Menu
Applaus voor Feyenoord, maar Ajax bijna kampioen

Applaus voor Feyenoord, maar Ajax bijna kampioen

Deze week gaan we terug naar 7 mei 1970, wanneer Ajax in de stadsderby een voorschot op het kampioenschap neemt.


Jaap Visser van Kick uitgevers (de boekenpartner van Ajax) schrijft elke week een blog over de geschiedenis van Ajax.


Wanneer op Hemelvaartsdag het Amsterdamse onderonsje in de Meer op punt van beginnen staat, pakt Jaap van Praag de stadionmicrofoon. De voorzitter van Ajax vraagt om een sportief gebaar, een applaus voor aartsrivaal Feyenoord dat de avond ervoor als eerste Nederlandse club de Europa Cup heeft gewonnen. Er wordt keurig geklapt en hier en daar zelfs 'bravo' geroepen.

'Laten we maar verliezen, maar dan wel met mate'

Met 12.000 toeschouwers is de Meer amper halfvol, ten teken dat het stadstreffen zijn beste tijd heeft gehad. DWS is in de jaren 60 even de nummer één van Amsterdam geweest, was zelfs landskampioen in 1964, maar is aan lagerwal aan het raken. In het seizoen 1968-’69 waren de stadderby’s nog enerverende duels geweest, waarin DWS de 1e (2-1) en Ajax de 2e won (3-2). Maar een seizoen later is er sprake van bijna een klasse verschil. Ajax is op weg naar de landstitel, DWS knokt tegen degradatie.

Velibor Vasovic vecht een luchtduel met Jan Jongbloed uit. Rechts Sjaak Swart, André Pijlman en Piet Keizer. Links Jos Dijkstra en Finn Seemann. (Bron: Nationaal Archief/Anefo)
Velibor Vasovic vecht een luchtduel met Jan Jongbloed uit. Rechts Sjaak Swart, André Pijlman en Piet Keizer. Links Jos Dijkstra en Finn Seemann. (Bron: Nationaal Archief/Anefo)

Trainer Joop Brand van de club van het Olympisch Stadion acht het uitgesloten dat zijn ploeg Ajax nog in het nauw kan drijven. 'Laten we maar verliezen, maar dan wel met mate', daar komt zijn opdracht aan de spelers op neer. Het is volgens Brand zaak het gunstige doelsaldo ten opzichte van directe concurrent DOS zo veel mogelijk in tact te houden en niks te forceren met het oog op de laatste twee wedstrijden van het seizoen.

Fluitend naar 6-1
Terwijl hun trainer langs de lijn met de witte vlag staat te wapperen, proberen de DWS’ers er het beste van te maken tegen de stadgenoot die fluitend een 6-1 overwinning boekt. Brand kan leven met de afstraffing die in elk geval geen nekslag voor zijn ploeg betekent. Maar verdediger Jos Dijkstra ergert zich aan de suggestie dat DWS in de Meer zuinig met zijn energie zou zijn omgesprongen. Want zoiets zou vragen om een vreselijk pak slaag zijn geweest. 'Je kan je tegen Ajax toch niet bewust inhouden?', zegt Dijkstra in het dagblad De Tijd. 'Je moet eens kijken hoeveel zweet er in de shirts is blijven zitten, dan kun je zien of we ons gespaard hebben.'

Twintig minuten over 2 op de stadionklok, Jan Jongbloed kan Johan Cruijff niet van het 2e Ajax-doelpunt afhouden. (Bron: Nationaal Archief/Anefo)
Twintig minuten over 2 op de stadionklok, Jan Jongbloed kan Johan Cruijff niet van het 2e Ajax-doelpunt afhouden. (Bron: Nationaal Archief/Anefo)

Bloemen en gelukstelegrammen
De 6-1 tegen DWS brengt Ajax met nog 3 competitieronden te gaan op 1 punt van het kampioenschap. Maar daar wordt slechts in de marges van de vrijdagkranten aandacht aan besteed. Het is Feyenoord dat alle aandacht trekt, terecht uiteraard na de historische zege op Celtic (2-1) in het San Siro van Milaan. Behalve een klaterend applaus in de Meer, op verzoek van Jaap van Praag, zijn er ook Amsterdamse bloemen en gelukstelegrammen voor de geachte erfvijand. Die zal als Europese grootmacht al snel door Ajax worden overtroffen.

Fotobijschrift (boven): Gerrie Mühren schiet Ajax naar 5-1. Midden Jos Dijkstra, rechts Frans Geurtsen en Barry Hulshoff.

Lees ook: Het Ajax van Van Gaal is al schokproef in de UEFA Cup
Deze blog verschijnt ook in De Echo
Klik hier voor het digitale archief