Menu
Anderlecht wil eerherstel, maar is reëel

Anderlecht wil eerherstel, maar is reëel

RSC Anderlecht staat donderdagavond voor een schier onmogelijke opdracht tegen Ajax. De kampioen van België moet in de Amsterdam ArenA een 3-0 nederlaag uit de heenwedstrijd goedmaken om de achtste finales van de UEFA Europa League te bereiken. Anderlecht-coach Ariël Jacobs en keeper Silvio Proto keken woensdagavond in de Amsterdam ArenA vooruit.

De persconferentie van Anderlecht stond in de schaduw van de vorige keer dat Ajax buitenlands bezoek kreeg. Eind november was Real Madrid de laatste gast. Circus Mourinho draaide destijds op volle toeren. Liefst vijftien camera’s registreerden die avond de woorden van de Real Madrid-coach in de afgeladen persruimte. Hoe anders was dat woensdagavond: ‘slechts’ vier camera’s waren op de persbijeenkomst van Anderlecht afgekomen. Het zijn onvergelijkbare grootheden.

De kampioen van België staat aan de vooravond van Ajax - Anderlecht voor een zware klus. Anderlecht moet in de ArenA de 3-0 nederlaag uit Brussel zien goed te maken. Een bijzonder lastige opgave, zo weet ook Jacobs. ,,Maar we moeten ons wel als sportman gedragen. Daarmee bedoel ik te zeggen: de wedstrijd begint donderdagavond gewoon weer op nul. Zo gaan we hem ook benaderen. Pas in de loop van de wedstrijd zal blijken hoe we ervoor staan en wat voor invloed de 3-0 nederlaag van vorige week heeft. Pas dan zullen we kijken wat nodig is om de volgende ronde nog te kunnen halen. Wedstrijden zijn immers nooit met elkaar te vergelijken. We willen eerherstel, maar we zijn wel realistisch. Natuurlijk wordt het heel moeilijk om nog een ronde verder te komen.”

Romelu Lukaku is het stralende middelpunt bij Anderlecht. Romelu Lukaku is het stralende middelpunt bij Anderlecht.

Anderlecht zal het donderdagavond zonder Mbark Boussoufa moeten doen. De Marokkaan, die de jeugdopleiding van Ajax doorliep, heeft griep. Verder zijn Matías Suárez en Kanu twijfelgevallen bij Ajax’ tegenstander. Keeper Silvio Proto daarover: ,,Boussoufa is niet te vervangen. Hij is een bepalende speler bij ons. Zijn afwezigheid zullen we dus als collectief moeten opvangen. Aan de andere kant: ook zonder Boussoufa hebben we wel eens gewonnen, dus we zijn ook niet helemaal afhankelijk”, aldus de 13-voudig Belgisch international.

Uiteraard kwamen ook de ontmoetingen van vorig seizoen tussen Ajax en Anderlecht nog even ter sprake. De 57-jarige trainer van Anderlecht gaf met een voorbeeld aan dat wedstrijden nooit met elkaar te vergelijken zijn. ,,Toen Ajax bij ons speelde waren ze heer en meester. Toch werd het 1-1. Achteraf gezien toonden we misschien teveel respect. Ruim twee maanden later was het compleet anders en wonnen we met 1-3 in Amsterdam. Natuurlijk was dat in de groepsfase terwijl Ajax al geplaatst was, maar toch: bij een 0-3 tussenstand had Ondrej Mazuch destijds de vierde goal moeten binnenkoppen. Dan staat het 0-4. Zoiets lijkt misschien ongeloofwaardig, maar het is wel zo.”

De generale van Anderlecht eindigde afgelopen weekend in een nederlaag. De kampioen van België verloor afgelopen zondag met 2-0 op bezoek bij middenmoter Westerlo. Daardoor zag het RC Genk de koppositie in de Belgische Eerste Klasse overnemen. Bovendien leed de ploeg na de verliespartij tegen Ajax opnieuw een nederlaag zonder zelf te scoren. Proto: ,,De groep snakt naar eerherstel. Natuurlijk is dat moeilijk tegen Ajax, maar Ajax is wel een ploeg die altijd offensief speelt. Dat schept misschien wat mogelijkheden.”

Tekst: Ajax.nl
Foto’s: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

Ariël Jacobs overdenkt zijn woorden. Ariël Jacobs overdenkt zijn woorden.
Onder het dichte dak van de ArenA trainde Anderlecht woensdagavond. Onder het dichte dak van de ArenA trainde Anderlecht woensdagavond.
Keeper Silvio Proto: ,,We willen eerherstel." Keeper Silvio Proto: ,,We willen eerherstel."
Ook bij Anderlecht is de rondo favoriet. Ook bij Anderlecht is de rondo favoriet.
Ariël Jacobs was vorig seizoen ook met Anderlecht in de ArenA. Ariël Jacobs was vorig seizoen ook met Anderlecht in de ArenA.