Menu
Anzhi doet inspiratie op bij Ajax

Anzhi doet inspiratie op bij Ajax

Een afvaardiging van het Russische FC Anzhi Makhachkala heeft maandagochtend een bezoek aan sportcomplex de Toekomst gebracht. Doel was onder andere het bekijken van de powerhill en het adidas miCoach Performance Center.

Khizri Abakarov, de rechterhand van voorzitter Soelejman Kerimov, had architect Andrei Klimov, vertaalster Bazhat Abakarova en medewerker Jari Vaazman meegenomen voor het bezoek aan Amsterdam.

Ook hoofd jeugdopleiding Jelle Goes behoorde tot het Russische reisgezelschap van Anzhi, dat bezig is met een nieuw stadion en het opzetten van de opleiding. ,,Bij Anzhi hadden ze tot nu toe alleen een eerste en tweede elftal. Vanaf januari draaien er echter ook jeugdteams mee in de competitie. Begin 2013 wordt het nieuwe stadion opgeleverd en daarbij liggen drie velden. Hier kijken we vooral naar het trackingsysteem dat wordt gebruikt, de powerhill en de opblaashal."

Want hoewel Anzhi, met voetbalgrootheden als Eto'o, nadrukkelijk aan de weg timmert in de Europa League valt er op het gebied van kennis nog wel het een en ander te winnen. Dan wordt vooral gedacht aan overdekt trainen en vergaande digitale techniek. Goes: ,,Hoewel Dagastan een stuk zuidelijker ligt dan Moskou, is het in de winter ook daar koud. Een indoor trainingsfaciliteit is dan van harte welkom", zegt de hoofdverantwoorlijke voor de jeugdopleiding. Die gelijk maar een stapje verder filosofeert over de mogelijkheden: ,,Het liefste zouden we dan in de hal ook nog een ondergrond willen hebben waarbij de belijning via de computer is in stellen. Zodat als we bij een oefening drie vakken nodig hebben, de lijnen vanzelf op de vloer worden geprojecteerd."

Vergaande applicaties dus als het aan Goes ligt. Maar eerst bouwen. De rondleiding over het moderne complex van Ajax gaat snel weer door. De fotocamera van Abakarov legt alle details van het onderkomen van Ajax vast. Wellicht is er straks iets van terug te zien bij Anzhi.

Tekst: Ajax.nl
Foto: Ajax.nl/Louis van de Vuurst