Menu
Anita en Sarpong genieten van succes

Anita en Sarpong genieten van succes

Ze zweven een klein beetje na het bereiken van de halve finale op het WK. Dat zeggen ze althans, want wie de jongens van Oranje onder 17 een beetje kent, weet dat ze behoorlijk stevig met de benen op de grond staan en zullen blijven staan. De Ajacieden Vurnon Anita en Jeffrey Sarpong hadden tijdens de lange busreis naar de volgende bestemming, Chiclayo, de tijd om de pers weer even te woord te staan.

,,Wel vervelend hoor al dat reizen”, vindt Vurnon Anita diep in zijn hart. Iets verder in de bus haalt Jeffrey Sarpong zijn schouders op. ,,Ach, we zijn het ondertussen wel gewend”, constateert de nieuwe nationale held nuchter. Op het moment van spreken zitten de spelers van Oranje onder 17 al bijna drie uur in de bus, onderweg naar het noordwesten van Peru waar in Chiclayo de halve finale tegen Mexico op het programma staat.

Die plaats in de halve finale is een unieke prestatie van deze lichting. Nooit eerder reikte een jeugdteam zo ver en voor het team zelf is deze plaats bij de laatste vier op een WK na de EK-finale in juni helemaal geweldig. ,,Voor het toernooi vond ik eigenlijk wel een beetje dat we bij de beste ploegen zouden kunnen horen”, klinkt Anita monter. ,,Maar dat het ook lukt is natuurlijk mooi. Dat ook Turkije tot de halve finale door is gedrongen, geeft aan dat in Europa een hoog niveau wordt gehaald.”

Vanzelf kwam die halve-finaleplaats niet tot stand. ,,Dat was écht knokken”, aldus Anita die een belangrijk aandeel had in de openingstreffer van zijn clubgenoot Sarpong. ,,We begonnen heel moeizaam”, analyseert de nummer 10 van Oranje. ,,Maar we kwamen er doorheen en ik had ook het gevoel dat we zouden kunnen scoren, want we kregen af en toe wel een kansje. Dat lukte in blessuretijd. Ik zag uit mijn ooghoek Jeffrey staan en hij maakte het mooi af. In de tweede helft kwamen we weer onder druk van Amerika en uit een countertje maakten we 2-0. Dat was mazzel, maar had ook met scherpte te maken.”

Scherp was Saprong. In elk geval tot en met de tweede treffer. ,,Daarna kreeg ik een kans voor de derde en eerlijk gezegd was die kans het makkelijkste van allemaal”, blikt de doelpuntenmaker lachend terug. Op de vraag hoe het nou voelt om in je eentje je land naar de halve finale te schieten, wordt de Ajacied zowaar verlegen. ,,Nou, dat heb ik niet in mijn eentje gedaan natuurlijk. We deden het met z’n allen. Zo’n goede wedstrijd speelden we niet tegen Amerika, maar gelukkig kwamen we wel op 1-0. In de tweede helft hield het collectief stand en ging het beter.”

Met de tweede treffer als mokerslag voor het eigenlijk sterkere Amerika. De vlag kon uit. ,,We vierden wel een feestje, ja”, geniet Anita een halve dag later nog na. ,,We hebben de muziek hard gezet en gedanst. In de bus.”

Sarpong heeft ook goede hoop dat Oranje de finale gaat halen. ,,We speelden al eens eerder tegen Mexico, met ongeveer dezelfde voetballers en die wedstrijd wonnen we met 4-1.”

Mocht ook Mexico worden verslagen dan staat de finale in elk geval in het teken van de revanche. Want van Turkije verloor Oranje de EK-finale (0-2) en op dit WK was Brazilië in de groepswedstrijd te sterk. Sarpong: ,,Ik zou niet weten wie van die twee ploegen de finale bereikt. Het zijn alle twee toplanden en ze hebben verschillende sterke punten.” Hij lijkt Brazilië iets meer favoriet te vinden. ,,Maar Turkije wint in de kwartfinale wel met 5-1 van China. Dat is ook niet mis.”

Foto: PRO SHOTS / Mauro Ahifieri