Menu
Anita loodst Ajax laat langs DC United

Anita loodst Ajax laat langs DC United

Ajax besloot het eerste optreden op Amerikaanse bodem zondag met een 1-2 zege op DC United. Miralem Sulejmani en Vurnon Anita scoorden voor de kersverse driesterrenclub Ajax. In het eerste duel na de kampioenswedstrijd tegen FC Twente, brachten de drie sterren op het Ajax-shirt de Amsterdammers blijkbaar geluk.

Net als een dag eerder in het Witte Huis werden de Ajacieden ook met alle egards ontvangen in het Robert F. Kennedy Stadium in Washington. Als dank voor de gastvrije ontvangst overhandigde Frank de Boer zijn Amerikaanse collega-trainer Ben Olsen vooraf een zilveren schaal met inscriptie. De tegenstanders van zondag zijn de komende week overigens in Portland te bewonderen. Gastheer DC United – de Amerikanen zitten midden in hun competitie – komt zondag in actie tegen Portland Timbers. Woensdag treffen de Amsterdammers de Timbers al voor een tweede oefenduel op Amerikaanse voetbalgrond.

De Boer liet Miralem Sulejmani in Washington vanaf links starten. Aras Özbiliz begon op rechts, met Nicolas Lodeiro als opvallende starter op ‘tien’. De Uruguayaan was vooral de eerste helft behoorlijk op dreef. Lodeiro strooide met steekballen en passjes op maat. Al na tien minuten had een steekbal van de Zuid-Amerikaanse balvirtuoos rendement. Lodeiro speelde Sulejmani op het juiste moment aan, waarna de Serviër met een schuiver simpel kon scoren: 0-1.

Aras Özbiliz speelde een sterke wedstrijd tegen DC United. Aras Özbiliz speelde een sterke wedstrijd tegen DC United.

Keeper Kenneth Vermeer hield het de eerste helft relatief rustig. Al kreeg hij wel een keer assistentie van aanvoerder André Ooijer. De routinier redde koppend van vlak voor de doellijn. Het échte gevaar speelde zich voor rust af voor het doel van zijn collega Bill Hamid. Zo werd Cvitanich (diep gestuurd door een nieuwe bal op maat van Lodeiro) het scoren maar net belet door de goalie. Tien minuten eerder eindigde Özbiliz een lange rush over de as van het veld met een schot dat naast ging.

De Noord-Amerikanen hadden hun venijn kennelijk bewaard voor de tweede helft. Met een reeks van vier wissels werd het DC United-elftal aanzienlijk omgeturnd. Hartstochtelijk toegejuicht door de Screaming Eagles – geen popband maar de naam van de harde kern van ‘DC’ – slaagde de thuisploeg erin Ajax meer en meer vast te zetten op de eigen helft. Het leverde na een klein uur spelen een treffer op van invaller Blake Brettschneider. De vooractie waarmee Joseph Ngwenya Vurnon Anita misleidde was knap; de afronding (1-1) van de aanvaller verdiende ook complimenten.

Het bleek niet het enige gevaar. Zo was ook Fred als substitute dicht bij een score, maar schoof hij de bal naast het doel van Vermeer. Ook Frank de Boer had toen zijn elftal aangepast. Siem de Jong en Lorenzo Ebecilio waren de vervangers van Demy de Zeeuw en Sulejmani. Later betraden ook Jan Vertonghen, Toby Alderweireld en Gregory van der Wiel nog het speelveld van het met 10.728 matig bezette RFK Stadium. Onder de dik tienduizend voetbalfans opvallend veel rood-witte Ajax-shirts. Vooraf al zat de sfeer er op de parkeerplaatsen rondom de stadionkolos al aardig in. Net als gewoon is bij American football en honkbal werd ook zondag uitgebreid ge-barbequed rondom het RFK Stadium. Ook Amerikaanse Ajax-fans roosterden het vlees naar hartenlust.

Vurnon Anita bezorgde Ajax uiteindelijk de eerste zege van het achtdaagse trainingskamp in de Verenigde Staten. De Ajacied speelde 75 minuten als rechtsback, waarna hij (nadat Van der Wiel zijn vertrouwde stek had ingenomen) uiteindelijk scoorde als middenvelder. Pas drie minuten voor tijd kwam Anita tot zijn koele, maar doeltreffende afronding. Zo werd de ‘viersterrenclub’ (in de VS krijg je per landskampioenschap een ster) op de valreep alsnog verslagen door de club met drie sterren op de borst. 30-voudig landskampioen Ajax is met de 1-2 overwinning nog ongeslagen in de Verenigde Staten. Woensdag is Portland Timbers de volgende Amerikaanse opponent.

Tekst: Ajax.nl
Foto’s: DC United/ Tony Quinn

Eyong Enoh zet als laatste wapen een sliding in tegen Chris Pontius. Eyong Enoh zet als laatste wapen een sliding in tegen Chris Pontius.
André Ooijer droeg de eerste helft de aanvoerdersband van Ajax. André Ooijer droeg de eerste helft de aanvoerdersband van Ajax.
Fel duel om de bal tussen invaller Siem de Jong en Stephen King. Fel duel om de bal tussen invaller Siem de Jong en Stephen King.
Özbiliz controleert de bal voor de inkomende Perry Kitchen. Özbiliz controleert de bal voor de inkomende Perry Kitchen.
Kenneth Vermeer incasseert een treffer (1-1) van Blake Brettschneider. Kenneth Vermeer incasseert een treffer (1-1) van Blake Brettschneider.