wiljan Vloet aan het einde. ,,Zo'n scenario bedenk je niet," sprak Ronald Koeman op zijn beurt.

Maar de trainer had al wel gehoopt op dat beetje extra van de Griekse spits. Hij verkoos Yannis Anastasiou immers boven Wesley Sonck in de basis. ,,Het is bekend dat Wesley Sonck het moeilijk heeft en veel tegen zichzelf loopt te voetballen. Yannis is de jongste niet meer en heeft ritme en wedstrijden nodig. Ik dacht dat hij misschien extra scherp zou zijn tegen zijn oude cluppie.”

Dat kwam uit, al moest iedereen daar wel ontzettend lang op wachten. Toch had Ajax bij rust al ruim voor kunnen staan tegen het statische Roda JC dat hun aanvallend ingestelde spelers als Sergio, Cristiano en natuurlijk Arouna Koné nauwelijks gebruikte. ,,De eerste helft was voor Ajax”, stelde Koeman. ,,We hebben alleen verzuimd om drie, vier goals te maken. De aanval was niet onmachtig, want kansen kregen we wel. Maar de laatste pass was vaak niet goed.”

De aanvallen golfden richting het doel van Vladan Kujovic. Ajax kreeg aan de lopende band corners, maar Roda JC bezweek niet. Ook de acties in de eerste helft waren af en toe zeer de moeite waard. Zo wist Nourdin Boukhari een paar keer zijn opponent op fraaie wijze uit te spelen. Het vervolg van die acties was dan meestal weer net niet hoe die moest zijn.

Wat Vloet van zijn team zag beviel hem allerminst en nog voor een half uur was verstreken raakte Sven Vandenbroeck zijn plaats kwijt aan Ivan Vicelich, die direct na zijn entree al een gele kaart kreeg voorgeschoteld. ,,Wij stonden niet goed en waren heel kwetsbaar”, aldus de Limburgse trainer. ,,Dan kan je twee dingen doen. Hopen dat het goed gaat of je organisatie veranderen.”

Daardoor liepen de spelers van Roda JC en Ajax bijna overal als koppels over het veld. ,,En omdat het bijna overal een tegen een stond hadden we daar veel meer mee moeten doen”, vond Koeman.

In de tweede helft namen de gasten, bij wie Koné goed speelde maar ook goed werd bewaakt door Johnny Heitinga, meer het initiatief en terwijl het ‘voetballuh, voetballuh’ van de tribunes rolde, leek Ajax zelf wel vast te staan. ,,Onze middenvelders liepen te veel in de bal”, verklaarde Koeman het feit dat het in de tweede helft minder goed draaide dan in de eerste. Daarom wisselde hij na Tom de Mul/Mauro Rosales en Nourdin Boukhari/Nicolae Mitea ook aanvoerder Rafael van der Vaart voor Wesley Sonck. ,,Ik wilde een fris iemand achter Yannis”, was de bondige verklaring van de trainer.

Ajax leek af te stevenen op een doelpuntloos gelijkspel - ook dankzij verdedigende ingrepen van Sneijder en Lobont - en dat in een wedstrijd die in de historie bekend staat om zijn vele goals. Maar terwijl niemand er nog op rekende, schilde Anastasiou in de slotminuut zijn appeltje met zijn oud-collega’s. De spits nam de bal op de rand van de zestien meter aan en schoof met uiterste precisie de bal in het uiterste hoekje langs Kujovic. ,,Zo’n scenario bedenk je niet”, sprak de winnende trainer. ,,En onverdiend wil ik de overwinning ook niet noemen.”