Menu
Andere omstandigheden, zelfde benadering

Andere omstandigheden, zelfde benadering

Het decor en het niveau van de tegenstander zullen anders zijn dan Ajax gewoon is, maar de Amsterdammers zullen zich niet aanpassen aan die alternatieve omstandigheden. Trainer Danny Blind benadert de bekerwedstrijd van morgenavond tegen FC Eindhoven als ieder ander duel en neemt derhalve ook zijn sterkst mogelijke selectie mee naar Brabant. Onder de spelers die vanwege fysieke klachten niet meereizen zijn Steven Pienaar, Zdenek Grygera, Urby Emanuelson en Hedwiges Maduro.

Zo sta je op het sfeerrijke Highbury tegenover een gerenommeerde Europese topploeg als Arsenal, zo voetbal je in het bescheiden Jan Louwers Stadion tegen FC Eindhoven, een ploeg die in de onderste regionen van de Gouden Gids Divisie bivakkeert. De ploeg van trainer Louis Coolen staat achttiende. Voor Blind is het geen reden om aanpassingen in zijn ploeg te plegen. ,,Er is natuurlijk kwaliteitsverschil en dat kan er voor zorgen dat het beeld van de wedstrijd anders wordt dan we gewend zijn. Maar voor de opstelling heeft dat geen gevolgen. Ik zal weinig of niets veranderen.'' Blind neemt dezelfde achttien spelers mee die afgelopen zondag verantwoordelijk waren voor de competitiezege op NAC Breda (0-2). Dat betekent dat de talenten Emmanuel Boakye en Jeffrey Sarpong bij de selectie blijven. Behalve de langer afwezigen Julien Escudé, Edgar Manucharyan, Nicolae Mitea, Maxwell en Kenneth Vermeer blijven ook de geblesseerden Steven Pienaar en Hedwiges Maduro plus derde keeper Hans Vonk achter in Amsterdam. Met de rentree van Zdenek Grygera wordt nog even gewacht, alhoewel de Tsjechische verdediger vrijwel is hersteld van zijn hersenschudding en al enige tijd in groepsverband traint. Urby Emanuelson is volgens Blind op de weg terug, maar ook Ajax’ revelatie van dit seizoen zal niet spelen tegen Eindhoven. ,,Het gaat per dag beter met hem’’, aldus Blind over de linkspoot, die door vermoeidheid en een kortstondig griepje werd teruggeworpen.

Een overwinning op Eindhoven zou Ajax een plaats in de kwartfinales van het bekertoernooi bezorgen. Samen met zeges in de twee resterende competitieduels met FC Groningen en sc Heerenveen zou dat een mooi besluit van 2005 zijn, stelt Blind. ,,We hebben in de laatste vier wedstrijden qua resultaat goed geboerd. Als we die lijn doorzetten, kunnen we toch nog met een goed gevoel de winterstop in.''

De wedstrijd in Eindhoven begint morgen om 20.45 uur.