Menu

Andy van der Meyde weer even thuis voor Tournament

Op de vooravond van het Sony Amsterdam Tournament verzamelden de coaches plus een speler van elk van de vier teams zich in een zaal van het Krasnapolsky hotel op de Dam in Amsterdam. De aanwezige vaderlandse pers was natuurlijk vooral geïnteresseerd in de speler die Internazionale-coach Hector Cúper had meegenomen: Andy van der Meyde.

Organisator Roger Broomhall opende de drukbezochte persconferentie met een interessant feit: beelden van deze vijfde editie van het Sony Amsterdam Tournament zullen in 185 landen worden uitgezonden. Daarmee bereikt het toernooi liefst vierhonderd miljoen mensen.

Vervolgens werd de coaches gevraagd naar hun verwachtingen van het aanstaande toernooi. Zowel Fatih Terim van Galatasaray, Gérard Houllier van Liverpool en Hector Cúper van Inter hopen dat hun teams mooi voetbal kunnen laten zien. En natuurlijk willen ze het toernooi winnen. Maar zoals meestal in deze periode van het jaar, heeft Ajax het grootste gedeelte van de voorbereiding al achter de rug. Dit jaar geldt hetzelfde echter voor Galatasaray. Terim: ,,Over tien dagen begint voor ons het seizoen al. Op dertien augustus spelen wij de derde voorronde in de Champions League, dus het toernooi geldt voor ons als een laatste test." Galatasaray neemt het toernooi dus zeer serieus.

Dat alle trainers graag willen winnen, is logisch. ,,Het zijn vriendschappelijke wedstrijden, maar er zijn belangrijke teams. Ik hoop dat Inter mooi zal spelen en dat we misschien wel winnen", aldus Inter-coach Cúper.

,,Als je een toernooi speelt, wil je altijd winnen", verklaarde Houllier. ,,Het is tevens een ideale gelegenheid om wat dingen uit te proberen. We zijn nog niet in topvorm, bij ons begint de competitie pas over tweeënhalve week, maar ik ben blij met dit toernooi", aldus de trainer van de Engelse deelnemer.

Ronald Koeman hoopt eveneens dat zijn team het publiek kan laten genieten. ,,Het is het eerste optreden van ons voor eigen publiek in Amsterdam", zei de Ajax-coach. ,,Vorig jaar wonnen we, dat gaf een hoop vertrouwen voor het seizoen. Ik hoop dat we die prestatie dit jaar kunnen evenaren."

Voor Jari Litmanen is het de eerste keer dat hij deelneemt aan het Tournament als Ajacied. ,,Ik kwam twee jaar geleden met Liverpool terug in Amsterdam voor het toernooi. Het was goed om weer even terug te zijn, ik had immers fijne jaren bij Ajax gehad", herinnerde de huidige aanvoerder van Ajax zich. ,,Nu ben ik met Ajax gastheer. Vanzelfsprekend is het toernooi voor ons belangrijk. We hopen dat we goed voetballen en dat we winnen. Het is bijna helemaal uitverkocht, dus ik kijk erg naar de wedstrijden uit."

Vanuit de zaal kwam de vraag wat Andy van der Meyde toevoegt aan het team van Cúper. ,,Ik hoop goals en mooi spel", antwoordde de trainer. ,,Hij is nog niet helemaal in topvorm, maar hij heeft talent en techniek. We weten wat zijn kwaliteiten zijn, dus hij voegt zichzelf eigenlijk toe." Van der Meyde bloosde een beetje bij de woorden van zijn nieuwe trainer, vooral toen zijn conditie zo openlijk werd besproken. Bemoedigend was echter het klopje dat volgde van Cúper op de schouder van zijn nieuwe pupil.

Het inmiddels ongeveer twee weken geleden dat Andy van der Meyde Ajax verruilde voor het Italiaanse Inter. ,,Het is anders", reageerde de ex-Ajacied op de vraag naar zijn nieuwe leven. ,,Maar de jongens zijn ongeveer hetzelfde. Het is eigenlijk nog onwerkelijk, Vieri, Crespo. Maar met hen huur ik elke avond de kartbaan af om te rijden. Het zijn heel normale jongens, ik voel dat ik wel goed lig in de groep.''

,,Ik ben meteen voor twee weken een trainingskamp ingegaan, dus ik heb mijn vrouw en mijn dochtertje nauwelijks nog gezien. Ze zeggen dat de trainingen hier zo zwaar zijn, maar dat valt nog wel mee. We trainen twee keer twee uur per dag. 's Ochtends lopen we alleen, maar wel rustig. 's Middags trainen we met bal. Ze nemen overal de tijd voor en dat bevalt me wel, dat niet haasten. Het maakt bijvoorbeeld niet uit of je überhaupt wel ontbijt. Bij Ajax is alles afgesproken op een bepaalde tijd. Hier hoef je alleen maar te zorgen dat je op tijd op de training bent."

Het Italiaans is Van der Meyde nog niet machtig. ,,Ik zit met Thomas Helveg op een kamer, hij spreekt Engels. Materazzi trouwens ook. Dus als de trainer iets wil uitleggen, roept hij een van hen erbij. Nu is het nog even moeilijk. Ik zit nog in een hotel, maar als mijn huis binnenkort ingericht en bewoonbaar is, krijg ik twee keer per week Italiaanse les."

Algemeen bekend is dat de Italianen voor elke thuiswedstrijd in 'trainingskamp' gaan. ,,Dat klopt, voor elke thuisduel slapen we op het trainingscomplex. Ieder heeft daar zijn eigen kamer. Ik ben niet echt een man van trainingskampen, maar ik zal er aan moeten wennen. Alles is wennen in het begin."

Hoewel Van der Meyde bij Ajax vooral als rechter vleugelaanvaller fungeerde, zal hij bij Inter voornamelijk aan de linkerkant spelen. ,,Daar ben ik voor gehaald", bevestigde hij. ,,Het maakt mij echter niet uit, als ik maar speel. En als ik een wedstrijd niet speel, moet ik mijn best doen en zorgen dat ik de wedstrijd daarna wel speel. We hebben een goede groep. Er zijn nu wel wat geblesseerden. Ik wacht maar af wanneer ik speel. Hanteert Inter een rotatiesysteem? Als ik maar tegen de sterke tegenstanders mag voetballen dan! Nou ja, en af en toe een wedstrijd rust kan waarschijnlijk ook geen kwaad", vond Van der Meyde.

Een ander verschil tussen zijn vorige en huidige club zijn de supporters. ,,Ze willen je kussen, je aanraken, ongelooflijk. De sport is heel erg groot in Italie. Ik word vooral herkend door mijn goal tegen AS Roma. Ik hoop dat ik vrijdagavond wel goed word onthaald door de Ajax-supporters. En mocht ik toch uitgefloten worden, dan weet ik dat er ook mensen zijn die wel achter me staan. Ik mis Nederland wel, ik ben blij dat ik weer even terug ben'', zei de ex-Ajacied met een glimlach.