Menu
Applaus voor alle Ajacieden

Applaus voor alle Ajacieden

Ajax trainde speciaal voor de supporters op de Open Dag woensdag in de Amsterdam ArenA. De selectieleden en de fans maakten er een ware happening van. Met applaus voor de Ajacieden op én rondom het veld.

Vlak voor 11.00 uur schalt André Hazes uit de speakers en tonen de stadionschermen hoog boven het speelveld mooie stukjes Ajax-historie. De eerste ring van de ArenA is goed gevuld. Kleine en grote, jonge en oudere supporters wachten licht gespannen de komst af van de selectie. De meeste fans dragen het prachtige roodwitte shirt.

Om 11.02 uur wordt het wachten beloond. Onder een regen van applaus betreden de spelers, trainers en overige leden van de staf het veld. Ook vanaf de hoofdtribune wordt flink geklapt. De business seats worden deze training bezet door 350 leden van de Supportersvereniging Ajax. De honderden fans zijn ‘leden van het eerste uur’ van de SVA en zijn de (fan)club dus al zeventien jaar trouw. Ook dat is natuurlijk een applausje waard.

Onder luid applaus betraden de Ajacieden het veld van de ArenA. Onder luid applaus betraden de Ajacieden het veld van de ArenA.

De dag begon al mooi voor de supporters, die vandaag gast zijn van de officiële supportersclub. De fans werden al welkom geheten door Ajax’ commercieel directeur Henri van der Aat. Later volgt nog een lunch en bij de presentatie van de selectie op P2 is een speciale tribune beschikbaar voor de trouwste leden.

Het applaus van de spelers is deze trainingsdag voor alle fans bestemd. Tijdens de opwarmende loopronde om het veld worden de Ajacieden hartstochtelijk toegejuicht. De spelers en trainers op het gras van de ArenA klappen bijna net zo fanatiek terug. Het is een sympathieke opening van een bijzondere training.

Ook Gabri en Jeroen Verhoeven oogsten applaus. De twee geblesseerde Ajacieden werken - apart van de groep - hard aan hun herstel en lopen ook hun eigen ronde. Het respect voor de Spaanse middenvelder en de van FC Volendam overgenomen doelman is ook groot. Later overkomt Kennedy hetzelfde als hij rondjes loopt om het speelveld.

Martin Jol voorzag de training van commentaar. Martin Jol voorzag de training van commentaar.

,,Als de bal de grond raakt, moet de hele groep opdrukken’’, vertelt Martin Jol voor iedereen duidelijk hoorbaar tijdens de eerste baloefening. De hoofdtrainer is voorzien van een microfoon, waardoor iedereen in het stadion het commentaar goed kan horen. Later leggen de Ajacieden zich toe op het positiespel. Jol vraagt zijn spelers zoveel mogelijk combinaties te maken. ,,Wie komt er naar de bal toe?’’, vraagt de trainer zijn spelers. Kort daarop, enthousiast: ,,Jaaa, dat is een een-twee, Jan-Arie, goed gespeeld!’’

Luque ontpopt zich samen met Demy de Zeeuw tot uitblinker tijdens de afsluitende partijvormen. De Spanjaard tekent voor twee mooie doelpunten. ,,En hij loert op een hattrick’’, vertelt Jol de toeschouwers. De Zeeuw zorgt voor het mooiste trainingsdoelpunt. De kleine middenvelder lost van grote afstand een schot dat snoeihard in de kruising belandt. Jol: ,,Dat gaat Demy vaker doen dit seizoen.’’ De Zeeuw ontvangt als dank van Jan Vertonghen een tikje op het hoofd.

De Ajacieden werkten verschillende oefeningen af. De Ajacieden werkten verschillende oefeningen af.

Een uur na de entree van de spelersgroep wordt de training afgesloten met een uitloopronde om het veld. Opnieuw volgt een ovationeel applaus vanaf de tribunes. De spelers danken de fans voor hun steun. Ook Jol bedankt de supporters. ,,Bedankt voor jullie aanwezigheid. Ik hoop dat jullie een leuke dag beleven.’’

Foto: Gerard van Hees

Ook vanaf het gehandicaptenplatform keken vele Ajacieden toe. Ook vanaf het gehandicaptenplatform keken vele Ajacieden toe.
Maarten Stekelenburg vermaakt de supporters met een stijlvolle redding. Maarten Stekelenburg vermaakt de supporters met een stijlvolle redding.
De fans zien hun favorieten aan het werk. De fans zien hun favorieten aan het werk.
Applaus tijdens de uitloopronde. Applaus tijdens de uitloopronde.