Menu
Anita ontwikkelt zich tot ‘moderne back’

Anita ontwikkelt zich tot ‘moderne back’

De verdediging van Ajax heeft een hoog ‘Toekomst-gehalte’. Alle spelers in de laatste linie doorliepen de jeugdopleiding van Ajax. Ook Vurnon Anita speelt zijn hele leven al in Amsterdam.

Dit jaar viert de 20-jarige Ajacied zijn tienjarig jubileum bij de club. De geboren middenvelder doet dat in zijn nieuwe rol: als linksback. Hij noemt het een leuke vergelijking dat Martin Jol hem aan Philipp Lahm spiegelt. De linksachter van Bayern München is net als Vurnon Anita een rechtsbenige speler die als linkervleugelverdediger staat opgesteld. ,,Ik probeer het zo goed mogelijk op mijn ‘nieuwe’ positie te doen”, zegt Anita twee dagen voor het treffen met sc Heerenveen. ,,Of het een gouden vinding is? Op dit moment wel, ja.”

De middenvelder van origine heeft zijn kans gepakt in de verdediging van Ajax. Sinds hij half oktober tegen Willem II de geschorste Emanuelson als linksback verving, is hij blijven staan. ,,Op het middenveld is het heel druk bij Ajax. Nu deze kans op deze plek zich voordoet, ga ik daar vol voor. In de voorbereiding heb ik ook al geregeld op die positie gespeeld, maar nu ik er sinds kort vast in sta, pak ik mijn minuten maar al te graag.”

Hij laat zich als vleugelverdediger inspireren door FC Barcelona-verdediger Daniel Alves en collega-Ajacied Gregory van der Wiel. De rechtsback van Ajax doorliep net als Anita de jeugdopleiding van Ajax. ,,Bovendien zijn het allebei ‘moderne backs’. Ze komen veel op en kunnen ook meevoetballen. Zo’n rol past mij ook goed.”

Als kind van de Toekomst verkeert Anita dit seizoen weer op vertrouwde grond. De verhuizing van de ArenA naar het sportcomplex van Ajax is volgens de international van Jong Oranje een goede zet geweest. ,,Je kunt goed merken dat we met de selectie nu dichter bij Jong Ajax en de jeugdelftallen zitten. Je komt elkaar veel vaker tegen. In de gangen komen jeugd- eerste elftalspelers elkaar geregeld tegen. Vroeger toen ik zelf jeugdspeler was, gebeurde dat eigenlijk nooit. Het eerste zat op de ArenA, waardoor er niet veel contact was. Dat we nu bij elkaar zitten is daarom alleen maar goed.”

Zowel letterlijk als figuurlijk is Ajax 1 dichter bij de Toekomst gekomen, concludeert Anita. ,,Omdat er nu zoveel jongens uit de eigen opleiding in de basis staan, geeft dat jeugdspelers het gevoel dat Ajax 1 haalbaar is. Toen ik zelf nog in de jeugd speelde, waren er periodes dat er veel minder zelf opgeleide spelers het eerste haalde. Het is mooi om te zien dat Ajax nu uit veel eigen spelers bestaat.”

Met die eigen spelers moet Ajax zondag tegen sc Heerenveen proberen de flow van voor het duel tegen FC Twente weer op te pakken.