Menu
Anita: 'Eigenlijk is het weer als vanouds'

Anita: 'Eigenlijk is het weer als vanouds'

Vurnon Anita lijkt de aangewezen man om zondag tegen Roda JC de geschorste Gregory van der Wiel te vervangen. De voormalige linksback moet sinds de komst van trainer Frank de Boer genoegen nemen met een plaats op de reservebank. De middenvelder wacht gretig op zijn kans.

Vlak voor het einde van de training zoomen de camera’s en fotografen even in op Vurnon Anita. Na een duel gaat de kleine Ajacied met een van pijn vertrokken gezicht op de grond zitten. Medespelers en fysiotherapeut melden zich bij hem. Een blessure? Anita stelt de trainer gerust: ,,Ik ging even door mijn linkerenkel heen. Kan gebeuren. Maar al snel kon ik gewoon weer doorgaan. Sterker nog; ik scoorde gelijk naar de eerstvolgende actie. Het voelde dus gelijk weer goed.”

Anita kende geen moment vrees dat er een streep door zijn verwachte basisplaats voor zondag zou gaan, zo zegt hij even later. ,,Gregory van der Wiel is geschorst, dus de kans is groot dat ik op zijn plek kom te spelen. Maar ik heb er nog niets officieels over gehoord. Pas als ik het weet kan ik me er volledig op gaan focussen. Tot dat moment zorg ik gewoon dat ik er klaar voor ben. Voor welke positie dan ook.”

,,De linksbackpositie heeft me toch mijn debuut in Oranje opgeleverd." ,,De linksbackpositie heeft me toch mijn debuut in Oranje opgeleverd."

Sinds de komst van trainer Frank de Boer is Anita zijn basisplaats kwijtgeraakt. De speler die onder Martin Jol werd omgeturnd tot linksback is volgens De Boer niet de geschikte speler voor die positie. Hij ziet de rechtspoot liever op het middenveld. ,,Toch heb ik absoluut geen spijt van de tijd dat ik als linksback heb gespeeld”, zegt Anita resoluut. ,,Het heeft me toch veel opgeleverd. Ten eerste wedstrijden in Ajax 1, maar ook mijn debuut in Oranje. Daar ben ik Jol dankbaar voor.”

Hoewel hij nog altijd pas 21 jaar is, staan er al 63 competitieduels in Ajax 1 op zijn cv. Deels als verdediger en deels als middenvelder. ,,De situatie onder De Boer is voor mij eigenlijk weer als vanouds. In alle jeugdelftallen van Ajax heb ik altijd op het middenveld gespeeld. En dat gaat me goed af.” De 3-voudig international heeft ook zijn vorige trainers wel vaker moeten overtuigen van zijn kwaliteiten. ,,Dit is niet nieuw voor me. Ik heb er wel vaker naast gestaan. En ook toen heb ik me steeds weer teruggeknokt. Het enige wat je kan doen, en wat ik dus nu ook doe, is keihard trainen en zorgen dat je er klaar voor bent als jouw kans weer voorbij komt.”

Tekst: Ajax.nl
Foto’s: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

Kijk zondag LIVE naar Roda JC - Ajax! Koop nu alvast je kijkcode

,,Dit is niet nieuw voor me. Ik heb me vaker in de basis teruggeknokt." ,,Dit is niet nieuw voor me. Ik heb me vaker in de basis teruggeknokt."