Menu

Anastasiou: 'Niet te geloven wat hier gebeurt'

Dat het Griekse elftal het zo goed doet op het Europees kampioenschap in Portugal komt niet alleen voor 'de buitenwacht' onverwacht. Ook in het land zelf was het een volslagen verrassing. Yannis Anastasiou viert zijn vakantie opeens tussen voetbalgekke landgenoten. ,,Het is niet te geloven wat hier gebeurt", reageert de Ajacied vanaf zijn vakantiebestemming in zijn vaderland.

Hij kan het zelf maar nauwelijks bevatten. Yannis Anastasiou volgt de wedstrijden van het EK in zijn vaderland, met familie en vrienden en in het café. ,,Iedereen praat over het Griekse elftal. Dat was nooit zo. Maar nu hebben ze voor het eerst gewonnen op een EK. Ze hebben zelfs twee keer achter elkaar niet verloren. En de tegenstanders waren wel ploegen met ervaring, grote ploegen die favoriet zijn."

,,Zelf heb ik de eerste wedstrijd in een café gezien met vrienden. Het was echt feest na de wedstrijd. Mensen liepen overal op straat met Griekse vlaggen, uit de vele auto's stak de vlag. Niet normaal. Veel mensen praten opeens over voetbal en willen nu nog naar een wedstrijd. Ze zoeken kaartjes, maar gaan ook veelal gewoon maar richting Portugal."

Veel is er niet meer nodig voor de Grieken om de kwartfinale te bereiken. ,,Iedereen gelooft daarin. Spanje en Portugal waren zware tegenstanders, daar verloren we niet van en nu wacht Rusland. Griekenland gaat voor de eerste plaats in de poule. Ik denk dat winnen van de Russen moeilijk wordt, maar iedereen heeft het over de komende tegenstander. Dat Griekenland, dat dan wel eerste moet worden in de poule, een kans heeft als Engeland tegenover ze staat in de kwartfinale. Dus hoopt iedereen hier dat Frankrijk eerste wordt in poule B. Maar is het natuurlijk niet makkelijk."

Anastasiou zegt dat hij bij de gelijkmaker van Griekenland tegen Spanje (het werd 1-1)niet van dolle vreugde uit zijn stoel opsprong. ,,Maar natuurlijk zei ik wel bravo-bravo", grijnst de spits door de telefoon. ,,Iedereen was erg blij na het gelijkspel. Griekenland verloor opnieuw niet! " Voor Yannis is het overigens dubbelfeest. Behalve de uitmuntende prestaties van zijn land, trouwt ook zijn jongere broer.

En de Griekse zegetocht in Portugal maakt het daar natuurlijk nóg vrolijker.