Menu

Appie Happie en de man van La Mancha

Na de bijna lyrische scoutingsrapporten van achtereenvolgens John Steen Olsen, Ton Pronk, John van ‘t Schip en Leo van Veen besloten Leo Beenhakker en Co Adriaanse Zlatan Ibrahimovic te gaan bekijken in het trainingskamp van Malmö FF dat in het Spaanse La Mancha plaats had. Ook beide leidsheren konden zich niet aan de indruk onttrekken dat het hier een supertalent betrof. Zlatan werd Ajacied, nadat hij zich al lang zo gevoeld had.

Het was niet alleen Ajax opgevallen dat Zlatan Ibrahimovic over buitengewone talenten beschikte. (Andere) Europese topclubs zaten achter hem aan. Arsenal, AC Milan, AS Roma en Hellas Verona hadden al voor hem op de tribune gezeten. Maar Zlatan wist heel goed wat hij wilde.

‘Ik had me voorgenomen dat ik naar Ajax zou gaan,’ zegt Zlatan gedecideerd. ‘Maar dat is natuurlijk niet iets wat je zelf zo maar even beslist. Het gaat niet zo dat je belt naar de administratie om te zeggen dat je eraan komt en dat je vraagt waar je moet zijn om mee te trainen. Maar vanaf het moment dat het leek of ik genoeg talent had om het buiten Zweden te proberen, heb ik mijn zinnen op Ajax gezet.

Ik had ook naar andere clubs kunnen gaan. Er zijn er genoeg naar me komen kijken. Steeds hoorde ik: die en die zaten voor je op de tribune. En er waren steeds geruchten. Men was geïnteresseerd. Dat vond ik natuurlijk prachtig allemaal, maar eigenlijk wilde ik alleen maar van manager Hasse Borg horen dat Ajax belangstelling had. Steeds vroeg ik ernaar. Heb je al iets van Ajax gehoord? “Nee,” zei hij dan, “maar je kan waarschijnlijk wel naar die en die club.” Maar daarmee kon hij me niet blij maken.’

‘Ik ben nog jong en weet dat ik nog heel veel moet leren en dat ik nog veel beter kan worden. Daarom wist ik ook dat de eerste stap die ik zou maken niet te groot moest zijn. Het is helemaal niet verstandig om op mijn negentiende al naar een absolute topclub te gaan. Dat kan altijd nog als blijkt dat ik het niveau aankan. Ik zou niet weten waarom ik haast zou moeten maken. Ik moet gewoon zorgen dat ik me kan ontwikkelen. Ik had en heb het idee dat ik dat bij Ajax kan.’

Maar was het niet moeilijk om tegen een grote club als Arsenal ‘nee, dankuwel’ te zeggen? Zlatan: ‘Nee, helemaal niet. Ajax is ook een grote club. En je moet ook kijken naar de manier van voetballen. Ik heb altijd het gevoel gehad dat de speelwijze van Ajax heel erg past bij mijn manier van spelen. Niemand heeft mij hoeven uitleggen wat de verstandigste beslissing zou zijn. Niet mijn zaakwaarnemer, niet mijn vader.

Natuurlijk praat je erover met de mensen die voor jou belangrijk zijn, maar het was niet zo dat ik anderen liet beslissen. Bovendien was iedereen om me heen het ook helemaal eens met mijn keuze. Er is nooit iemand geweest die tegen me zei dat ik toch beter naar een andere club kon gaan. En als dat wel door iemand was geprobeerd, was dat toch kansloos. Iedereen die me een beetje kent - en daartoe behoren natuurlijk mijn vader en mijn zaakwaarnemer - weet dat ze me toch niets uit het hoofd kunnen praten.’

Dit fragment is afkomstig uit het Ajax Magazine. Ajax magazine is het offieciele clubblad van Ajax. Het is verkrijgbaar in de betere kiosken en kost Fl. 8,95.