Menu
Anderlecht kijkt uit naar droomfinale

Anderlecht kijkt uit naar droomfinale

Voor Wout Faes werd de halve finale op de ABN Amro Future Cup van Anderlecht tegen FC Porto (1-1) een gedenkwaardige. De lange verdediger was verantwoordelijk voor beide goals, waarvan één in eigen doel. In de strafschoppenserie waren de Belgen het koelbloedigst, waardoor een ticket voor de finale werd afgedwongen. Daarin wacht gastheer Ajax. ,,Een droomfinale", stelde Faes.

De ontlading na het winnen van de penaltyreeks was zichtbaar groot. ,,Naar dit toernooi hebben we erg lang uitgekeken", verklaarde de net 17-jarige Faes (rechts op de foto) de euforie. ,,Het is een prestigieus evenement, waarbij we heel graag goed willen presteren. Het is heel mooi dat we in de finale staan."

Zoals bij veel Belgische clubs is er in de selectie van Anderlecht B1 een Frans- en Nederlandstalig deel. De tactische bespreking wordt door trainer Thierry Verjans in het Frans gedaan. Omdat ook alle Nederlandstalig spelers op Franse les zitten, kunnen zij dat prima volgen. In geval van nood treedt onder meer de elftalbegeleider op als tolk. De Nederlandstalige Faes roemde de eensgezindheid zijn team. ,,Het begin was met die eigen goal van mij lastig, maar daarna hebben we ons goed herpakt. We hebben laten zien dat we één groep zijn."

Wout Faes maakte beide goals tijdens Porto - Anderlecht (1-1). Wout Faes maakte beide goals tijdens Porto - Anderlecht (1-1).

Op voorhand was Ajax - Anderlecht de gedroomde finale. ,,Dat vinden wij ook", zei Faes na afloop van de gewonnen halve finale. ,,We zijn blij dat we Ajax in de halve finale ontliepen en ze nu in de finale kunnen treffen. Vorig jaar werden we in de halve finale uitgeschakeld door Ajax. De vierde plaats was teleurstellend. We willen nu revanche nemen."

De vijf vorige edities verdeelden Ajax en Anderlecht de buit. Ajax is met drie zeges recordwinnaar, terwijl Anderlecht tweemaal zegevierde. De hegemonie van de Lage Landen staat volgens Faes niet op zichzelf. ,,Ajax en Anderlecht hebben allebei een goede jeugdopleiding. Daarnaast is voor beide clubs mooi voetbal ook belangrijk."

Faes wordt door zijn uiterlijke vertoon en positie in het veld vaak vergeleken met David Luiz van Paris Saint-Germain. Hij hoopt net als de Braziliaan furore op de Europese voetbalvelden te maken. ,,Het is mijn droom om ooit in de Premier League te spelen. Maar dat wordt niet eenvoudig. Veel jonge spelers zouden dat graag willen."

De ABN AMRO Future Cup is voor jonge spelers het podium om zichzelf in de kijker te spelen. Anderlecht maakte vooral in de groepsfase veel indruk en is daarom licht favoriet voor de finale. Faes: ,,Dat denk ik wel. In de poule hebben we met 5-0 van Liverpool gewonnen. Maar we zijn ons ervan bewust dat het voor de finale geen enkele garantie geeft. Er is bij ons gezonde spanning. We hebben er veel zin in."

Tekst: Ajax.nl/Gerben Oostdam
Foto's: Ajax.nl/Gerard van Hees