Menu

''Ander'' Ajax naar Groningen

Met de uitzege tegen De Graafschap nog vers in het geheugen reist Ajax zondag naar Groningen voor de ontmoeting met de plaatselijke FC. Co Adriaanse waarschuwt dat het niet makkelijk zal worden en brengt de verrassende zege van de Noordelingen op Feyenoord in de laatste wedstrijd voor de winterstop ter sprake.

Ajax trok 22 keer naar FC Groningen en van die duels won Ajax er liefst 15, speelde drie keer gelijk en verloor drie keer. De laatste keer dat beide ploegen in het Oosterpark tegenover elkaar stonden was op 19 april 1998. Toen wonnen de Amsterdammers met 2-4 na een 0-3 ruststand.

Dit seizoen klopte de ploeg van trainer Adriaanse de formatie van Jan van Dijk met 3-1. De selectie heeft in de vijf maanden die inmiddels zijn verstreken, echter een flinke gedaantewisseling ondergaan. In de Arena stonden Vierklau, Bergdolmo, Witschge, Knopper, Winter en Gronkjaer in de basis. Wissels waren toen onder andere Hose en Bobson. Dus wat er in de thuiswedstrijd gebeurde, kan eigenlijk geen graadmeter zijn.

De gevaarlijkste man van Groningen in de Arena was Martin Drent. De bonkige spits zit echter nog een disciplinaire schorsing uit en Van de Looi en Hugo zijn door de KNVB geschorst. Volgens de website van de Groningers zijn Schilder en El Idrissi nog geblesseerd en is het meespelen van Joost Broerse twijfelachtig. Broerse raakte in de wedstrijd tegen PSV geblesseerd. Wel aanwezig bij de Noordelingen is Ajacied Peter Hoekstra. De Drent voetbalt op huurbasis bij Groningen, die extra gebrand is om Christopher Kanu een lastige middag te bezorgen.

Bij Ajax trainde Vierklau voor het eerst weer met de groep mee. Niet met het eerste, maar met het tweede team van Jan Olde Riekerink. Cedric van der Gun, net hersteld van een blessure, kreeg donderdag ook een trap te incasseren. De net onderscheiden Hagenaar trainde gewoon met het eerste mee. Als hij morgen door de pijn heen kan spelen, zit hij waarschijnlijk bij de groep van zondag. Tim de Cler was in het verband gewikkeld, maar ondervond niet heel veel hinder van de overtreding door Bot. Ikedia is nog altijd geblesseerd.

Scheidsrechter Ben Haverkort neemt de leiding van de wedstrijd in handen en zal gezien de matige weersvoorspellingen eerst het veld aan een grondige inspectie moeten onderwerpen, voordat hij de 22 spelers de wei in stuurt.