Menu
APOEL wil CL 'mooi afsluiten'

APOEL wil CL 'mooi afsluiten'

APOEL Nicosia wil de groepsfase van de UEFA Champions League mooi afsluiten. Dat zei APOEL-coach Giorgos Donis dinsdagavond tijdens de pre-match persconferentie in de Amsterdam ArenA. De club uit Cyprus moet van Ajax winnen om te overwinteren in de UEFA Europa League. Ajax heeft aan een punt genoeg. Liefst 2.500 APOEL-fans moedigen hun team woensdag vanuit het bezoekersvak aan.

Bij wijze van grap had Donis eind augustus na afloop van de loting gezegd dat de laatste poulewedstrijd tussen Ajax en APOEL beter op neutraal terrein gespeeld zou kunnen worden. Afgaande op de sterkte van poule F schatte hij de kans op een beslissingsduel met Ajax om de derde plaats hoog in. Die woorden kwamen uit. ,,Wie vooraf realistisch naar de vier teams in de poule keek, wist dat Paris Saint-Germain en FC Barcelona waarschijnlijk om de bovenste twee plaatsen zouden strijden. En dat het tussen Ajax en APOEL om de derde plaats zou gaan. Dat bedoel ik niet minderwaardig richting Ajax, maar PSG en Barça behoren nu eenmaal tot de Europese top. Natuurlijk had Ajax de ambitie om te overwinteren in de Champions League, maar uiteindelijk strijden ze nu met ons om een ticket voor de UEFA Europa League.”

Voor APOEL zal Europese overwintering een lastig karwei worden. De kampioen van Cyprus moet
in de ArenA winnen om begin 2015 een doorstart te maken op het een-na-hoogste Europese platform. De Cyprioten slaagden er in de voorgaande vijf CL-duels slechts één keer in te scoren. Die goal viel uitgerekend in de heenwedstrijd tegen Ajax. ,,We willen deze groepsfase van de Champions League mooi afsluiten”, zei Donis. ,,Het zal heel lastig worden om hier te winnen, maar alles kan gebeuren. Behalve fysiek zal de wedstrijd tegen Ajax ook een mentaal duel worden.”

Ajax hoopt in het duel met APOEL een negatief record te ontlopen. Nooit eerder sloot Ajax de CL-groepsfase zonder overwinning af. De hekkensluiter in poule F toonde zich de afgelopen maanden echter allesbehalve kanonnenvoer voor FC Barcelona en PSG. Zowel in Barcelona als Parijs werd het slechts 1-0. In de thuiswedstrijd tegen PSG viel er ook maar één Franse goal. Opgeteld bij de 1-1 tegen Ajax waren de marges in vrijwel alle groepsduels klein. Alleen in de laatste wedstrijd tegen Barcelona werd het krachtsverschil duidelijk in cijfers uitgedrukt: 0-4.

APOEL, dat het zonder de geschorste verdediger João Guilherme moet stellen, is niet van de plan om de tactiek rigoureus om te gooien. Hoewel alleen een zege telt, ziet coach Donis geen heil in een ander spelconcept. ,,Het heeft voor ons geen zin om vol op de aanval te gaan spelen. Onze kracht zit ‘m juist in het controleren van een wedstrijd. Bovendien hebben we nu een beter beeld van Ajax dan voor de heenwedstrijd in Nicosia (1-1). Ajax heeft deze poulefase telkens laten zien dat het volgens de eigen filosofie speelt. Daarmee hebben ze het zelfs Barcelona op sommige momenten lastig gemaakt. Ajax heeft een heel goed team.”

Ajax - APOEL begint woensdag om 20:45 uur in de Amsterdam ArenA. De wedstrijd is uitverkocht.

Tekst en foto's: Ajax.nl