Menu

Angelos Charisteas voorgesteld

Nadat Angelos Charisteas dinsdagochtend op de eerste trainingsdag na de winterstop aan zijn nieuwe teamgenoten was voorgesteld, presenteerde Ajax hem aan de pers. De Griek, Europees kampioen geworden afgelopen zomer, antwoordde beleefd op de vragen. ,,Maar ik wil op het veld antwoorden. Daar wil ik laten zien wat ik kan."

Zowel algemeen directeur Arie van Eijden als trainer Ronald Koeman wenste, voordat tot de officiële presentatie werd overgegaan, de aangeschoven pers een goed en gezond 2005. Daarbij stonden beiden stil bij de recente gebeurtenissen in Azië.

Pas daarna werd Angelos Charisteas gepresenteerd. Iets later dan gepland. ,,Angelos is razendsnel, hij was al zoek", verklaarde Van Eijden de kleine vertraging. ,,Ik hoop dat hij ook voor de verdedigers vaak onvindbaar is. Hij is de spits op wie we zaten te wachten."

Ronald Koeman sprak uit erg blij te zijn met de komst van Charisteas. ,,We zijn al een aantal maanden zorgvuldig op zoek naar een nummer 9, vanaf het vertrek van Zlatan. Hoewel Angelos Charisteas niet veel speelde bij Werder Bremen, vinden we hem een aanwinst voor Ajax. Bij Bremen wordt heel anders gevoetbald dan bij ons. Bij het scouten let je dan vooral op wat de spits doet als zijn team in balbezit is. Wat hij liet zien was goed. Behalve bij Bremen hebben we hem ook aan het werk gezien bij het Griekse nationale team. Hij heeft voetballende kwaliteiten en is kopsterk. Daarnaast weet hij hoe het is om met drie man voorin te spelen, want Griekenland voetbalt wél op die manier."

Charisteas beaamt dat. ,,Bij het Griekse team spelen we sinds drie jaar met drie man voorin. Sinds Otto Rehhagel trainer is. Dat ik niet veel gespeeld heb bij Werder Bremen klopt, maar ik ben 24 jaar, prof en international. Met de druk die hier zal zijn, kan ik omgaan. Het EK in Portugal was ook heel belangrijk. Daar heb ik laten zien wat ik kan. Verder zal ik het op het veld laten zien. Natuurlijk is de tactiek bij Ajax anders, maar ik heb de tijd om dat te leren."

Want een spits bij Ajax moet aan veel criteria voldoen. Koeman: ,,Het verleden bewijst dat het vinden van een Ajax-spits moeilijk is. We verwachten veel van hem. Hij moet goals maken, aanspeelbaar zijn, oog hebben voor de derde man." De voorbereiding zal vooral worden gebruikt om de spelers te laten wennen aan Charisteas en de manier waarop met hem samengespeeld moet worden. ,,Want hij zal ook iemand in zijn buurt nodig hebben", verwacht Koeman.

Waarom hij voor Ajax koos, maakte de Griek ook duidelijk. ,,Ajax is een topclub. Het stadion is groots en ik denk dat ik met de club titels kan winnen. Hoeveel doelpunten ik dan maak, ga ik niet zeggen. Dat is niet het allerbelangrijkste. Dat is winnen."

Het zal Koeman en Van Eijden als muziek in de oren hebben geklonken. Na de presentatie van de Griekse spits, spoedden speler en trainer zich naar het veld waar de eerste training van 2005 op het programma stond.