Menu
Andere Tijden over mistwedstrijd

Andere Tijden over mistwedstrijd

Het NPS-programma Andere Tijden staat donderdag geheel in het teken van de legendarische mistwedstrijd tussen Ajax en Liverpool. Donderdag is het exact veertig jaar geleden dat de Europa Cupwedstrijd werd gespeeld.

7 December 1966, het Olympisch Stadion in Amsterdam. Ajax, de in volle bloei verkerende ploeg van trainer Rinus Michels, ontvangt de Engelse kampioen Liverpool FC. De Ajacieden stappen uiteindelijk met een 5-1 overwinning van het veld. Weinigen zullen een doelpunt hebben gezien. Toeschouwers moeten op het geluid afgaan om er achter te komen of er is gescoord.
,,We hebben de spelers van toen gevraagd om naar het Olympisch Stadion te komen voor een soort reünie’’, vertelt researcher Yfke Nijland van Andere Tijden. Onder meer Johan Cruijff, Sjaak Swart, Henk Groot, Bennie Muller, Klaas Nuninga en Cees de Wolf komen uitgebreid aan het woord. De belevenissen van de hoofdrolspelers zijn vanzelfsprekend omlijst met wedstrijdbeelden. Er bleek voldoende archiefmateriaal bewaard gebleven. Nijland: ,,Ook toeschouwers hebben we gevraagd wat zij zich nog herinnerden van de wedstrijd. Louis van Gaal zat op de tribune. Hij was naar binnen geglipt en achter verslaggever Herman Kuiphof gaan zitten.’’
De verrassende zege en het tijdens de wedstrijd almaar dikker wordende mistgordijn, maakten van Ajax - Liverpool een bijna mythisch duel. De mistwedstrijd was, achteraf bezien, de opmaat naar de successen in de jaren zeventig. ,,Volgens Cruijff was deze wedstrijd ook de aftrap voor de successen van Oranje op, onder meer, het WK in 1974’’, zegt Nijland.

Voetbal in de mist; De mistwedstrijd Ajax - Liverpool is donderdag vanaf 20.55 uur te zien bij de NPS op Nederland 2.