Menu
Andriese is zijn Ajax halve eeuw trouw

Andriese is zijn Ajax halve eeuw trouw

Frits Andriese behoort tot de veertien Ajax-jubilarissen die zaterdag worden gehuldigd op de Toekomst. De jubilarissen hebben een ding gemeen: een aanzienlijk deel van hun leven is roodwit gekleurd. Andriese is zijn club na een halve eeuw nog vrijwel dagelijks trouw.

Het Ajax-leven van Andriese is ruwweg onder te verdelen in twee delen. Het eerste, en actieve deel beslaat zijn periode – vanaf 1959 – in de jeugdopleiding. Andriese speelde als welp zijn eerste wedstrijdjes als Ajacied. In de aanloop naar zijn Ajax-debuut toe, her- en erkende voormalig eerste elftalspeler Ger van Mourik het talent van de kleine Andriese tijdens een proefwedstrijd.

Na de hele voetbalopleiding te hebben doorlopen eindigde zijn carrière na een duel in Ajax 2, het elftal dat later Jong Ajax zou gaan heten. ,,Toen ik net terug kwam van vakantie, kreeg ik een oproep van trainer Rinus Michels’’, kijkt Andriese terug op het eenmalige optreden in de schaduwploeg. ,,De oproep kwam onverwacht en ik speelde een dramatische wedstrijd. Ik was ook geen topper, meer een solide verdediger. Kort daarop ben ik overgestapt naar de seniorenafdeling. Daar heb ik nog een aantal jaren gespeeld.’’

Andriese (links) viert de landstitel die Ajax B1 afgelopen seizoen veroverde. Andriese (links) viert de landstitel die Ajax B1 afgelopen seizoen veroverde.

Andriese begon in de toen kersvers opgerichte Zaterdag 1. Na optredens in de verschillende amateurelftallen van de zaterdagtak, hing Andriese zijn kicksen aan de wilgen. Afscheid van de club nam de Ajacied nooit. Een plek in de jeugdcommissie (al sinds ’84-’85) én de Ledenraad (sinds ’83) hielden hem dicht bij de vereniging. Na het ‘actieve’ eerste deel van zijn Ajax-leven kreeg deel twee - het clubleven buiten de kalklijnen - ruim baan. Als elftalleider stond hij bij alle jeugdelftallen, op de A1 en A2 na, de dienstdoende trainer bij. Sinds een handjevol seizoenen is Andriese manusje-van-alles voor B1-trainer Robin Pronk. ,,De jeugdopleiding heeft echt een evolutie doorgemaakt’’, vervolgt Andriese, buiten zijn werkzaamheden op de Toekomst werkzaam op het Ministerie van Financiën. ,,Vroeger was het ontspannener, minder professioneel. Er waren vroeger ook veel meer elftallen, bijvoorbeeld een Ajax 6. Nu is het een professionele opleiding.’’

Voor alle verdiensten voor de club werd Andriese eind vorig seizoen al gelauwerd. Op de avond waarop Christian Eriksen werd gekozen tot Talent van de Toekomst werden vier Ajacieden - waar onder Andriese - gepromoveerd tot leden van de verdienste. Het eerbetoon was geen verrassing voor de routinier binnen de Ledenraad. De leden van de Ledenraad moeten de nieuwste leden van verdienste namelijk eerst goedkeuren. Met een glimlach: ,,De vier nieuwe leden van verdienste werden unaniem goedgekeurd door de Ledenraad.’’

Andriese hoopt nog lang door te gaan bij zijn club. ,,Als mijn gezondheid het toelaat wil ik nog heel lang doorgaan’’, besluit Andriese aan de vooravond waarop hij wordt geëerd voor 50 jaar clubtrouw. Zaterdag maakt hij deel uit van een bijzondere groep jubilarissen (zie onder). ,,Ik heb er nog heel veel aardigheid in. En het is ook mooi dat je jongens die je in de jeugd hebt zien spelen, later in het eerste ziet staan. Tot nu toe heb ik bij Ajax een fantastische tijd gehad. We hebben het goed en worden ook goed verzorgd en gekleed door de club. Daarbij kom je overal en word je ook overal met alle egards ontvangen. Ik ben er trots op Ajacied te zijn.’’

Deze zaterdag worden de jubilarissen van dit jaar gehuldigd op de Toekomst. Andriese wordt bedankt voor een halve eeuw clubtrouw. Een compleet overzicht van alle Ajax-jubilarissen:
Willem Schoevaart (80 jaar lid), André Kraan (70 jaar lid), Sjaak Swart, Jan Ditmeijer (60 jaar lid), Frits Andriese, Arnout Barentsen, Adri Blekkenhorst, Bert Hordijk, Cor van Eijden (50 jaar lid), Cees Boot, Pim van Dord, Wim Muller van Moppes, Tinus van Teunenbroek en Dirk Spits (40 jaar lid).

Houd Ajax.nl en Ajax TV dit weekend en komende week in de gaten voor uitgebreide reportages over de jubilarissen van Ajax.

Tekst: Ajax.nl/Ronald Jonges
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst