Menu
André Ooijer geeft @ntwoord

André Ooijer geeft @ntwoord

Via een e-mail aan de website van Ajax konden supporters een vraag stellen aan André Ooijer. De verdediger van Ajax vertelt onder meer over zijn keuze voor Ajax, zijn beroemde schoonvader en de banketbakkerij van zijn ouders.

Met welke Ajax-spelers kan je goed opschieten?
Leon Nieuwpoort, Katwijk
,,Ik zit hier natuurlijk pas heel kort, dus zoveel kan ik daar nog niet over zeggen. In ieder geval ben ik hier door iedereen heel goed opgevangen. Ik kwam hier in een periode waarin veel spelers afwezig waren vanwege interlands. Daardoor trok ik de eerste dagen vooral naar de jongere spelers toe. Dat heeft trouwens altijd in me gezeten. Als oudere speler draag ik graag mijn ervaring op de jeugd over. Dat zal ik ook bij Ajax blijven doen.”

Wat vond je van alle negatieve commentaren die jouw terugkomst bij Ajax teweeg brachten? Ik ben blij met je komst (hebben vroeger nog samengespeeld op straat in de Spaarndammerstraat, onder het poortje van bejaardentehuis de Bogt en bij SDZ)
Johnny Brinkhuijsen, Purmerend
,,Als voetballer heb ik een lang verleden. Jaren geleden ben ik hier bij Ajax in de jeugd begonnen. Ik ben ook in Amsterdam opgegroeid. Wat dat betreft vind ik het mooi om hier mijn carrière af te sluiten. Nadat ik Ajax verliet, heb ik mijn eigen weg gevolgd en daar horen onder meer de 9,5 jaar bij PSV bij. Zelf wilde ik nog graag doorgaan, maar als de club anders beslist houdt het op. Voor mij was het dan ook mooi dat Ajax aan de deur klopte. Als Amsterdamse jongen ben ik nu weer terug bij de club waar het voor mij ooit allemaal begon.”

Wat is het hoogte- en dieptepunt uit je voetbalcarrière?
Mandy Minten, Grubbenvorst
,,Mijn hoogtepunt is het afgelopen WK in Zuid-Afrika. En dan specifiek de kwartfinale tegen Brazilië. Pas kort voor de wedstrijd hoorde ik dat ik mocht spelen omdat Joris Mathijsen tijdens de warming-up geblesseerd raakte. Het was een fantastische ervaring op het allerhoogste voetbalpodium. Zeker ook omdat we die middag de halve finale haalden. Voor wat betreft het dieptepunt in mijn loopbaan: dat zijn de twee beenbreuken die ik heb opgelopen. Zowel bij PSV als bij Blackburn Rovers heb ik mijn been een keer gebroken.”

Tegen Real Madrid droeg Ooijer onlangs de aanvoerdersband. Tegen Real Madrid droeg Ooijer onlangs de aanvoerdersband.

Wat is jouw persoonlijke doel voor dit seizoen?
Michael Zoetebier, Kampen
,,Natuurlijk wil ik een belangrijke rol in het team spelen. Daarin hoop ik vanuit mijn ervaring zoveel mogelijk aan bij te dragen. Het ultieme doel zou natuurlijk het kampioenschap zijn. Het zou fantastisch zijn als we dit jaar met Ajax de landstitel pakken.”

Hoeveel jaar wil je nog doorgaan met voetballen, aangezien het nu nog altijd zo goed gaat?
Jan Willem Bouwman, Nijmegen
,,Ik ben nu 36 jaar. Dan ben je op een leeftijd gekomen dat veel afhangt van hoe je er fysiek en mentaal voorstaat. Tot dusver gaat het prima. Ik heb een eenjarig contract bij Ajax, dus we zullen ongetwijfeld in februari kijken hoe het er voor staat. Ik ben nu sowieso op een leeftijd gekomen dat je alles van jaar tot jaar bekijkt.”

Wat wil je na je voetbalcarrière gaan doen? Zou je na je loopbaan een andere rol binnen Ajax aannemen?
Dennis Knoops, Nederweert
,,Aangezien ik al zo lang in het voetbal rondloop zal mijn ambitie daar ook wel blijven liggen. Maar ik wil nu nog niet teveel nadenken over de tijd ná mijn carrière. Nu wil ik het vooral lekker bij het heden houden. De toekomst zal uitwijzen wat ik na mijn actieve carrière zal gaan doen.”

Wat vind je het grootste verschil tussen Ajax en PSV?
Silvano Bemer, Banholt
,,Vooropgesteld ben ik heel erg onder de indruk van de faciliteiten op het vernieuwde trainingscomplex op de Toekomst. Ook het stadion vind ik indrukwekkend. Als speler ben ik bij De Meer opgegroeid, dus voor mij is dit ook allemaal nieuw. Dat wil overigens niet zeggen dat ik de faciliteiten bij PSV niet goed zou vinden. In tegendeel zelfs. Maar Ajax en PSV laten zich lastig met elkaar vergelijken. Het is sowieso lastig om clubs naast elkaar te leggen. PSV, Roda JC, FC Volendam, Blackburn Rover en nu Ajax; het zijn allemaal clubs met hun eigen warmte en unieke eigenschappen.”

Wat is de mooiste wedstrijd die je ooit hebt gespeeld?
David Jongkees, Amsterdam
,,Dat is Nederland-Brazilië tijdens het afgelopen WK. Maar ook op het EK 2008 hebben we met Oranje geweldige wedstrijden tegen Italië en Frankrijk gespeeld. Daarnaast heb ik natuurlijk de nodige Europese duels op mijn naam staan. Ook daar bewaar ik goede herinneringen aan.”

Je ouders hebben vroeger een bakkerij gehad. Wat was hun geheime recept om van jou zo’n goede voetballer te maken? Wat kreeg je mee als lunch?
Bram van der Schans, Smilde
Lachend: ,,Haha, mooie vraag. Vooropgesteld: mijn ouders hadden een banketbakkerij. Geen gewone bakkerij. Ik kan het ze helaas niet meer vragen, want ze zijn allebei overleden. Maar als kind kreeg ik altijd alles uit de eigen bakkerij mee naar school. Alles was van eigen fabrikaat én vers. Maar of dat nu het gouden recept voor mijn voetbalcarrière is geweest…”

Hoe reageerde je vrouw en schoonfamilie toen je voor Ajax tekende? Zoals we allemaal weten is je schoonvader Willy van de Kerkhof een vooraanstaand PSV-coryfee.
Maikel Janssen, Helmond
,,Willy is natuurlijk een PSV-icoon. Maar tegelijkertijd is hij ook een heel groot voetballiefhebber, net als ik. Hij streeft het hoogste na voor zijn schoonzoon en is inmiddels al een paar keer in de ArenA geweest om me te zien spelen. En voor wat betreft mijn vrouw: zij zal altijd achter mijn keuzes staan. Dus ook nu ik bij Ajax speel. Ze is heel blij dat ik dit seizoen nog op het hoogste niveau kan spelen. En net als ik hoopt ook zij dat Ajax kampioen wordt.”

Tekst: Ajax.nl
Foto’s: Ajax.nl/Louis van de Vuurst