Menu

André Bergdølmo op bezoek bij Ajax

André Bergdølmo was dinsdagochtend even terug bij Ajax. De huidige speler van Borussia Dortmund verhuist vanavond met zijn gezin naar Düsseldorf. De Noor liet duidelijk merken dat hij Ajax mist.

Omdat er nog veel geregeld moet worden voordat het gezin zich definitief in Duitsland kan vestigen, zegde André Bergdølmo af voor het oefenduel van Noorwegen tegen Portugal. Daarom was hij ook even terug bij Ajax. Hoe gaat het eigenlijk met hem? ,,Goed. Het valt me mee in Duitsland. Dortmund is een mooie club met leuke jongens. Ik mis Ajax wel, maar ja, zo gaat dat in het voetbal. Als ik maar even kan volg ik de verrichtingen van Ajax."

Het had zo kunnen zijn dat Borussia Dortmund en Ajax elkaar in de Champions League hadden getroffen. ,,Shit!", ontvalt de Noor welgemeend als hij terugdenkt aan die avond in Dortmund toen hij door Club Brugge werd uitgeschakeld. ,,We verloren met 2-1 in Brugge, wonnen met 2-1 in Dortmund. Toen kwamen die penalty's. Amoroso miste en daarna moest ik. Ook ik miste. De eerste in zes jaar tijd. Waarom juist die?! Ik nam hem goed, de keeper gokte en gokte goed. Nu dus geen Champions League maar wel UEFA Cup. We moeten tegen Joey", is Bergdølmo opgetogen dat hij bij de volgende opponent Austria Wien een oud-Ajacied treft, namelijk keeper Didulica.

Hij heeft nog wel contact met zijn oud-collega's uit Amsterdam. ,,Vooral met Tomás Galásek", aldus de verdediger die beaamt dat het tussen Noren en Tsjechen wel goed zit, want ook bij Dortmund trekt hij veel op met een Tsjech. ,,Met Jan Koller. Dat komt natuurlijk ook omdat hij Nederlands spreekt na zijn tijd in België."

In de Duitse competitie heeft de Noors international inmiddels drie wedstrijden achter zijn naam staan, tegen 1860 München, Wolfsburg en FC Köln. ,,Het Duitse voetbal is wel te vergelijken met het Nederlandse, alleen wat sterker, vooral de spelers zijn fysiek sterker. Wij hebben een goede ploeg, alleen tegen Club Brugge waren we nog net niet goed genoeg. Ajax kan Club Brugge verslaan, als ze maar 'normaal' spelen. Dus met vleugels in een 4-3-3-systeem net als Club Brugge zelf. Want voetballend is Ajax een stuk beter dan Club Brugge."

Nog twee jaar geeft André Bergdølmo zichzelf als voetballer. Dan zet hij een punt achter zijn carrière en keert hij terug naar zijn vaderland. Maar het betekent niet dat hij zich ook nog twee jaar lang beschikbaar stelt voor het nationale elftal. Misschien is het wel zo dat hij afgelopen zaterdag tegen Bosnië-Herzegovina zijn laatste interland heeft gespeeld.

Bergdølmo: ,,Als we ons niet kwalificeren voor Euro 2004 stop ik ermee. Ik heb geen zin om nog een keer zo'n kwalificatiereeks te spelen. Tegen Luxemburg ben ik geschorst, dus die wedstrijd speel ik niet. Voor morgenavond tegen Portugal heb ik mij afgemeld omdat ik nog veel dingen moest regelen voor de verhuizing. Dus het kan goed zijn dat ik mijn laatste duel heb gespeeld. Het is mooi geweest. Ik heb dan meer dan vijftig interlands achter mijn naam staan."

Vanavond vertrekt Bergdølmo naar Düsseldorf waar hij en zijn gezin eerst hun intrek in een hotel nemen voordat ze hun huis in kunnen. Hij vertrekt wel met de duizenden spelerskaarten van Ajax. ,,Daar zijn ze in Duitsland gek op. Er staan elke dag wel tweehonderd mensen voor kaarten, handtekeningen of foto's. Deze komen dus goed van pas." Dat hij er in Ajax-shirt opstaat, maakt dan niets uit. Voor Ajax signeerde hij nog een tiental foto's. Want ook in Amsterdam blijft er vraag naar de beeltenis van de sympathieke Noorse verdediger.