Menu
Andersen met Ajax A1 naar Londen

Andersen met Ajax A1 naar Londen

Ajax A1 vertrekt rond twaalf uur deze dinsdag naar Londen, waar woensdagavond de vijfde Europese wedstrijd in de NextGen Series wordt gespeeld. Tegenstander in de Engelse hoofdstad is Chelsea. ,,De wedstrijden in de NextGen Series vinden wij belangrijk”, zegt trainer Alfons Groenendijk. ,,Daarin willen we goed voor de dag komen.”

De Europese competitie begon voor Ajax A1 in september met een uitwedstijd tegen Molde. Na twee zeges van 5-0 op de Noorse ploeg, moest Ajax tegen CSKA Moskou in Rusland de eerste Europese nederlaag slikken (2-0). In de thuiswedstrijd nam de ploeg van Alfons Groenendijk revanche door met 2-1 te winnen.

De laatste pouleduels met Chelsea staan in het teken van Europees overleven, want behalve de nummer één uit de groep, zal ook de nummer twee doorgaan. Ajax heeft met 9 punten uit vier duels iets betere papieren dan de Engelse formatie. Chelsea heeft echter met 7 uit vier ook nog alle kansen op een Europees vervolg. CSKA Moskou is uitgevoetbald en voert groep 3 aan met twaalf punten uit zes wedstrijden.

Mickey van der Hart versterkt Ajax A1 in Londen. Mickey van der Hart versterkt Ajax A1 in Londen.

Dat betekent dat zowel Ajax als Chelsea nog groepswinnaar kan worden, als een van beide zes punten haalt uit het komende tweeluik. ,,In de jeugdopleiding bij Chelsea spelen veel jonge talenten die overal vandaan komen. Zij zullen dus ongetwijfeld met een sterke ploeg komen”, verwacht Groenendijk, die zelf de nodige versterkingen meeneemt naar Londen. ,,We hebben in Lucas Andersen en doelman Mickey van der Hart twee jongens die al aan het eerste hebben geroken, maar die nog wel speelgerechtigd zijn in de A1. Maar wij hebben ook drie dispensatie-spelers mee: Xandro Schenk, Fabian Sporkslede en Lesley de Sa. Mede daardoor verwacht ik wel wat. Dat zij meegaan, geeft ook wel aan dat we vanuit de technische staf de wedstrijden in de NextGen Series belangrijk vinden. We willen goed voor de dag komen.”

Gezien de grootte van de jeugdopleiding in Londen, zou Chelsea wel drie elftallen kunnen opstellen, stelt Groenendijk. ,,Het is dus afwachten met wie ze komen. Maar eigenlijk vind ik dat helemaal niet zo interessant. Ik kijk veel liever naar mijn eigen team. Het belangrijkste is dat wij ons eigen spel spelen, lef hebben en uitstralen dat we er samen voor gaan. Niet dat we als elf solisten spelen, zoals ik ook al eens gezien heb in de korte tijd dat ik hier trainer ben.”

Hoe zijn team er op dit moment voor staat, kan Groenendijk nog moeilijk zeggen na het voetballoze weekend. ,,Het was een vreemd weekeinde natuurlijk doordat alle wedstrijden er, volkomen terecht, uit lagen. Wij hebben zelf ook niet getraind, dat vonden we niet netjes gezien de omstandigheden. Dus heb ik ze maandagmiddag na drie dagen pas weer gezien. Dinsdagavond trainen we om half vijf in Londen en woensdag spelen we. Ik zal de jongens zeggen dat ze moeten genieten. Dit soort wedstrijden zijn voor jongens van die leeftijd de ultieme duels. Ze zouden voor elk duel gemotiveerd moeten zijn, maar je merkt dat ze hierdoor extra gedreven zijn.”

Tekst: Ajax.nl/Monique Janse
Foto's: Ajax.n/Gerard van Hees