Menu
'Apathisch Ajax wekt medelijden’

'Apathisch Ajax wekt medelijden’

De kranten van maandagochtend pikten vooral de Elfstedenkoorts op die steeds hoger op loopt in Nederland. Uiteraard was er ook aandacht voor de Eredivisieduels en het slechte resultaat (0-2) van Ajax in eigen huis tegen FC Utrecht. Lees hier een overzicht uit de ochtendkranten.

‘Deerniswekkend’, kopt het Noordhollands Dagblad , onderdeel van de GPD-kranten, boven het verslag van de wedstrijd dat vanmiddag ook in Het Parool zal verschijnen. ,,Gisteren keek De Boer lijdzaam toe hoe een door blessures uitgehold Ajax passieloos onderuit ging tegen FC Utrecht (0-2), de huidige ploeg van Wouters. Die kent de grafstemming in het stadion in Zuid-Oost zoals die op deze koude zondag heerst, als geen ander.”

NRC Next concludeert in de kop: ‘Voor tobbend Utrecht is Ajax fijne tegenstander’. Het artikel belicht het rampseizoen dat de Domstedelingen vorig jaar beleefden en de sportieve misère van dit jaar. ,,Utrecht is afgegleden naar de onderste regionen in de eredivisie en benoemde zichzelf vorige week na de kansloze nederlaag tegen Heerenveen bij monde van aanvoerder Alje Schut zelfs tot degradatiekandidaat. Maar dan is daar altijd nog Ajax om de pijn te verzachten. (...) Het vertrouwen in een nieuwe stunt tegen Ajax was echter zo klein dat slechts 150 fans van FC Utrecht hun ploeg in de ArenA vergezelden. Voor die supporters verbloemt een overwinning tegen Ajax voor even, als een shot morfine, de structurele problemen van de Utrechtse volksclub.”

‘Apathisch Ajax wekt medelijden’ vindt AD. ,,De trainer had veel te lang vertrouwen gehouden in de spelers die op het veld bleven volharden in oeverloos gebrei. Van Utrecht mocht dat wel, dat geploeter tot ‘de zestien’, want daarna konden vooral Alje Schut en Jan Wuytens alles wegkoppen en schoppen. De ontluisterende conclusie dat Ajax niet één fatsoenlijke kans kon creëren, moet het schaamrood naar de kaken jagen.”

De Volkskrant heeft zijn oordeel klaar: ‘De crises van Ajax: moreel, bestuurlijk en sportief’. ,,De balans van Ajax na de winterstop is deerniswekkend: uitgeschakeld in de beker door AZ. Eén punt uit drie duels in de competitie en daarmee zo goed als kampioen af. En eind volgende week komt Manchester United op bezoek in de Europa League, vermoedelijk niet om Ajax een vriendendienst te bewijzen. Schrijnend is dat de afgang min of meer ter kennisgeving wordt aangenomen door het publiek. De nederlaag liet de mensen bijna letterlijk koud.”

‘Huilen met de pet op’, is de mening van De Telegraaf deze maandagochtend. De krant neemt Frank de Boer onder de loep. ,,De ex-international werd door Bert van Marwijk bestempeld tot groot trainerstalent. Hij bezorgde Ajax vorig jaar geheel onverwachts de derde ster, maar loopt nu tegen hetzelfde probleem aan als eerder bijvoorbeeld ervaren coaches als Co Adriaanse, Martin Jol en voormalige bondscoach Marco van Basten: het gebrek aan kwaliteit, in elk geval in de breedte. Het elftal dat De Boer voor het seizoen voor ogen had, kan zich meten met PSV, FC Twente en AZ. Sommige spelers (Ricardo van Rhijn, Dico Koppers, Davy Klaassen) zouden in die kern als vervanger kunnen meedraaien, maar een elftal dragen blijkt simpelweg te veel gevraagd.”

Foto: Ajax.nl