Menu

Archivaris Schoevaart 85 jaar!

Vraag hem wie er in 1934 rechtsbinnen speelde in Ajax 2 en hij geeft je zo het antwoord. Meestal blijft het daar niet bij. Heb je mazzel dan neemt Willem Schoevaart je mee naar zijn domein binnen de Arena. Zijn kantoortje ademt de nostalgie. De archivaris van Ajax viert maandag zijn 85ste verjaardag en kreeg vrijdag een receptie aangeboden.

Het was vrijdag al een heuglijke dag bij Ajax, omdat het eerste team in Zwitserland aan AC Milan werd gekoppeld voor de kwartfinale van de Champions League. Omdat de loting in Nyon was, ontbrak algemeen directeur Arie van Eijden op de receptie maar Jeroen Slop nam met overtuiging de honneurs waar.

Slop roemde Schoevaart, die al vanaf september 1930 lid is van Ajax, als belangrijke vrijwilliger. Als pijler onder Ajax. De hele familie Schoevaart is overigens van zeer grote waarde voor de Amsterdamse voetbalclub geweest.

Vader Frans Schoevaart was eens voorzitter, oom Jan commissaris, broer Rob en de jarige zelf voetbalden en speelden cricket en neef Hans was verbonden aan de Watergraafmeerse club als voetballer en honkballer. ,,Op mijn twaalfde kreeg ik mijn eerste training", vertelde Schoevaart in het jubileumboek Ajax 1900-2000. ,,Trainer was Jack Reynolds.''

Binnen Ajax staat Schoevaart bekend om zijn onuitputtelijke kennis van de club. Hij houdt het historische Ajax-archief bij waarin alle ingebonden clubbladen zijn verzameld. Het kantoortje van Schoevaart is dan ook het walhalla van de Ajax-historie.

De buitenwereld kent de aimabele tachtiger vooral van het tweede elftal, sinds twee seizoenen Jong Ajax genaamd. Samen met de heer Kraan vergezelt hij de ploeg ook naar uitwedstrijden en onderhoudt contacten met de tegenstander in de bestuurskamers van Nederland.

Vanwege zijn rol bij Jong Ajax was aanvoerder José Valencia ook op de receptie aanwezig. De sympathieke Ecuadoriaan overhandigde namens de spelersgroep een cadeautje.

Van Ajax kreeg Schoevaart eveneens een cadeau aangereikt. ,,Niet gek voor een amateur", ontving de archivaris zijn geschenk. ,,Ik vind het leuk dat ik nog zo 'in' ben bij de jonge mensen in de club."

Maandag viert Schoevaart zijn 85ste verjaardag.